Asuntokaupan varainsiirtovero alenemassa

varainsiirtovero

Hallitus esittää, että kiinteistöjen sekä asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden varainsiirtoverokanta alenee. Jos laki hyväksytään, se tulee voimaan vuodenvaihteessa, mutta sitä sovelletaan takautuvasti jo torstaista 12. lokakuuta lähtien.

Hallituksen esityksen mukaan kiinteistöjen varainsiirtovero alenee neljästä prosentista kolmeen prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo kertoo, että Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja loppuvuoden 2023 aikana ja suorittavat veron nykyisten säännösten mukaisesti.

– Loppuvuonna asiakkaiden pitää ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero oma-aloitteisesti voimassa olevien veroprosenttien mukaan. Verohallinto sitten palauttaa näille asiakkaille liikaa maksetun veron korkoineen ensi vuoden puolella ilman eri hakemusta, Merisalo sanoo.

– Jos ilmoittamisen ja maksamisen määräpäivä on vasta ensi vuoden puolella, ne kannattaa tehdä vasta vuodenvaihteen jälkeen. Silloin vero ilmoitetaan ja maksetaan uusilla matalammilla prosenteilla.

Asunto-osakkeiden kaupassa varainsiirtovero ilmoitetaan ja maksetaan kaupanteon yhteydessä silloin, kun kaupassa käytetään kiinteistönvälittäjää. Ilman välittäjää tehdystä kaupasta vero tulee ilmoittaa ja maksaa 2 kuukauden kuluessa kaupanteosta. Kun kaupan kohteena on uudisasunto, ilmoittamiselle ja maksamiselle on aikaa kaksi kuukautta omistusoikeuden siirtymisestä.

Kiinteistökaupassa varainsiirtovero on ilmoitettava ja maksettava ennen kuin kiinteistölle haetaan lainhuutoa. Lainhuutoa pitää hakea kuuden kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Arvopaperikaupoissa varainsiirtovero ilmoitetaan ja maksetaan kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoittamisesta.

Ensiasunnon verovapaus poistuu

Hallitus esittää myös, että ensiasuntojen verovapaus poistuu. Lakia sovellettaisiin sen voimaan tulosta eli 1. tammikuuta 2024 lähtien. Vuonna 2023 tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat vielä verottomia. Näissäkin tapauksissa sopimuksen allekirjoituspäivä ratkaisee, Merisalo toteaa.

− Jos kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31. joulukuuta 2023, ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Ensiasuntojen osalta lakia ei sovelleta takautuvasti, eli tänä vuonna on vielä reilu kaksi kuukautta aikaa ostaa ensiasunto verovapaasti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.

huoneistotietojärjestelmä

26.5.2023

Hypo-pankki: Asuntojen hinnoissa historiallinen lasku

Lainakorkojen nousu, uusien asuntojen valmistuminen ja epävarmuuden hyydyttämä kysyntä ovat painaneet asuntojen hinnat jyrkkään laskuun, kertoo Hypo-pankin asuntomarkkinakatsaus. Tälle vuodelle hintoihin ennustetaan koko maahan seitsemän prosentin laskua.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

huoneistotietojärjestelmä

22.8.2023

Kiinteistönvälittäjät huolissaan asuntolainojen tarjonnasta

Kiinteistönvälittäjät ovat huolissaan asuntorahoituksen tilanteesta. Asuntojen ostohalukkuus on noussut, mutta pankkien rahoitus on laskenut, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakatsauksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti