Asukkaat haluavat korttelipihat takaisin

Helsingin kantakaupungin asukkista koostuva vapaaehtoisten joukko aloittaa kampanjointia korttelipihojen palauttamiseksi.

Viime vuonna alkaneista Punavuori kukkimaan ja Katajanokka kukkii –liikkeistä alkanut vapaaehtoistoiminta on kerännyt mukaansa uusia ihmisiä ja laajenee nyt sisäpihoille. Ryhmä kannustaa taloyhtiöitä avaamaan aidoilla rajatut korttelipihat asukkaille entisaikojen malliin.

“Kantakaupungissa asutaan ahtaasti. Täällä asuu koko ajan enemmän myös lapsiperheitä. Miksi hienot korttelipihat on pilkottu aidoilla, peitetty asvaltilla ja täytetty lähinnä roskiksilla ja autoilla? Pihathan ovat asukkaita varten”, sanoo Paavo Tervonen, kruununhakalainen isä ja televisiotuottaja.

Kalliossa asuva graafikko Anne-Mari Ahonen on selvittänyt sisäpihojen historiaa.

“Alunperin korttelipihat olivat avoimia. Aidat ilmestyivät viime vuosisadan alun palomääräysten takia. Enää niille ei ole perustetta.”

Ryhmä on julkaissut asukkaiden vapaaehtoisvoimin tekemän minuutin mittaisen videon, jolla halutaan innostaa kaupunkiasujia ja taloyhtiöitä palauttamaan vanhat kunnon korttelipihat. Videolla esiintyy myös Punavuoren Räppimummo Eila Nevanranta.

Videolla grillaava taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Mäkikylä on haaveillut korttelin seitsemän taloyhtiön pihojen yhdistämisestä jo pitkään ja kutsuu pian naapurit keskustelemaan aiheesta.

“Korttelipiha säästää myös rahaa. Yhtenäistämällä jätekuljetuksia ja pihan huoltoa asuntokohtaiset kustannukset tulevat tippumaan. En näe muutokselle mitään estettä.”

Asukkaat korostavat tarvitsevansa korttelipihoja elämiseen, ei pelkästään autojen ja roskisten säilyttämiseen. Keskustan asunnot ovat usein pieniä ja entistä useampi lapsiperhe asuu kantakaupungissa. Miksi lähteä puistoon, jos takapihalla on oma turvallinen piha?

Ryhmä innostaa asukkaita kaatamaan tonttien välisiä aitoja, istuttamaan kasveja, tuomaan istuinryhmiä, grillaamaan, kasvattamaan yrttejä, lojumaan riippumatossa, tutustumaan naapuriin, keinumaan lasten kanssa keinussa…

Samalla kun asukkaiden elämänlaatu ja viihtyvyys paranee, taloyhtiöt voivat säästää rahaa. Yhdistämällä jätteiden noutoa ja pihanhoitoa saman korttelin talojen kanssa asuntokohtaiset kustannukset pienenevät.

Ryhmä uskookin, korttelipihojen paluussa on aineksia uuteen ravintolapäivämäiseen kaupunkilaisilmiöön, joka aluksi tuntuu mahdottomalta, mutta lopulta leviää ja ilahduttaa kaikkia.

Katso video

Korttelipihat takaisin Facebookissa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.2.2022

OP: Suurimpien asuntolainojen alueilla lainaturvaa otetaan vähiten

Uudellamaalla ovat kooltaan maan suurimmat asuntolainat, mutta lainoja suojataan siellä maakunnista toiseksi vähiten. Vain noin 34 prosenttia lainoista on turvattu takaisinmaksuturvalla tai korkokatolla. Sama ilmiö näkyy muissakin kasvukeskuksissa.

3.1.2022

Kerrostalo muuttui yllättäen päihdekuntoutujien asuntolaksi

Sininauhan toimitusjohtaja Kimmo Karvonen kertoo Turun Sanomille yrityksen välivuokraavan päihde- ja mielenterveyskuntoutujille asuntoja Kanslerintien taloyhtiössä. Hän sanoo, että yksittäisestä taloyhtiöstä vuokrattavien asuntojen määrän tulee olla kohtuullinen. – Asumisen valmius on parempi niillä asukkaillamme, jotka asuvat taloyhtiöissä.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

17.1.2022

Aurinkopaneeleista tulee ensi vuonna taloyhtiöille entistä kannattavampia

Tällä hetkellä itse tuotettua sähköä on mahdollista käyttää taloyhtiöissä vain yhteiseen sähkönkulutukseen, mikä on yleensä hyvin vähäistä. Ensi vuona taloyhtiön asukkaat voivat käyttää sähköä myös omaan kulutukseensa. − Taloyhtiön asukkaat voivat muodostaa energiayhteisön, joka voi hankkia yhdessä paneelit.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti