Asuntomarkkinoilla soi nyt ABBA

Asuntomarkkinoiden virkeä alkuvuosi jatkuu, kauppamäärät kasvavat ja hinnat toipuvat. Asuntokauppa käy pääkaupunkiseudulla jo lähes normaalilla tasolla, ja vire leviää myös muihin kasvukeskuksiin. Asuntomarkkinoilla soi nyt ABBA: A-alueiden B-asunnot ja B-alueiden A-asunnot osoittavat piristymisen merkkejä.

Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-kasvukäytävän ja Helsinki-Tampere-Turku-kasvukolmion rinnalle nousee uusi termi, kun asuntokauppa heijastaa ”Ysitien kasvuketjun” nousua. Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio-akselilla piristyminen on laaja-alaista.

Hypon Asuntoindeksi kertoo, että pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntä kasvoi ja Tampereella asuntomarkkinat pitivät pintansa. Kasvukeskuksissa myös yksiöitä ja kaksioita suurempien asuntojen kauppa piristyy.

Suomessa eletään historiallista rakennusbuumia. Nyt rakennetaan asuntoja enemmän, pienempiä ja paremmille sijainneille kuin vuosikymmeniin. Raideinvestoinnit toimivat magneetteina, kun pääkaupunkiseudun Raide-Jokeri ja Tampereen pikaraitiotie luovat ympärilleen uutta rakentamista. Hallitus sitoo liikennehankkeisiin ja MAL-sopimuksiin syystäkin tiukat vaatimukset asuntotuotannosta, mutta on pidettävä huolta siitä, että sitovuus yli hallituskausien ja kuntavaalien pitää.

Asuntomarkkinakatsauksen 2/2016 voi lukea kokonaisuudessaan Hypon internetsivuilla www.hypo.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.4.2019

Taloyhtiöt ilmastonmuutoksen torjunnan eturivissä

Suomessa asuinkiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen on tärkeää ilmastonmuutoksen torjumisessa, Osmo Soininvaara toteaa. Kuluttajan näkökulmasta kolme suurta energian tarvitsijaa ovat asuminen, liikenne ja ruoka. Kiinteistöjen energiankäytön vähentäminen on siten todella hyvä asia.

16.5.2019

Soininvaara: asumisen kalleus on menestyvän kaupungin merkki

Osmo Soininvaara toteaa blogissaan, että asumisen korkea hinta on väistämätön, koska se tasapainottaa kaupunkien kasvun asuntokannan mukaiseksi. Helsingissä, Turussa ja Tampereella asumiskustannukset ovat kuudessa vuodessa nousseet 20 % tuloja nopeammin. Samalla, kun korkeasti koulutetut suuntaavat asumaan suurimpiin kaupunkeihin ja asumisen hintataso nousee, vaikeutuu matalapalkkaisten asuminen suurissa kaupungeissa.

7.12.2016

Soininvaara: Asuntotuotanto ei saa notkahtaa

Vuokraturva ja Rakennusteollisuus ennustavat asuntorakentamisen pääkaupunkiseudulla notkahtavan, koska tarjonnan kasvu painaa asuntojen hintoja ja vuokria alas, ja tämä vaimentaa sijoittajien halua investoida asuntoihin. Varoitus kannattaa ottaa vakavasti, toteaa ympäristöasioiden konkari ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara eilen 6.12. ilmestyneessä blogikirjoituksessaan.

märkätilaremontti

18.5.2022

Voidaanko märkätilaremontti suorittaa vastikevaroilla?

Eräässä oikeustapauksessa osakkeenomistaja nosti kanteen, sillä yhtiökokouksessa oli päätetty märkätilojen remontista, vaikka osakkeenomistajan omistuksiin ei kuulunut märkätiloja. Tapaus on hyvä muistutus siitä, että kaikki osakkeenomistajat osallistuvat kunnossapitokustannuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti