Antennitelevision taajuusmuutokset jatkuvat huhtikuussa Etelä-Savossa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa

Antennitelevisioverkossa käynnistetään lähetystaajuuksien muutostyöt Mikkelin alueella sijaitsevilla lähetinasemilla huhtikuun viimeisellä viikolla. Muutostyöt jatkuvat toukokuun lopussa Tampereen, Kerimäen ja Kruunupyyn lähetinasemilla. Kesäkuun lopussa käynnistyvät muutostyöt Haapaveden ja Anjalankosken lähetinasemilla. Muutokset koskevat Digitan operoimaa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoa. Muutokset eivät koske kaapelitelevisioverkkoon kuuluvia taloyhtiöitä.

Taajuusmuutosten vuoksi yhteisantennijärjestelmiin on viritettävä uudet lähetystaajuudet niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta.

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä sen jälkeen, kun uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan viritysten toteuttamiseksi, joten yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden kannattaa olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan jo nyt.

Päälähetinasemilla tehtävien taajuusmuutosten jälkeen televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla 2 – 4 viikon ajan, jolloin antenniurakoitsijoiden on tehtävä taloyhtiöissä viritystyöt. DVB-T2-tekniikalla toimivissa kanavanipuissa D ja H rinnakkaislähetyksiä ei lähetetä. Täytelähetinasemilla ei pääsääntöisesti toteuteta rinnakkaislähetyksiä, joten täyteasemien peittoalueilla viritystyöt pitää tehdä samana päivänä kuin taajuudet muutetaan, jotta lähetykset ovat edelleen vastaanotettavissa. Digita tiedottaa tarkemmista muutosajankohdista ja muutosten aiheuttamista lähetyskatkoksista alueittain sekä ylläpitämässään verkkopalvelussa www.taajuusmuutos.fi.

Tietoa paikallisista antenniurakoitsijoista löytyy Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n sivuilta tai Digitan sivuilta.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä on taloyhtiön asukkaiden tehtävä televisioiden tai digiboksien kanavahaku uudelleen. Useimmat tv-vastaanottimet tekevät kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

Viestintäviraston neuvontapalvelu opastaa TV-katsojia kanavahaun tekemisessä taajuusmuutosten yhteydessä arkisin klo 14.00 – 19.00 numerossa 0295 390 280 (paikallisverkkomaksu).

***

Taajuusmuutokset ovat välttämättömiä, sillä osa antennitelevisioverkon käyttämistä taajuuksista siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi antennitelevision taajuusalueen kaventuessa, on lähetystaajuuksia järjesteltävä uudelleen. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Lisätietoa taajuusmuutosten tarkemmista aikatauluista löytyy Digitan ylläpitämästä verkkopalvelusta www.taajuusmuutos.fi ja Viestintäviraston verkkosivuilta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

11.9.2015

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset jatkuvat

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset laajenevat Pohjois-Suomessa 15.9.2015 alkaen Rukan, Rovaniemen, Vuokatin, Oulun ja Posion lähetysasemille. Myös Joensuun Kiihtelysvaaran lähetysaseman muutostyöt tehdään tänä syksynä. Koko maan kattavat taajuusmuutokset alkoivat Lapin pienillä lähetinasemilla heinäkuun lopussa.

29.5.2015

Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa

Digitan operoimassa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkossa käynnistetään heinäkuun lopussa lähetystaajuuksien muutostyöt. Koko maan kattavat taajuusmuutokset tehdään valmiiksi vuoden 2016 loppuun mennessä. Muutoksia tehdään muutama alue kerrallaan ja ne alkavat Pohjois-Suomesta Kemijärven Suomutunturin ja Sallan Sarivaaran lähetinasemilta heinäkuun viimeisellä viikolla.

17.5.2017

Uudet asunnot markkinoilla kuskin paikalla – aliarvostetut käytetyt rivitaloasunnot hyviä ostovaihtoehtoja

Uusien asuntojen kauppa toimi Suomen asuntokaupan veturina myös huhtikuussa. Käytettyjen asuntojen kaupassa otettiin huhtikuussa happea, kun tänä vuonna huhtikuulle osunut pääsiäisen tienoo rauhoitti osaltaan kaupankäyntiä edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Erityisesti uudisasuntokauppa on ollut tammi-huhtikuussa vahvassa vedossa.

4.9.2015

Viestintäviraston neuvontapalvelu auttaa kuluttajia television kanavahaussa taajuusmuutosten aikana

Viestintävirasto avasi 1.9.2015 neuvontapalvelun, joka antaa kuluttajille ohjeita television kanavahaun tekemisessä UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkkoon toteutettavien taajuusmuutosten aikana. Neuvontapalvelun puhelinnumero on 0295 390 280, ja se on avoinna arkisin klo 14.00 – 19.00. Television kanavahaku on tehtävä uudelleen omalla alueella tehtyjen taajuusmuutosten jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti