Alvar Aalto -museon näyttelysyksy käynnistyy suomalaisella rivitaloarkkitehtuurilla

Rivitalot valtaavat Alvar Aalto -museon Gallerian 25.9.–15.11.2015. ”Suomalainen rivitalo – työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi” -näyttely esittelee kaikille suomalaisille tutun asumismuodon helmet, joissa Alvar Aallon ja aikalaisarkkitehtien kädenjälki näkyy vahvana.

Professori Riitta Nikulan laajaan tutkimustyöhön pohjautuva näyttely kertoo rivitalon kiehtovan tarinan ja avaa rivitaloasumisen vaiheikasta historiaa aina 1900-luvulta 1960-luvulle. Tarkastelun keskiössä ovat suomalainen asuntopolitiikka, kaupunkisuunnittelu ja arkkitehtuuri.

”Näyttely on kiinnostava katsaus tuttuun, arkiseen arkkitehtuuriin. Hätkähdyttävään Vau-arkkitehtuuriin verrattuna rivitalo on aiheena sellainen, josta jokaisella on varmasti mielipiteitä ja kokemuksia. Kaikki eivät käy vaikkapa Kiasmassa, mutta jokainen on joskus vähintään vieraillut rivitalokodissa”, sanoo Alvar Aalto -museon museoamanuenssi Mari Murtoniemi.

Rivitaloilla oli merkittävä rooli Alvar Aallon tuotannossa ja hänen aluesuunnitelmissaan talotyyppi esiintyy usein yhtenä asumisen muotona. Näyttelyssä kurkistetaan hieman tuntemattomampaan Aaltoon. Mukana ovat muun muassa Vaasaan Huutoniemen alueelle ja Hämeenlinnaan Vanajan kaupunginosaan tehdastyöläisten asunnoiksi rakennetut puiset rivitalokohteet. Esillä on myös Kauttuan ruukinpuistoon 1930-luvulla valmistunut veistoksellinen terassitaloratkaisu.

Alvar Aallon ohessa näyttelyyn on kuratoitu myös muiden mestareiden töitä. Näyttelyvierailla on mahdollisuus tutustua muun muassa Eliel Saarisen vuonna 1915 valmistuneeseen Munkkiniemi-Haaga -suunnitelmaan rivitalovyöhykkeineen ja Birger Federleyn Tampereen Viinikkaan suunnittelemiin maan ensimmäisiin kunnallisiin rivitaloihin.

Jyväskylän kohteista esillä on Viitaniemi, joka on todellinen puutarhakaupunkiaatteen ilmentymä. Alueen arkkitehteinä ovat toimineet muun muassa Erkki Kantonen, Jorma Paatola, Keijo Petäjä ja Juha Vikkula.

Korkeatasoista arjen arkkitehtuuria esitellään näyttelyssä piirustusten, valokuvien ja filmien avulla. Näyttelyn on tuottanut Suomen Arkkitehtuurimuseo.


Suomalainen rivitalo – työväenasunnosta keskiluokan unelmaksi
25.9.–15.11.2015
Alvar Aalto -museon Galleria
Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä
avoinna ti–su 11–18
www.alvaraalto.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

helle

4.5.2022

Helteet tekevät kodeista vaarallisen kuumia – Tulevaisuuden jäähdytystarpeet selvityksessä

Tukalat helteet ovat yleistyneet ilmastonmuutoksen myötä. Ne aiheuttavat epämukavien olojen lisäksi ennenaikaisia kuolemia, joten asuntoihin etsitään nyt jäähdytyskeinoja. Aalto-yliopiston tuore tutkimushanke selvittää rakennusten lämpötilojen vaikutusta ihmisten viihtyvyyteen.

28.3.2022

Hangon asuntomarkkinoilla on nyt imua

Asuntomarkkinat jatkuvat kuumana tänäkin vuonna Hangossa, jossa kohteita on myynnissä selvästi vähemmän kuin on kysyntää. Koronapandemia toi etätyöläiset Hankoon jo yli vuosi sitten, mikä on myös näkynyt asuntokaupassa. Etenkin omakotitalojen kysyntä on merkittävästi kasvanut.

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti