Aikeita lainanottoon, asunnon ostamiseen ja peruskorjaukseen enemmän kuin koskaan

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien arvio työllisyyskehityksestä on synkentynyt. Vaikka ajankohtaa pidettiin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja etenkin lainanotolle, oli syyskuussa ennätyksellisen moni kuluttaja aikeissa ottaa lainaa.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa -5,9. indikaattorin pitkän ajan keskiarvon ollessa -1,8. Elokuussa luottamusindikaattori oli -5,1 ja heinäkuussa -1,6. Vuoden 2019 syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon -4,2. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–20. syyskuuta 1 112 Suomessa asuvaa henkilöä.

Vain näkemys kuluttajan oman talouden nykytilasta parani syyskuussa elokuuhun verrattuna. Muut luottamusindikaattorin kolme osatekijää heikkenivät hieman.

Luottamusindikaattorin neljä osatekijää ovat:

  • kuluttajan oma talous nyt
  • kuluttajan oma talous 12 kuukauden kuluttua
  • Suomen talous 12 kuukauden kuluttua ja
  • kuluttajan rahankäyttö kestotavaroihin seuraavan 12 kuukauden aikana verrattuna edelliseen 12 kuukauteen.

Kuluttajien kuva Suomen talouskehityksestä oli syyskuussa edelleen synkkä. Oman talouden lähitulevaisuus arvioitiin vaisuksi, mutta arvio sen nykytilasta vastasi suunnilleen pitkän ajan keskimääräistä näkemystä. Kuluttajilla oli rahankäyttöaikeita kestotavaroiden hankintaan syyskuussa yhä hieman tavanomaista enemmän.

Odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä synkkeni syyskuussa aiempaakin matalammalle tasolle. Myös omakohtaisen työttömyyden uhkaa ilmeni aiempaa enemmän palkansaajien ja yrittäjien keskuudessa. Arviot kuluttajahintojen nousuvauhdista laskivat syyskuussa selvästi.

Oma rahatilanne arvioitiin syyskuussa edelleen erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin taas jonkinlaisena säästämiselle. Vaikka ajankohtaa pidettiin huonona kestotavaroiden ostamiselle ja etenkin lainanotolle, oli syyskuussa ennätyksellisen moni kuluttaja aikeissa ottaa lainaa. Myös asunnon ostosuunnitelmia ilmeni enemmän kuin koskaan, moni myös harkitsi kodin peruskorjaamista ja auton ostoa.

Lue lisää Tilastokeskuksen tiedotteesta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.6.2018

Ensiasunnon ostajat hakevat nyt jopa omakotitaloja – pääkaupunkiseudulla asutaan yhä tiheämmin

OP-Kiinteistökeskuksen välittäjät ympäri Suomen eivät ole havainneet merkittävää kasvua ensiasunnon ostajien määrässä. Kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajat etsivät jopa omakotitaloja. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ensiasunnon ostajien määrä laski lähes 30 prosenttia vuosien 2011-2016 välillä.

16.10.2014

Ensiasunnon ostajia 21 000 vuonna 2013

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 asuntoväestöön kuului 20 718 osakemuotoisen ensiasunnon ostajaa. Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 13 400 henkilöllä (39 prosenttia) verrattuna vuoteen 2006. Ensiasunnon ostajalla tarkoitetaan tässä henkilöä, joka on ostanut osakemuotoisen asunnon ja vapautettu varainsiirtoverosta ensiasunnon ostajana.

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

10.10.2017

Nuorten kiinnostus asuntosijoittamista kohtaan vahvaa – myös uudet tavat tienata asunnoilla kiinnostavat

Danske Bankin teettämän Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittaminen kiinnostaa erityisesti nuoria suomalaisia. Nuoria houkuttelevat paitsi perinteiset asuntosijoittamisen muodot, myös asunnon vuokraaminen lyhytaikaisesti erilaisten uusien palvelujen kautta. Asuntoa pidetään Suomessa laajasti hyvänä ja turvallisena sijoituksena, mikä onkin yleisin syy suomalaiselle hankkia sijoitusasunto.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti