Asuntosijoittaja – näin varaudut hintakuplaan

Ruotsin ja erityisesti Tukholman asuntojen hintakäänne on Suomessa tulkittu kuplan puhkeamiseksi. Tukholman asuntomarkkinoilla ei ole juuri terveitä merkkejä näkynyt. Matala korkotaso, elinikäiset lainat ja alhaiset asuntojen tuotantomäärät ovat puhaltaneet kuumaa ilmaa paisuvaan kuplaan.

Pitääkö meillä pelätä Tukholman kohtaloa?

Helsingissä sijoitusyksiöt on viety käsistä pidemmän aikaa, joten riskit kohdistuvat juuri pienimpiin asuntoihin. Yksiöiden vuokrat ja hinnat lähentelevät kaksioiden tasoa, mikä kertoo epäterveestä kehityksestä. Alalle on tullut paljon uusia sijoittajia ja sijoitusasuntojen välittäjiä, joiden toiminta lisää kysyntää ja nostaa hintoja.

Yksi huolenaihe on korko- ja velkariskin hämärtyminen, kun uudisasuntojen todellinen hinta häivytetään yhtiölainaan. Ovatkohan ihmiset asuntoa hankkiessaan varautuneet rahoitusvastikkeen moninkertaistumiseen, kun yhtiölainan lyhennysvapaat vuodet ovat ohi?

Sekä asuntosijoittajan että omaa asuntoa ostavan kotitalouden riskit ovat kasvaneet, mutta vielä ei näy ongelmia. Korkotason odotetaan pysyvän matalana, eikä Suomessa ole siirrytty ruotsalaistyyppisiin elinikäisiin lainoihin. Jos korkojen nousu yllättää, sitä on mahdollista pehmentää laina-aikoja pidentämällä. Samaan hengenvetoon pitää tietysti todeta, että suomalaisten velkaantuminen huolestuttaa, sillä kotitalouksien velka suhteessa käytettäviin tuloihin on korkeammalla kuin koskaan, noin 130 prosentin tasolla.

Ja asuntoja rakennetaan pääkaupunkiseudulla nyt vilkkaammin kuin koskaan 2000-luvulla. Uusia asuntoja tulee tilastojen perusteella enemmän kuin asukkaita, joten tarjonnan kasvu väistämättä viilentää kuumaa kysyntää aikanaan. Syntyykö ylitarjontaa, joka voisi romahduttaa hintoja, se nähdään ehkä vasta parin vuoden päästä.

Riskejä siis on, mutta niihin voi varautua. Asuntosijoittajalle voisi järkevämpää keskittyä järkevää vuokratuottoa tarjoaviin kohteisiin ja myös isompiin asuntoihin, joissa vuokratuotto on edelleen houkutteleva. Isommissa asunnoissa keskimääräinen neliöhinta on alhaisempi, ja asuntojen muuttaminen ryhmäasumiseen sopivaksi nostaa selvästi neliöhintaan suhteutettua vuokratuottoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.11.2016

Turvalliset eläkepäivät asuntosijoittajan tavoitteena

Uusi asunto on vaivattomuudessaan ylivertainen sijoituskohde, sanoo lohjalainen asuntosijoittaja Sanfrid Lindblom. Vuokra-asunnoista on kysyntää, asuntojen hinnat nousevat maltillisesti ja korot ovat pysyneet alhaisina. Kannattaisiko ryhtyä asuntosijoittajaksi?

13.8.2019

Kuinka välttää aloittelevan asuntosijoittajan kompastuskivet?

Asuntosijoittaminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Suomen Vuokranantajien lakimies Tiia Tukiainen kokosi aloittelevalle asuntosijoittajalle ja vuokranantajalle vinkit siitä, mihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Lisätietoa löytyy uudesta Aloittelevan asuntosijoittajan oppaasta.

17.6.2015

Asuntosijoittaminen – ilmainen lounas?

Omaan asuntoon sijoittaminen on suosittu suomalainen pitkäaikaisen säästämisen muoto. Viime aikoina suosioon on noussut myös vuokralle tarjottava asunnon ostaminen, eli asuntosijoittaminen. Asuntosijoittamisesta on puhuttu viime aikoina paljon.

27.6.2019

Näistä kaupungeista kannattaa ostaa sijoitusasunto – VertaaEnsin.fi selvitti

Sijoitusasunnon sijaintiin pätee sijoittamisen yleinen sääntö tuoton ja riskin suhteesta. Reuna-alueilla tuotot voivat olla hyviä, mutta riski tyhjistä kuukausista on suurempi. Ammattimaiset asuntosijoittajat etsivät tuottoja usein kaupunkien potentiaalisimmilta reuna-alueilta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti