Ammattisijoittajat varoittavat sijoitusasuntokuplasta

Vuokrat ovat nousseet finanssikriisin jälkeen paljon nopeammin kuin asuntojen hinnat tai suomalaisten tulot. Nyt tilanne on muuttunut.

Saton toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo Helsingin Sanomissa, että pitkällä tähtäimellä vuokra-asunnoista on edelleen pulaa. Lyhyellä tähtäimellä tilanne voi kuitenkin olla toinen.

− Kun tulee muutama tällainen vuosi, jolloin rakennetaan 40 000 uutta asuntoa, voi aluekohtaisesti syntyä tilanteita, joissa kaikki vuokra-asunnot eivät heti löydä vuokralaista.

Sipola ei näe sijoitusasuntomarkkinoilla kuplaa. Hän arvioi kuitenkin, että se, että niin moni sijoittaja on viime vuosina päättänyt sijoittaa nimenomaan asuntoihin, voi luoda epätervettäkin kehitystä. Suomessa asuntojen rakentamista ovat pitäneet vauhdissa nimenomaan asuntosijoitusrahastot, ja asuntokauppa on ollut hyvin sijoittajavetoista.

Kiinteistönvälitysliike Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo puolestaan HS:n haastattelussa, että sijoittajan pitää ymmärtää ainakin se, että uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat menevät nyt alaspäin.

− Myös hyvä vuokralainen saattaa lähteä eikä uudelta vuokralaiselta saakaan samaa vuokraa. Tähän asti moni on ajatellut, että aina löytyy vuokralainen, joka maksaa.

Velkarahalla sijoittamista kannattaisi välttää

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja ja pitkäaikainen asuntosijoittaja Timo Metsola huomauttaa Helsingin Sanomissa, että ensimmäistä kertaa Suomen historiassa sijoitusasuntolainoja on paljon todella kokemattomilla sijoittajilla. Hän on asiasta huolissaan.

Metsolan mukaan kokemattomat asuntosijoittajat ovat suurine lainoineen kuin ”vesi Estonian autokannella”.

− Jos markkinoilla tulee korjausliike, he joutuvat vaikeuksiin ja menevät reunoille keikuttamaan laivaa, hän sanoo.

Erityistä riskiä Metsola näkee siinä, että asunnot mielletään riskittömiksi sijoituskohteiksi. Esimerkiksi Danske Bankin tuoreessa kyselytutkimuksessa joka toinen vastaaja oli sitä mieltä, että asunnon omistaminen on sekä kannattava että turvallinen tapa vaurastua.

Vain joka viides vastaaja arvioi, että asuntosijoittaminen ei ole turvallista.

− On mielipuolinen väite, että sijoitusasunnoilla ei voisi tehdä tappiota, Metsola painottaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.11.2016

Näin pidät paloturvallisuudesta huolta joulunaikaan

Pimeää talvea on ihana valaista kynttilöiden ja ulkotulien avulla. Paloturvallisuus on tärkeä pitää mielessä: Suomessa syttyy vuosittain lähes 3000 asuntopaloa, joista moni olisi estettävissä. Asumisturvallisuuden asiantuntijoiden vinkit auttavat nauttimaan myös joulunajasta turvallisesti.

1.5.2017

Paloturvallisuus

Vuosittain Suomessa tapahtuu huomattavan paljon huoneistopaloja, joista osa olisi vältettävissä helposti asukkaiden omin toimin. Valitettavasti osa huoneistopaloista johtaa ihmishenkien menetykseen. Tälle sivulle on koottu Turvatekniikan keskus TUKESin tuottamaa aineistoa kodin paloturvallisuudesta.

23.2.2018

Ovatko röörisi kunnossa? – Viisi vinkkiä putkivaurioiden välttämiseksi

Ilmatieteenlaitoksen ennusteet varoittavat kireistä yöpakkasista. Nopeasti laskeva lämpötila voi yllättää, kun jokapäiväisen tarpeeseen tottuneena aamulla ei saa hanasta edes kahvikeittovettä. Jäätyessään putket voivat usein vielä rikkoutua, mikä saattaa aiheuttaa jopa useita kuukausia kestäviä kalliita korjaustöitä.

2.11.2021

Jääpuikot räystäällä varoittavat lämpövuodosta

Varsinkin vanhoissa taloissa lämmön pitäminen seinien ja katon sisäpuolella voi olla haasteellista. Vanhat eristeet voivat olla painuneita, liian ohuita tai pahimmassa tapauksessa puuttua kokonaan. Katteen alapintaan voi muodostua jääpuikkoja, mikäli siihen pääsee tiivistymään kosteutta, joka lopulta lähtee valumaan kohti räystäitä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti