Aikeita lainanottoon, asunnon ostamiseen ja peruskorjaukseen enemmän kuin koskaan

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien arvio työllisyyskehityksestä on synkentynyt. Vaikka ajankohtaa pidettiin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja etenkin lainanotolle, oli syyskuussa ennätyksellisen moni kuluttaja aikeissa ottaa lainaa.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa -5,9. indikaattorin pitkän ajan keskiarvon ollessa -1,8. Elokuussa luottamusindikaattori oli -5,1 ja heinäkuussa -1,6. Vuoden 2019 syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon -4,2. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–20. syyskuuta 1 112 Suomessa asuvaa henkilöä.

Vain näkemys kuluttajan oman talouden nykytilasta parani syyskuussa elokuuhun verrattuna. Muut luottamusindikaattorin kolme osatekijää heikkenivät hieman.

Luottamusindikaattorin neljä osatekijää ovat:

  • kuluttajan oma talous nyt
  • kuluttajan oma talous 12 kuukauden kuluttua
  • Suomen talous 12 kuukauden kuluttua ja
  • kuluttajan rahankäyttö kestotavaroihin seuraavan 12 kuukauden aikana verrattuna edelliseen 12 kuukauteen.

Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli syyskuussa edelleen synkkä. Oman talouden lähitulevaisuus arvioitiin vaisuksi, mutta arvio sen nykytilasta vastasi suunnilleen pitkän ajan keskimääräistä näkemystä. Kuluttajilla oli rahankäyttöaikeita kestotavaroiden hankintaan syyskuussa yhä hieman tavanomaista enemmän.

Odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä synkkeni syyskuussa aiempaakin matalammalle tasolle. Myös omakohtaisen työttömyyden uhkaa ilmeni aiempaa enemmän palkansaajien ja yrittäjien keskuudessa. Arviot kuluttajahintojen nousuvauhdista laskivat syyskuussa selvästi.

Oma rahatilanne arvioitiin syyskuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin taas jonkinlaisena säästämiselle. Vaikka ajankohtaa pidettiin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja etenkin lainanotolle, oli syyskuussa ennätyksellisen moni kuluttaja aikeissa ottaa lainaa. Myös asunnon ostosuunnitelmia ilmeni enemmän kuin koskaan, moni myös harkitsi kodin peruskorjaamista ja auton ostoa.

Lue lisää Tilastokeskuksen tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti