Asunto-osuuskuntien kehittäminen vaatii toimia

Asunto-osuuskunta voisi olla hyvä vastaus asumisen kustannusten pienentämiseen erityisesti pääkaupunkiseudulla. Esteenä kuitenkin on, että aiheesta on liian hajanaista tietoa ja siltä puuttuu tarvittavaa sääntelyä sekä julkisen vallan muita toimia, kuten kaavoitusratkaisuja, ilmenee Pellervon Taloustutkimus PTT:n selvityksestä.

Myös ARA:n takausmalli johtaa siihen, että nyt kehitteillä olevat asunto-osuuskunnat ovat lähinnä vuokra-asumispohjaisia – vaikka omistuspohjaiselle kohtuuhintaisen asumisen innovaatiolle on huutava tarve.

Pellervon taloustutkimus PTT on julkistanut asunto-osuuskuntia koskevan selvityksen, joka pohjautui 15 lähinnä pääkaupunkiseudulla olevan asunto-osuuskunnan tai suunnitteluvaiheessa olevan hankkeen tutkimiseen. Lisäksi oikeusministeriössä on käynnissä asunto-osakeyhtiölain muutostarpeita koskeva hanke, jonka yhteydessä selvitetään tarvetta asunto-osuuskuntia koskevalle lainsäädännölle. Selvitys julkaistaan syksyn aikana.

Osuustoimintakeskus Pellervon lakiasiainjohtaja Anne Kontkasen mukaan asunto-osuuskuntien kehittämisessä ollaan vasta aivan alkutaipaleella. Ratkaistava on asumiseen ja sen rahoitukseen sekä kuluttajansuojaan liittyviä asioita. Keskeisin on kuitenkin lainsäädäntöpohja. Kun sitä ei ole, käsitteet ovat sekavat ja sekä rakentamisen että asukkaan rahoituksen saaminen iso ongelma. Osuuskunta-asumista harkitsevan on vaikea vertailla vaihtoehtoja ja pankista on vaikea saada rahoitusta, Kontkanen toteaa.

Lue PTT:n tiedote ja selvitys täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti