Asumistuet kuriin ja varainsiirtoveroa alas – puolueiden kesken syntyi yllättävä konsensus ”Asumisen vapaus” -tilaisuudessa

Asumistuet pitää saada kuriin tai vähintään niiden kasvu pitää pysäyttää, ellei ryhtyä järeämpiin toimiin, ilmoittivat eduskuntavaaliehdokkaat Arja Alho (sd), Juhana Vartiainen (kok), Kimmo Tiilikainen (kesk) sekä Mikko Kiesiläinen (vihr) maanantaina eduskunnan Kansalaisinfossa ”Asumisen vapaus” -keskustelutilaisuudessa.

Puolueiden väliltä löytyy toki mittavia näkemyseroja, mutta jo kahteen miljardiin paisuneita asumistukia ei kukaan pidä enää kestävinä. Tilaisuudessa julkaistiin Asumisen vapaus” –pamfletti, jossa VTT, dosentti Jari Ehrnrooth haastaa puolueet painottamaan ihmisten vastuullista vapautta ja perustuslain edellyttämää ”asumisen omatoimista järjestämistä”.

Julkaisussa esitelty 1000 suomalaista -kyselytutkimus osoitti, että omatoimisuuteen kannustavan asuntopolitiikan hyväksyttävyys on vahvaa, mutta yleisen asumistuen heikkoa.

– Asumistuki ei saisi automaattisesti nostaa asunnon hintaa. Asumistuki vääristää nyt yhteiskunnallisia rakenteita ja siihen pitää puuttua. Tämän pitää tapahtua sosiaaliturvan uudistamisen yhteydessä, linjaa demareiden kansanedustajaehdokas Arja Alho.

Kädennosto-äänestyksellä kysyttäessä kaikki kansanedustajaehdokkaat ilmoittivat kannattavansa vähintäänkin asumistukien hillitsemistä. Asuntoministeri Kimmo Tiilikainen toi toisaalta esiin, miten vaikeaa tukiin on puuttua.

– Hirveä kritiikki nousee heti, jos vähänkään leikattaisiin. Vaikka tavoitteena on oikeudenmukaisempi järjestelmä, niin helposti huudetaan, että paha hallitus taas leikkaa, kertoo Tiilikainen kokemuksistaan päättyvältä hallituskaudelta.

Varainsiirtovero alas!

Suurten puolueiden ehdokkaat olivat yksimielisiä myös siitä, että asuinkiinteistöjenvarainsiirtoveroa voitaisiin laskea. Tätä peräänkuuluttivat tilaisuudessa sekä Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen että Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton KVKL:n toimitusjohtaja Maria-Elena Cowell.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen toivoo merkittävästi lisää rakentamista sinne, missä se on kalleinta eli kasvukeskuksiin. Vartiainen toivoo vuokratulojen vapauttamista verottajan ikeestä.

– On väistämätön tosiasia, että kova kysyntä nostaa hintoja. Tilannetta asuntomarkkinoilla helpottaisi rakentamisen lisäksi se, että vuokratulo vapautettaisiin pääomatulojen verotuksesta. Näin tuotaisiin asuntomarkkinoille paljon tällä hetkellä latenttia tarjontaa. Kun lisäksi vuokralla asuminen lisääntyisi suhteessa omistusasuntoihin, ihmisten pääomat vapautuisivat osakesijoittamiseen. Tällä kansankapitalismilla puolestaan olisi merkittävä taloutta edistävä vaikutus, arvioi Vartiainen.

Vartiaisen mukaan toimivat vuokramarkkinat tasoittaisivat myös asuntojen hintaheilahtelua, millä olisi tärkeä myönteinen merkitys myös asunnonomistajille.

Vihreiden Mikko Kiesiläinen suri erityisesti sitä, että Suomi on menossa vain kolmen kasvukeskuksen suuntaan: Vain pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku ovat pitkällä tähtäimellä kasvussa.

– Meillä pitäisi olla 10 kasvukeskusta, se olisi Suomen etu. Tilanne on osittain seurausta siitä, että kaupungistumista on vastustettu – nyt vain vahvimmat kolme ovat pystyneet kehittämään itseään riittävästi. Kaikki 300 kuntaa eivät kukoista, mutta kymmeneen kasvukeskukseen olisi ollut ja on toivottavasti edelleen mahdollisuuksia, peräänkuulutti Kiesiläinen.

Asuntoministeri Tiilikainen ei niellyt Kiesiläisen kritiikkiä. Tiilikaisen mukaan ainakaan väite siitä, että keskusta haluaa rajoittaa Helsingin kasvua ei pidä lainkaan paikkaansa. Ehdokkaat naurattivat yleisöä kiistelemällä siitä, mitkä toimet ovat asuntopoliittisia lillukanvarsia ja mitkä eivät, mutta kaavoitusta pidettiin avainasemassa.

Asumismuotojen moninaisuus sai kannatusta; tosin osuuskuntamalli jakoi mielipiteitä. Kaikki ehdokkaat olivat kuitenkin samaa mieltä siitä, että yksilöllä on ja tuleekin olla vastuu asumisen omatoimisesta järjestämisestä. Ehrnrooth toivoi, että vapaus esiintyisi laajemminkin suomalaisessa poliittisessa arvokeskustelussa.

”Asumisen vapaus” -pamfletin ovat tuottaneet Kiinteistöliitto, Omakotiliitto ja Suomen Rakennusinsinöörien liitto. Itse tilaisuuden eduskunnan Kansalaisinfossa järjesti Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.2.2015

Arvio: asumisen tuissa isot linjat kohdallaan, yksityiskohdissa hiomista

Arvio asumisen tuki- ja verojärjestelmien vaikuttavuudesta luovutettiin tänään kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitaselle. Tarkastelussa olivat suorat asumisen ja asuntotuotannon tuet, niihin liittyvä sääntely sekä asumisen verotus. Arvion laati ympäristöministeriön asettama hankeryhmä, jonka puheenjohtajana toimi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

16.12.2015

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma puolivälissä

Väestön ikärakenteen muutos on tuonut asumisen aivan uudenlaisen tarkastelun kohteeksi. Suomessa on vuonna 2030 noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Tämä näkyy myös asumistarpeiden muutoksena.

16.4.2018

Suomalainen nuori on ujo ja solidaarinen pientalokonservatiivi

Kaksi- ja kolmekymppiset suomalaiset ovat tulevaisuuden ja asumisen odotuksissaan varsin nöyriä. Tulevaisuuden yleisin asumistoive on kompakti ympäristöystävällinen pientalo. Asumisen ja yleensäkin elämänodotuksia hillitsee huomattava epävarmuus taloudellisesta kehityksestä ja omien rahojen riittävyydestä.

8.5.2020

Väestön ikääntyminen merkittävin asumisen tulevaisuuteen vaikuttava ilmiö

Väestön ikääntyminen nousi ilmiöistä merkittävimmäksi, kun Kiinteistöliitto, Vuokranantajat ja Kiinteistöliitto Uusimaa selvittivät jäsentensä näkemyksiä asumisen tulevaisuudesta vuoteen 2040 saakka. Ikääntymistä piti asumisen tulevaisuuden kannalta merkittävimpänä asiana 69 prosenttia kyselyn vastaajista. Maaliskuussa tehtyyn verkkokyselyyn vastasi runsaat 4400 ihmistä, joista suurin osa toimii taloyhtiön hallituksessa, yksityisenä vuokranantajana tai isännöitsijänä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti