Älä lämmitä liikaa pakkasella!

Pitkiksi povatut Siperian pakkaset nostavat kodin energiankulutuksen punaiselle, kun pattereiden termostaateista väännetään tehoa lämmitykseen. Kulutuspiikkiä voi tasata muutamalla niksillä, opastaa Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta.

Omakotitalossa asuva on parhaiten kukkaronsa ja kulutuksensa vartijana, kerrostalossa lämmityksen osuuden asumiskustannuksista havaitsee vasta viiveellä. Yhtä kaikki lämmitys on suurin yksittäinen asumisen kuluerä, asumismuodosta riippumatta.

– Kovina pakkastalvina kuukauden lämmityslasku saattaa olla moninkertainen syksyyn verrattuna, joten toimeen tarttuminen todellakin kannattaa, asiantuntija Sami Seuna Motivasta kannustaa.

– Asukkaan omat toimet vaikuttavat ratkaisevasti energiankulutukseen. Huonelämpötiloja alentamalla säästää aina, ja kovilla pakkasilla lämpötiloja kannattaa laskea varastossa, tuulikaapissa ja rappukäytävässä sekä autotallissa. Vahinkoa ei tapahdu, vaikka lämpötila olisi niissä tuntuvasti tavanomaista matalampi, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Lämpötilan voi aputiloissa huoletta alentaa 7–12 asteeseen, autotallissa alemmaskin. Mikäli edessä on pitempi lomamatka, siksi ajaksi myös asuinhuoneiden lämpötila kannattaa säätää matalammalle.

– Erityisesti vanhassa talossa kannattaa erikseen suojata paikallisilla lisälämmittimillä vesimittaritila ja/tai vesijohdon läpivientipaikka. Kylmän johtuminen talon rakenteissa sekä ilmavuodot voivat paikallisesti aiheuttaa jopa jäätymisvaaran, Seuna varoittaa.

Nyt tuli takkaan!

Pakkasilla takan tai leivinuunin säännöllisestä lämmityksestä on erityisen paljon etua. Vuositasolla sähkölämmittäjä voi varaavalla tulisijalla parhaimmillaan korvata jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksestaan, mutta kevyempikin tulisija hyödyttää.

– Tehokkainta on, jos tulisijaa ehtii lämmittää pakkasta ennakoiden ja jatkaa puunpolttoa pitkin pakkaskautta. Pitämällä huoneiden väliovet avoinna lämmin ilma pääsee kiertämään tasaisesti asuntoon. Jos on ylilämmityksen riski, päälämmitysjärjestelmää voi säätää alhaisemmalle tasolle, Suur-Uski sanoo.

Ilmalämpöpumpun energiatehokkuudesta riippuu kannattaako laitetta sulkea kovillakaan pakkasilla. Laitekohtaisten erojen vuoksi raja-arvon voi tarkistaa ohjekirjasta tai laitteen myyjältä. Kovalla pakkasella laitetta ei kannata käynnistää, jos se on suljettuna.

Kysy lisää energianeuvojalta

Lisää säästäviä pakkasvinkkejä saa maksuttomasta kuluttajien energianeuvonnasta. Energianeuvojalle voi jättää kysymyksen www.eneuvonta.fi -verkkopalvelussa tai kysyä vinkkiä soittamalla neuvontapuhelimeen. Energianeuvoja vastaa tiistaisin klo 11-13 ja torstaisin klo 13-15 numerossa 01019 3030, ja puhelu maksaa operaattorin paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun verran.

Energianeuvojan pakkasvinkit kokonaisuudessaan: www.eneuvonta.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

valesokkeli

24.8.2023

Valesokkelirakenteet voi korjata kengittämällä

Valesokkelirakenteet voivat kastuessaan aiheuttaa ongelmia, mutta ne voi korjata kengittämällä. Kengittäessä puuseinärungon alaosaa nostetaan ylöspäin sokkelirakenteesta, ja runko- ja sokkelirakenne eristetään toisistaan lämpö- ja kosteusteknisesti.

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti