Asuntokaupan teko voi viivästyä pahastikin pankkien ruuhkan takia

Asuntokaupoilla osa ostajista pystyy lyömään tiskiin koko kauppasumman käteisenä. Silloin kaupanteko käy sutjakasti. Jos ostaja tarvitsee asuntolainaa pankista, hänen on varauduttava pidempään prosessiin.

Monet kiinteistönvälittäjät sanovat, että pankkien asuntolainapalvelut takkuavat pahasti. Välittäjät raportoivat takkuamisesta esimerkiksi Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n jäsenkyselyssä.

− Kyselyn mukaan tilanne on taas huonontunut, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Jäsenkyselyssä lähemmäs 70 prosenttia vastaajista sanoi asuntolainapalveluiden saatavuuden hidastuneen paljon tai ainakin vähän. Tilanne oli pahin Satakunnassa, pääkaupunkiseudulla, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Varsinais-Suomessa.

Noin 25 prosenttia vastasi, että asuntolainapalveluiden saatavuus on pysynyt ennallaan. Hyvin harvat kokivat palvelun nopeutuneen.

Kommenteissa valitellaan, että lainaneuvottelua pitää usein odottaa pitkään ja että kaupantekoaikoja on vaikea saada. Kuulemma eräskin välittäjä ajoi asiakkaidensa kanssa Mikkelistä pankkiin Kotkaan vain siksi, että asiakkaan pankin Kotkan-konttorista onnistui saamaan ajan nopeammin.

Yhdenkin dokumentin puuttuminen voi pitkittää käsittelyä

Asuntolainaan ja asuntokauppaan – etenkin kiinteistökauppaan – tarvitaan lisäksi useita ostokohteeseen liittyviä selvityksiä ja dokumentteja, ja jos ne eivät ole koossa, viiveitä tulee jo siitä syystä.

Klassinen ongelma on isännöitsijäntodistuksen puuttuminen. Vaikka lainalupaus olisi valmiina, kauppaa ei saada lyötyä lukkoon, jos isännöitsijäntodistus puuttuu.

Digitaalinen asuntokauppa on yleistynyt ja jonkin verran nopeuttanut kaupantekoprosessia. Pian se on tarkoitus saada käyttöön myös kiinteistökaupoissa. Digikauppaan ei ole taikakalu, joka ratkaisisi ongelmat. Ei kauppaa voida tehdä digitaalisestikaan, jos lainoitus ja dokumentit eivät ole kunnossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.1.2022

Rappukäytävässä raiskanneen tuomio lieveni ehdolliseksi

Vuonna 1996 syntynyt mies tuomittiin reilu vuosi sitten raiskauksesta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen käräjäoikeudessa. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus päätyi alentamaan miehelle tuomittua rangaistusta, kertoo MTV.

16.12.2021

Asuntopoliittinen selonteko eduskuntaan. Tavoitteena hyvä ja kohtuuhintainen asuminen

Valtioneuvoston tänään eduskunnalle jättämä asuntopoliittinen selonteko huomioi eri politiikanalojen vaikutukset asumisen kysymyksiin ja pyrkii tunnistamaan ne entistä paremmin. Asuntopolitiikalla voidaan muun muassa edistää tasa-arvoa, ilmastopäästöjen hillintää ja työvoiman liikkuvuutta sekä tasata talouden suhdanteita. Politiikan vaikuttavuuden varmistamiseksi asuntopolitiikkaa pyritään tekemään  pitkäjännitteisesti yli hallinnonalojen.

20.4.2022

Asiantuntija: Taloyhtiöiden peruskorjaukset ovat kriisissä

Taloyhtiöiden tilanne on talotekniikan asiantuntija Jorma Kauppisen mielestä vain pahentunut, kun pankkien lainaus peruskorjauksiin on tiukentunut huomattavasti. Kauppinen kirjoittaa Talotekniikka-lehden mielipideosastolla useista epäkohdista. Jos esimerkiksi taloyhtiö sijaitsee lähiössä, pienemmässä kaupungissa tai kunnassa, katsotaan talon vakuusarvo niin pieneksi, että lainaa peruskorjauksiin ei yksinkertaisesti saa riittävästi.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti