Asukkaat haluavat korttelipihat takaisin

Helsingin kantakaupungin asukkista koostuva vapaaehtoisten joukko aloittaa kampanjointia korttelipihojen palauttamiseksi.

Viime vuonna alkaneista Punavuori kukkimaan ja Katajanokka kukkii –liikkeistä alkanut vapaaehtoistoiminta on kerännyt mukaansa uusia ihmisiä ja laajenee nyt sisäpihoille. Ryhmä kannustaa taloyhtiöitä avaamaan aidoilla rajatut korttelipihat asukkaille entisaikojen malliin.

“Kantakaupungissa asutaan ahtaasti. Täällä asuu koko ajan enemmän myös lapsiperheitä. Miksi hienot korttelipihat on pilkottu aidoilla, peitetty asvaltilla ja täytetty lähinnä roskiksilla ja autoilla? Pihathan ovat asukkaita varten”, sanoo Paavo Tervonen, kruununhakalainen isä ja televisiotuottaja.

Kalliossa asuva graafikko Anne-Mari Ahonen on selvittänyt sisäpihojen historiaa.

“Alunperin korttelipihat olivat avoimia. Aidat ilmestyivät viime vuosisadan alun palomääräysten takia. Enää niille ei ole perustetta.”

Ryhmä on julkaissut asukkaiden vapaaehtoisvoimin tekemän minuutin mittaisen videon, jolla halutaan innostaa kaupunkiasujia ja taloyhtiöitä palauttamaan vanhat kunnon korttelipihat. Videolla esiintyy myös Punavuoren Räppimummo Eila Nevanranta.

Videolla grillaava taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jaakko Mäkikylä on haaveillut korttelin seitsemän taloyhtiön pihojen yhdistämisestä jo pitkään ja kutsuu pian naapurit keskustelemaan aiheesta.

“Korttelipiha säästää myös rahaa. Yhtenäistämällä jätekuljetuksia ja pihan huoltoa asuntokohtaiset kustannukset tulevat tippumaan. En näe muutokselle mitään estettä.”

Asukkaat korostavat tarvitsevansa korttelipihoja elämiseen, ei pelkästään autojen ja roskisten säilyttämiseen. Keskustan asunnot ovat usein pieniä ja entistä useampi lapsiperhe asuu kantakaupungissa. Miksi lähteä puistoon, jos takapihalla on oma turvallinen piha?

Ryhmä innostaa asukkaita kaatamaan tonttien välisiä aitoja, istuttamaan kasveja, tuomaan istuinryhmiä, grillaamaan, kasvattamaan yrttejä, lojumaan riippumatossa, tutustumaan naapuriin, keinumaan lasten kanssa keinussa…

Samalla kun asukkaiden elämänlaatu ja viihtyvyys paranee, taloyhtiöt voivat säästää rahaa. Yhdistämällä jätteiden noutoa ja pihanhoitoa saman korttelin talojen kanssa asuntokohtaiset kustannukset pienenevät.

Ryhmä uskookin, korttelipihojen paluussa on aineksia uuteen ravintolapäivämäiseen kaupunkilaisilmiöön, joka aluksi tuntuu mahdottomalta, mutta lopulta leviää ja ilahduttaa kaikkia.

Katso video

Korttelipihat takaisin Facebookissa

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti