Asiantuntija lyttää Lohjan messutalojen saunat

Saunojen elämyksellisyydestä kirjan kirjoittanut dosentti Lassi A Liikkanen ihmettelee Lohjan asuntomessujen saunojen rakenteellisia puutteita.

− Minun on vaikea sulattaa sitä, että kalliissa uudisrakentamisessa tehdään järjestelmällisesti merkittäviä mokia, joita pienellä suunnittelulla ja parin sadan euron lisärakennuskustannuksin voitaisiin välttää, Liikkanen kirjoittaa.

Näyttävien saunojen perusongelmana hän pitää saunojen tunnettujen rakenneratkaisujen unohtamista tai laiminlyömistä.

– Itseäni kiinnostaa se, miten varmistetaan mahdollisimman hyvä saunomiskokemus. Messusaunojen rakenteet eivät mahdollista kovinkaan hyvää kokemusta, hän sanoo.

Liikkanen ihmettelee etenkin messusaunojen mittasuhteita, joissa lauteet eivät yllä riittävän korkealle.

– Nykysaunoissa lauteet ovat monesti liian matalia. Se on yksi suurimmista synneistä. Jotta saunojalle tulee lämmin ja hän saa otettua kunnon löylyt, se edellyttää, että saunan mittasuhteet ovat sopivat. Toki tämän toteuttaminen on haastavaa, mikäli saunatila on niin pieni, että on vaikea tehdä kahta tai kolmea askelmaa jalkalauteelle. Ne vaaditaan, jotta laudetasot ovat riittävän lähellä kattoa. Mahdotonta tämän ei kuitenkaan pitäisi olla, kun tilat kuitenkin suunnitellaan alusta pitäen. En näe mitään estettä, etteikö saunatila voisi olla korkeampi.

Poistokanavat puutteellisia

Toinen virhe messusaunoissa on Liikkasen mukaan koneellisen ilmanvaihdon poistoilman väärä toteutus.

– Tuloilmakanavat on yleisesti ottaen tehty oikein. Poisto oli kuitenkin monessa saunassa väärässä paikassa. Ainoa poistoilmakanava ei saisi mennä katon kautta. Jos näin on, löyly jää lyhyeksi ja heikoksi. Sen takia toinen poistokanava pitäisi olla lauteiden alla.

Yleensä poistokanava vedetään katosta haaroitettuna paneloinnin alta lauteiden alle. Liikkanen kutsuu tätä perusratkaisuksi, joka on tunnettu saunarakentamisessa parinkymmenen vuoden ajan.

– Jostain syystä se ei edelleenkään ole vallitseva käytäntö. Kun tämä yhdistetään saunatilan mataluuteen, lopputuloksena voi olla erittäin laimea löylykokemus.
Liikkanen uskoo, että ilmiön taustalla on pääsääntöisesti suunnittelijoiden ja rakentajien tietämättömyys.

– Toki kyse voi olla myös kustannusten säästämisestä. LVI-insinööri tai arkkitehti ei ole piirtänyt poistokanavia lauteiden alle, koska on kalliimpaa asentaa ne sinne.

Lauteiden alla oleva poistokanava toteutetaan siinä vaiheessa, kun saunaan tehdään höyrysulkua ja eristyksiä. Tässä työvaiheessa saunakanava liitetään katossa kulkevaan ilmanvaihtoputkistoon ja vasta sen jälkeen aloitetaan seinien panelointi. Saunakanavan alapään pitäisi jäädä piiloon jalkalauteen alapuolelle.

– Käytännössä työmäärä on aika pieni, mutta se pitää olla suunniteltu. Kyse ei ole edes ulkonäöllisestä asiasta, koska käytännössä poistoilmakanava on näkymätön osa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.11.2021

Saako ja kannattaako ulkovarastossa tai parvekkeella säilyttää mitä tahansa? – Asiantuntijat vastaavat

Mitä voi säilyttää talvella ulkona ja mitä ei? Mikäli varasto tai ullakko on kunnolla tiivistetty, lämpötilojen vaihtelun tai kosteuden ei pitäisi vaikuttaa sisäilmaan tai sen laatuun. Useimmissa asuinrakennuksissa näin ei kuitenkaan ole, jolloin useimpien tavaroiden pitkäaikainen säilyttäminen kylmänkosteissa tiloissa voi mahdollisesti pilata ne täysin.

taloyhtiösauna

22.6.2022

Taloyhtiösauna pesi kasvonsa

Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

viilentämisen vaihtoehdot

25.5.2022

Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin ei pystytä asentamaan viilentävää ilmalämpöpumppua. Onneksi viilennysvaihtoehtoja löytyy useita.

Kuukauden kasvo Jenni Hupli

27.5.2022

Kuukauden kasvo: ”Osake-yhtiölaki muuttuu osittaisuudistuksin”

Suomen Kiinteistöliiton lakiasiainjohtaja Jenni Hupli kertoo asunto-osakeyhtiölain muutoksesta. Mitä taloyhtiön tulisi tietää lakimuutoksesta?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti