Asuntosijoittamisen näkymät edelleen laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät

Asuntosijoittamisen näkymät ovat edelleen laskussa, selviää Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrista. Taustalla ovat muun muassa talouden epävarmat näkymät sekä hoitokulujen ja korkotason nousu. Yli 70 prosenttia vuokranantajista arvioi hoitokulujen ja korkojen nousun melko tai erittäin merkittäväksi riskiksi asuntosijoittamisessa.

Kiinnostus uuden sijoitusasunnon ostoa kohtaan on laskenut kolmanneksella syksystä 2021. Asuntojen myyntiaikeet sen sijaan ovat kasvaneet hieman: 16 prosenttia vuokranantajista on aikeissa myydä sijoitusasuntonsa seuraavan puolen vuoden aikana, kun viime syksynä luku oli 12,5 prosenttia. Herkimmin muutoksia tehdään suuriin asuntosalkkuihin.

Lähes kaksi kolmesta asuntosijoittajasta ei ole kuitenkaan suunnitellut sen enempää myyntiä kuin ostamistakaan. Markkinatilanne näkyy Suomen Pankin tilastojen mukaan myös pankkien lainatiskeillä: uusia lainoja on nostettu aiempaan verrattuna selvästi vähemmän, ja koko sijoitusasuntojen lainakanta on kääntynyt laskuun.

– Valtaosa asuntosijoittajista hakee sijoitustoiminnaltaan pientä tai maltillista riskiä. Riskitason noustua moni on jäänyt lyhentämään lainaansa ja seuraamaan markkinoiden kehitystä, toteaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Parhaat kehitysnäkymät Tampereella

Tampere jatkoi vuokranantajien arvioissa kehitysnäkymiltään vahvimpana kaupunkina. Kaupunki oli kärjessä myös viime syksyn barometrissa.

Maltillisen myönteiseksi kehitys seuraavan kahden vuoden aikana arvioitiin myös Turussa, Oulussa, Vaasassa, Espoossa ja Vantaalla. Huonoimmat näkymät ovat Raumalla, Kouvolassa ja Mikkelissä. Suurista kaupungeista Helsingin arvio kääntyi lievästi negatiiviseksi.

– Kasvavien ja kutistuvien alueiden erot näkyvät kehitysnäkymien arvioissa. Vuosi sitten kehitysnäkymät olivat myönteisiä 13 kaupungissa, mutta tuoreessa barometrissa enää seitsemässä, toteaa Vuokranantajien analyytikko Antti Luukkanen.

Suurimmissa kaupungeissa kasvu on vauhdittunut pandemian jälkeen, ja vaikka asuntojen hinnat ovat laskeneet, asunnoille nähdään Luukkasen mukaan edelleen kysyntää pitkällä aikavälillä.

Suomen Vuokranantajien barometri toteutettiin kyselytutkimuksena 21.3.–11.4.2023 ja siihen vastasi 2 513 yksityistä vuokranantajaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntosijoittamisen

30.9.2022

Vuokranantajabarometri: Asuntosijoittamisen näkymät laskussa

Asuntosijoittamisen näkymät ovat laskussa, kertoo Suomen Vuokranantajien Vuokranantajabarometrista. Hoitokulut ja korot nousevat eikä asuntosijoittaminen enää ole yhtä kannattavaa kuin ennen. Tampereella kuitenkin uskotaan myönteiseen kehitykseen.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti