Ammattisijoittajat varoittavat sijoitusasuntokuplasta

Vuokrat ovat nousseet finanssikriisin jälkeen paljon nopeammin kuin asuntojen hinnat tai suomalaisten tulot. Nyt tilanne on muuttunut.

Saton toimitusjohtaja Saku Sipola sanoo Helsingin Sanomissa, että pitkällä tähtäimellä vuokra-asunnoista on edelleen pulaa. Lyhyellä tähtäimellä tilanne voi kuitenkin olla toinen.

− Kun tulee muutama tällainen vuosi, jolloin rakennetaan 40 000 uutta asuntoa, voi aluekohtaisesti syntyä tilanteita, joissa kaikki vuokra-asunnot eivät heti löydä vuokralaista.

Sipola ei näe sijoitusasuntomarkkinoilla kuplaa. Hän arvioi kuitenkin, että se, että niin moni sijoittaja on viime vuosina päättänyt sijoittaa nimenomaan asuntoihin, voi luoda epätervettäkin kehitystä. Suomessa asuntojen rakentamista ovat pitäneet vauhdissa nimenomaan asuntosijoitusrahastot, ja asuntokauppa on ollut hyvin sijoittajavetoista.

Kiinteistönvälitysliike Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen sanoo puolestaan HS:n haastattelussa, että sijoittajan pitää ymmärtää ainakin se, että uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat menevät nyt alaspäin.

− Myös hyvä vuokralainen saattaa lähteä eikä uudelta vuokralaiselta saakaan samaa vuokraa. Tähän asti moni on ajatellut, että aina löytyy vuokralainen, joka maksaa.

Velkarahalla sijoittamista kannattaisi välttää

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja ja pitkäaikainen asuntosijoittaja Timo Metsola huomauttaa Helsingin Sanomissa, että ensimmäistä kertaa Suomen historiassa sijoitusasuntolainoja on paljon todella kokemattomilla sijoittajilla. Hän on asiasta huolissaan.

Metsolan mukaan kokemattomat asuntosijoittajat ovat suurine lainoineen kuin ”vesi Estonian autokannella”.

− Jos markkinoilla tulee korjausliike, he joutuvat vaikeuksiin ja menevät reunoille keikuttamaan laivaa, hän sanoo.

Erityistä riskiä Metsola näkee siinä, että asunnot mielletään riskittömiksi sijoituskohteiksi. Esimerkiksi Danske Bankin tuoreessa kyselytutkimuksessa joka toinen vastaaja oli sitä mieltä, että asunnon omistaminen on sekä kannattava että turvallinen tapa vaurastua.

Vain joka viides vastaaja arvioi, että asuntosijoittaminen ei ole turvallista.

− On mielipuolinen väite, että sijoitusasunnoilla ei voisi tehdä tappiota, Metsola painottaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

9.12.2022

Lumityöt ovat taloyhtiön vastuulla

Taloyhtiö on ensisijaisesti aina itse vastuussa lumitöistä, vaikka se olisi ulkoistanut talvikunnossapidon huoltoyhtiölle. Jos joku liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla, taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidon osalta huolellisesti.

15.12.2022

Isännöintikartelli johti miljoonien seuraamusmaksuihin

Markkinaoikeus on antanut päätöksen helmikuussa 2021 esiin tulleesta isännöintikartellijutusta. Asianosaiset määrättiin maksamaan liki viiden miljoonan euron seuraamusmaksut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti