Asukkaat haluavat korttelipihat takaisin

Helsingin kantakaupungin asukkista koostuva vapaaehtoisten joukko aloittaa kampanjointia korttelipihojen palauttamiseksi.

Viime vuonna alkaneista Punavuori kukkimaan ja Katajanokka kukkii –liikkeistä alkanut vapaaehtoistoiminta on kerännyt mukaansa uusia ihmisiä ja laajenee nyt sisäpihoille. Ryhmä kannustaa taloyhtiöitä avaamaan aidoilla rajatut korttelipihat asukkaille entisaikojen malliin.

“Kantakaupungissa asutaan ahtaasti. Täällä asuu koko ajan enemmän myös lapsiperheitä. Miksi hienot korttelipihat on pilkottu aidoilla, peitetty asvaltilla ja täytetty lähinnä roskiksilla ja autoilla? Pihathan ovat asukkaita varten”, sanoo Paavo Tervonen, kruununhakalainen isä ja televisiotuottaja.

Kalliossa asuva graafikko Anne-Mari Ahonen on selvittänyt sisäpihojen historiaa.

“Alunperin korttelipihat olivat avoimia. Aidat ilmestyivät viime vuosisadan alun palomääräysten takia. Enää niille ei ole perustetta.”

Ryhmä on julkaissut asukkaiden vapaaehtoisvoimin tekemän minuutin mittaisen videon, jolla halutaan innostaa kaupunkiasujia ja taloyhtiöitä palauttamaan vanhat kunnon korttelipihat. Videolla esiintyy myös Punavuoren Räppimummo Eila Nevanranta.

Videolla grillaava taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Mäkikylä on haaveillut korttelin seitsemän taloyhtiön pihojen yhdistämisestä jo pitkään ja kutsuu pian naapurit keskustelemaan aiheesta.

“Korttelipiha säästää myös rahaa. Yhtenäistämällä jätekuljetuksia ja pihan huoltoa asuntokohtaiset kustannukset tulevat tippumaan. En näe muutokselle mitään estettä.”

Asukkaat korostavat tarvitsevansa korttelipihoja elämiseen, ei pelkästään autojen ja roskisten säilyttämiseen. Keskustan asunnot ovat usein pieniä ja entistä useampi lapsiperhe asuu kantakaupungissa. Miksi lähteä puistoon, jos takapihalla on oma turvallinen piha?

Ryhmä innostaa asukkaita kaatamaan tonttien välisiä aitoja, istuttamaan kasveja, tuomaan istuinryhmiä, grillaamaan, kasvattamaan yrttejä, lojumaan riippumatossa, tutustumaan naapuriin, keinumaan lasten kanssa keinussa…

Samalla kun asukkaiden elämänlaatu ja viihtyvyys paranee, taloyhtiöt voivat säästää rahaa. Yhdistämällä jätteiden noutoa ja pihanhoitoa saman korttelin talojen kanssa asuntokohtaiset kustannukset pienenevät.

Ryhmä uskookin, korttelipihojen paluussa on aineksia uuteen ravintolapäivämäiseen kaupunkilaisilmiöön, joka aluksi tuntuu mahdottomalta, mutta lopulta leviää ja ilahduttaa kaikkia.

Katso video

Korttelipihat takaisin Facebookissa

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.9.2015

Häkävaroittimien toimintavarmuudessa puutteita – lopeta käyttö ja palauta kauppaan

Viiden eri häkävaroitinmallin toimintavarmuudessa on löytynyt vakavia puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) valvonnassa. Suurin osa testatuista häkävaroittimista osoittautui testeissä toimimattomiksi tai ne eivät palautuneet toimintakuntoisiksi korkeasta häkäpitoisuudesta. Tukes on vaatinut maahantuojia, valmistajia ja jakelijoita keräämään jo ostetut tuotteet pois kuluttajilta ja poistamaan tuotteet myynnistä.

21.1.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kerrostalot kestävän kaupunkiympäristön edistäjinä

6Aika CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto – hankkeessa edistetään viljelyä kerrostaloissa. Vaikka rivi- ja erillistaloyhtiöiden pihoilla olevat pienviljelmät ovat kaupunkikuvassa tuttu näky, pysyttelevät useammat kerrostalopihat asfalttipeitteisinä. Kokemusta laajemmista taloyhtiökohtaisista viljelyratkaisuista, piha- ja sisäviljelytoteutuksista, ei kuitenkaan juuri ole.

HSY

16.1.2019

Uusi tutkimus suomalaisten asumispreferensseistä selvittää: Miten ja missä kaupunkilainen haluaa asua?

Miten ja millaisia kaupunkialueita pitäisi rakentaa? Millaista asumista ja asumispalveluja ihmiset haluavat– ja ovatko he valmiit maksamaan niistä? Muun muassa näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Pellervon taloustutkimus PTT:n käynnissä olevassa Asumispreferenssit -tutkimushankkeessa.

17.11.2020

Kaupallinen yhteistyö

Asukkaat pitävät jätteiden lajittelua tärkeänä ja haluavat lajitella enemmän

Pääkaupunkiseudun asukkaat pitävät lajittelua tärkeänä ja luonnollisena osana arkea. Suuri enemmistö haluaisi lajitella nykyistäkin enemmän – pullonkaulana on etenkin pienemmillä kiinteistöillä, että keräyspistettä ei ole kiinteistöllä tai lähistöllä. Vuonna 2021 tilanne helpottuu, kun pääkaupunkiseudun jätehuoltomääräykset astuvat voimaan lajittelun osalta ja lajittelu laajenee nykyistä pienempiin asuinkiinteistöihin.

HSY

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti