Ympäristöministeriön energiahukkajahti aktivoi yli 800 taloyhtiötä

Ympäristöministeriön johdolla toteutetussa energiatehokkuuskampanjassa haastettiin Suomen taloyhtiöt toteuttamaan yksinkertaisia keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi.

Syksyllä 2016 käynnistynyt ja vuoden 2017 lopussa päättynyt Energiahukka oli kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden yhteinen kampanja, jossa kannustettiin Suomen taloyhtiöitä energiankäytön ja olosuhteiden optimointiin. Keinoiksi tarjottiin kustannustehokkaita, helposti toteutettavia toimenpiteitä.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 10–15 prosenttia rakennusten säästöpotentiaalista olisi saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjauksia. Tätä varten kampanjassa mukana olevat energiatehokkuuden asiantuntijat laativat eri talotyypeille räätälöidyn ohjeistuksen kustannustehokkaista ja helpoista toimenpiteistä energiankulutuksen vähentämiseksi. Ohjeistuksen löydät täältä.

”Ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta rakennussektorin tärkein energiansäästöpotentiaali on olemassa olevassa rakennuskannassa. Energiahukka haukkaa pahimmillaan jopa 30 prosenttia taloyhtiön energiasta. Tämä voi tarkoittaa taloyhtiölle jopa kymmenien tuhansien eurojen turhia kustannuksia vuodessa”, kertoo yliarkkitehti Harri Hakaste ympäristöministeriöstä.

Hyötyä koko taloyhtiölle

Energiahukka-kampanja herätti kiinnostusta yli 800 asunto-osakeyhtiössä ympäri Suomen, joista valtaosa on myös ryhtynyt toimiin energiankulutuksen vähentämiseksi. Kampanjan päätteeksi toteutetun kyselyn mukaan taloyhtiöiden toteuttamat toimenpiteet vaihtelevat pienistä korjausliikkeistä, kuten ilmanvaihdon venttiilien puhdistuksesta ja valaistuksen uudistamisesta, mittavampiin toimenpiteisiin, kuten yläpohjan lisälämmöneristämiseen ja ilmalämpöpumpun asentamiseen. Kampanjaa pidettiin hyvänä muistutuksena siitä, kuinka pienilläkin toimilla voidaan saada suuria säästöjä. Tuloksista selvisi, että kampanja kannusti taloyhtiöitä selvittämään myös muita vaihtoehtoja energiatehokkuuden parantamiseen, kuten uusiutuvan energian hyödyntämistä.

”Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyy koko taloyhtiö. Taloyhtiön hallitus säästää asunto-osakeyhtiön rahoja, kun energiatehokkuus paranee. Energiahukan häätäminen tarkoittaa kaikille asukkaille mukavampaa ja edullisempaa asumista”, kertoo johtava asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.

Askel kerrallaan energiatehokkaan kiinteistönpidon polulle

Energiahukka-kampanjan ytimenä toimiva ohjeistus on räätälöity kerros-, pari- ja rivitaloille lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.

Ohjeistuksen toimenpiteet on luokiteltu ikkunoiden ja ulko-ovien tiivistykseen, ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmien tarkastukseen ja säätöön sekä vedenkulutuksen ja sähkönkulutuksen hallintaan. Lisätoimenpiteinä ohjeistuksessa suositellaan rivitaloille ja paritaloille ilmalämpöpumpun käyttöönottoa ja yläpohjan lisälämmöneristämistä.

”Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla, ja jokaisen taloyhtiön tilanne on erilainen. Ohjeistus lähtee siitä, että taloyhtiö voi edetä tarpeiden mukaan askel kerrallaan”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.

”Ohjeistus kertoo yksityiskohtaisesti miksi, milloin ja miten kukin toimenpide kannattaa tehdä. Hukkajahti on helppoa näillä toimenpiteillä”, Heinaro sanoo.

Energiahukkajahtiin osallistuivat ympäristöministeriö, Motiva Oy, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Isännöintiliitto ry, RAKLI ry, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Ekokumppanit Oy, Suomen Vuokranantajat ry sekä HSY:n Ilmastoinfo (ent. Pääkaupunkiseudun kuluttajien Energianeuvonta)

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.9.2023

Taloyhtiötapahtuma 2024

Vuoden 2024 Taloyhtiötapahtuman suunnittelu on työn alla. Tapahtuma on taloyhtiöiden asiantuntijoiden seminaari-, neuvonta-, sekä näyttelytapahtuma, joka järjestetään 44:ttä kertaa vuoden 2024 huhtikuussa Helsingin Messukeskuksen Siivessä.

26.9.2023

Taloyhtiö2023 sai kävijöiltä kouluarvosanan 9

Taloyhtiö2023 sai kävijäenemmistöltään kiitettävän arvosanan. Kävijät arvostivat tapahtuman sujuvuutta ja hyvää pöhinää. Vuoden 2024 tapahtuman suunnittelu on täydessä vauhdissa, ja siitä kuullaan pian lisää.

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti