Asuntokaupan teko voi viivästyä pahastikin pankkien ruuhkan takia

Asuntokaupoilla osa ostajista pystyy lyömään tiskiin koko kauppasumman käteisenä. Silloin kaupanteko käy sutjakasti. Jos ostaja tarvitsee asuntolainaa pankista, hänen on varauduttava pidempään prosessiin.

Monet kiinteistönvälittäjät sanovat, että pankkien asuntolainapalvelut takkuavat pahasti. Välittäjät raportoivat takkuamisesta esimerkiksi Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n jäsenkyselyssä.

− Kyselyn mukaan tilanne on taas huonontunut, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Jäsenkyselyssä lähemmäs 70 prosenttia vastaajista sanoi asuntolainapalveluiden saatavuuden hidastuneen paljon tai ainakin vähän. Tilanne oli pahin Satakunnassa, pääkaupunkiseudulla, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Varsinais-Suomessa.

Noin 25 prosenttia vastasi, että asuntolainapalveluiden saatavuus on pysynyt ennallaan. Hyvin harvat kokivat palvelun nopeutuneen.

Kommenteissa valitellaan, että lainaneuvottelua pitää usein odottaa pitkään ja että kaupantekoaikoja on vaikea saada. Kuulemma eräskin välittäjä ajoi asiakkaidensa kanssa Mikkelistä pankkiin Kotkaan vain siksi, että asiakkaan pankin Kotkan-konttorista onnistui saamaan ajan nopeammin.

Yhdenkin dokumentin puuttuminen voi pitkittää käsittelyä

Asuntolainaan ja asuntokauppaan – etenkin kiinteistökauppaan – tarvitaan lisäksi useita ostokohteeseen liittyviä selvityksiä ja dokumentteja, ja jos ne eivät ole koossa, viiveitä tulee jo siitä syystä.

Klassinen ongelma on isännöitsijäntodistuksen puuttuminen. Vaikka lainalupaus olisi valmiina, kauppaa ei saada lyötyä lukkoon, jos isännöitsijäntodistus puuttuu.

Digitaalinen asuntokauppa on yleistynyt ja jonkin verran nopeuttanut kaupantekoprosessia. Pian se on tarkoitus saada käyttöön myös kiinteistökaupoissa. Digikauppaan ei ole taikakalu, joka ratkaisisi ongelmat. Ei kauppaa voida tehdä digitaalisestikaan, jos lainoitus ja dokumentit eivät ole kunnossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.12.2019

Pyöräpysäköinnin suunnittelu, päätöksenteko taloyhtiössä ja rakentamisen luvat

Uusien pyöräsäilytystilojen suunnittelu Haettaessa lisätilaa pyöräsäilytykselle kannattaa ensin selvittää nykyisten pyöräsäilytystilojen käyttöaste ja mahdollisuudet tilankäytön tehostamiseen. Kokonaan uutta tilaa saadaan joko ottamalla käyttöön kiinteistön muussa käytössä olevia tiloja tai rakentamalla piha-alueelle kokonaan uusi pyörien säilytyspaikka. Katse kannattaa kohdistaa myös yllättäväntuntuisiin, vailla muuta käyttöä oleviin paikkoihin.

5.9.2019

Tekoälyllä täsmäsäätöjä ja energiansäästöä

Kiinteistönhoidon apuna käytettävä tekoäly luo mahdollisuuksia huoneisto- ja asukaskohtaisiin lämpötilan säätöihin ja varoittaa kosteusvaurioista, kertoo Rakennuslehti. Avainasemassa on kattava anturointi. Sekä Satolla että Kojamolla on muutaman vuoden kokemus anturointia hyödyntävästä, asumismukavuuden parantamiseen tähtäävän tekoälyn käytöstä.

10.9.2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL markkinaennuste loppuvuodelle 2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa loppuvuodelle 2018. Ennuste sisältää myös toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin kommentteja koko vuoden markkinatilanteesta ja sen kehityksestä. Kesähelteiden jälkeen kysyntä palannut normaalille hyvälle tasolle Valtaosa välittäjistä toteaa kesähelteiden syöneen heinäkuun asuntokauppaa, mutta tilastojen mukaan vanhojen asuntojen kauppoja on tammi-heinäkuu välillä tehty vain muutama prosentti edellisvuotta vähemmän.

11.1.2022

Rappukäytävässä raiskanneen tuomio lieveni ehdolliseksi

Vuonna 1996 syntynyt mies tuomittiin reilu vuosi sitten raiskauksesta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen käräjäoikeudessa. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus päätyi alentamaan miehelle tuomittua rangaistusta, kertoo MTV.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti