Asuntokauppa jatkoi kasvuaan tammi-heinäkuussa

Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-heinäkuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Heinäkuussa vanhojen asuntojen kaupassa vedettiin hieman henkeä toteutuneen vahvan toisen kauppakvartaalin jälkeen.  Uusien asuntojen kauppa oli heinäkuussakin edelleen vahvassa vedossa.

Tammi-heinäkuussa 2016 vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli 1,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärän arvioidaan nousseen edellisvuoden tammi-heinäkuusta noin 18 prosenttia.

Melko vaisusti vuoden 2016 ensimmäisellä kvartaalilla käynnistynyt käytettyjen asuntojen kauppa yltyi vahvempaan vauhtiin vuoden toisella kvartaalilla.  Uusien asuntojen kauppa oli viime aikoina nähtyyn tapaan koko alkuvuoden ajan vahvaa, mutta toisella kvartaalilla myös eri kokoiset vanhat asunnot kiinnostivat ja edellisvuoden toisen kvartaalin lukemat ylitettiin reilusti.

Käytettyjen asuntojen puolella kolmen vahvan nousukuukauden jälkeen oli heinäkuussa aika ottaa hieman happea.

”Heinäkuun tilanne oli kaksijakoinen. Vanhojen asuntojen kauppamäärä laski edellisvuoden heinäkuusta noin 8-9 prosenttia. Uusien asuntojen kauppamäärä sen sijaan nousi samaan aikaan yli 6 prosenttia.  Kaupankäynnin aktiviteetissä nähtiin suuria alueellisia eroja. Suuria eroja oli myös kiinteistönvälitysliikkeiden kauppamäärien välillä”, kiteyttää heinäkuun tilanteen KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Kokonaiskuvassa positiivista on ollut se, että kuluvan vuoden heinäkuu oli niin uusien kuin vanhojen asuntojen kaupassa vilkkaampi kuin vuoden 2014 heinäkuu.

”Kauppakuukaudet eivät ole koskaan veljeksiä eikä yksittäisen kuukauden luvuista voi eikä ole syytäkään trendipäätelmiä tehdä: jonakin vuonna ihmiset kallistuvat viettämään lomaa, toisena suurempi joukko suuntaa asuntokaupoille. Yhden kuun jälkeen tilanne voi joka tapauksessa olla seuraavassa kuussa jo täysin toinen”, toteaa Malila ja huomauttaa, että alustavat tiedot kentältä elokuun alkupuolen osalta antavat nytkin lupaavia viitteitä kauppasyksyn startista.

Isommassa kuvassa asuntokaupan nousujohtoiselle kehitykselle on edelleen mahdollisuuksia.

”Asuntorahoituksen ehdot ovat meillä kohdillaan, asuntojen hinnat ovat kehittyneet moniin verrokkimaihinkin nähden maltillisesti ja kuluttajien luottamus omaan talouteen ja työpaikan säilymiseen on kohtuullisen hyvällä tasolla. Oman asunnon hankintaan ohjaa myös jatkuva vuokrien nousu ja sopivien vuokra-asuntojen puute etenkin muuttovoittoisissa kasvukeskuksissa.”

Aallonpohjasta kivutaan maltillisesti ylöspäin

Kauppamäärissä Suomen käytettyjen asuntojen kaupan viime vuosien pohjakosketus koettiin vuonna 2014, josta vuonna 2015 noustiin viitisen prosenttia ylöspäin. Vanhojen asuntojen kaupan varovainen elpyminen on jatkumassa myös tänä vuonna: hieman heikommasta heinäkuusta huolimatta käytettyjen asuntojen kauppakertymä on tammi-heinäkuussa 2016 edelleen noin 1,6 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa korkeammalla.

Uudisasuntojen kauppa on Suomen asuntokaupassa tällä hetkellä vahvan aktiviteetin alue: KVKL:n hintaseurantapalvelun mukaan uudisasuntojen kauppamäärä on noussut tammi-heinäkuussa 2016 reilu 18 prosenttia edellisvuodesta. Kaikki valtakunnalliset rakentajat eivät ole KVKL:n asiakkaina, mutta jo tällä hetkellä palvelussa mukana olevien asiakkaiden kauppojen määrän muutoksen perusteella pystytään päättelemään edellä mainittu uudisasuntomarkkinan muutoksen suunta.

Miten kauppamäärät asemoituvat lähihistoriaan?

Asuntokaupan isossa kuvassa uudisasuntokauppojen vuosittain toteutuva määrä on vanhojen asuntojen kauppojen kokonaismäärää selvästi pienempi, mutta yksittäisen asunnon kauppakohtainen arvo on usein käytettyä asuntoa korkeampi. ”Suuren volyyminsä takia käytetyt asunnot ovat markkinoiden tärkein myyntiartikkeli. Esimerkiksi vuonna 2015 Suomen uusien asuntojen kaupan toteutunut kokonaisarvo oli hieman alle puolet vanhojen asuntojen kaupan kokonaisarvosta.”

Nykyisillä kaupankäyntitasoilla ollaan kaupankäyntivolyymeissä melko kaukana 2000-luvun asuntokaupan ennätysvuosista eli vuosista  2005, 2006 ja 2007, jolloin Suomessa saavutetut asuntokauppamäärät olivat selvästi nykytasoa suuremmat ja nousivat historiallisesti korkeimmille tasolle.

”Vuosi 2016 on tietysti vielä kesken, mutta tämän vuoden mahdollisesti toteutumassa oleva kauppamäärä löytänee samantasoisen vertailukohtansa ennätysvuosien sijasta jostain vuosien 1996 – 2002 kaupankäyntimääristä.”

Koko maan tasolla käytettyä kerrostaloasuntoa myytiin heinäkuussa keskimäärin 74 päivää, käytettyä rivitaloasuntoa 89 päivää ja käytettyä omakotitaloa 114 päivää. Helsingissä käytettyjä kerrostaloasuntoa myytiin heinäkuussa keskimäärin 57 päivää, rivitaloasuntoa 88 päivää ja käytettyä omakotitaloa 108 päivää. Käytettyjä kerrostaloyksiötä myytiin Helsingissä keskimäärin 43 päivää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.1.2022

Arvokkaat polkupyörät viedään jo pyörävarastoistakin – polkupyörärekisteri vaikeuttaisi varastetun pyörän myyntiä

LähiTapiola kertoo tiedotteessaan polkupyörävarkauksien määrän vähenneen tammi–heinäkuussa 2021 viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Varastettujen pyörien suhteellinen arvo kuitenkin kasvoi ja polkupyörien varastamisesta on samalla tullut ammattimaisempaa. − Varastettujen polkupyörien yhteenlaskettu kokonaisarvo laski LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan noin 18 prosenttia, eli noin 50 % vähemmän kuin varastettujen pyörien lukumäärä.

18.10.2021

Omaisuusrikokset selvässä laskussa – asuntomurtoja tehty kuluvana vuonna vähiten vuosikymmeneen

Asuntoihin ja vapaa-ajan asuntoihin tehtyjen murtojen määrä väheni tammi-syyskuussa noin 22 prosenttia viimevuotisesta. Asuntomurtoja on tehty kuluvana vuonna vähiten vuosikymmeneen. Tilastokeskuksen yliaktuaari Kimmo Haapakankaan mukaan syitä murtojen määrän laskuun voi hakea muun muassa koronatilanteen takia vähentyneestä matkailusta.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

24.1.2022

Katse kohti julkisivua

Julkisivu viestii kiinteistöstä ja sen kunnossapidosta. Keravalainen As Oy Untolanlaakso päätti teettää betonielementtien uusintasaumauksen, ennen kuin saumat olivat ehtineet huonoon kuntoon. Korjaus paransi energiatehokkuutta ja kosteudenhallintaa, minkä lisäksi taloa on ilo katsella, käy ilmi artikkelista Uusintasaumaus piristää ilmettä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti