Yksiöistä halutaan nyt eroon

Yksiöiden tarjonnan kasvu näkyy asuntojen myyntisivustolla. Etuovi.comissa oli tammi–maaliskuussa myynnissä yksiöitä 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja Helsingissä peräti 33 prosenttia enemmän. Kokonaisuudessaan asuntoja oli myynnissä 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Aiempaa suurempi osuus myynnissä olevista asunnoista on siis yksiöitä. Talouselämä lehti on laskenut, että vuokraussivusto Vuokraovi.comissa vuokrayksiöitä oli niin ikään tarjolla 9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Talouselämä lehti kysyi OP-kodin johtaja Lasse Palovaaralta, onko yksiö asuntosijoittajalle huonompi sijoituskohde kuin aiemmin?

− Asuntosijoittajat ovat laittaneet Suomen suurissa kaupungeissa sijaitsevia yksiöitä tavallista enemmän myyntiin. Osa asuntosijoittajista haluaa vähentää riskejään ja ovat siksi päättäneet muuttaa omistuksiaan rahaksi.

Asuntosijoittajat suosivat aiemmin yksiöitä, sillä niiden ylläpitäminen ja remontoiminen on suurempia asuntoja halvempaa ja niistä voi pyytää kokoon nähden paljon vuokraa.

Pariskunnat hyljeksivät yksiöitä

Tarjonnan kasvun taustalla on muitakin syitä kuin se, että osa sijoittajista myy pieniä sijoitusasuntojaan. Palovaaran mukaan myös omistusasujat havittelevat aiempaa suurempia koteja. Yksiön sijasta halutaan nyt ostaa kaksio.

Myös ensiasunnoksi etsitään Palovaaran mukaan nykyään usein kaksiota tai isompaa asuntoa, jos se vain on taloudellisesti mahdollista. Ennen koronaa oli hänen mukaansa tavallista, että pariskunta etsi kasvukaupunkien keskustoista yksiötä.

Yksiöiden kysynnän hiipumisen taustalla on ainakin osin myös korona-aikana yleistynyt etätöiden tekeminen ja Airbnb-asuntojen vuokrakysynnän hiipuminen.

Myös aiempaa harvempi opiskelija on hankkinut kämpän opiskelupaikkakunnaltaan. Samaan aikaan uusia asuntoja on valmistunut runsaasti kasvukeskuksiin.

Tilatotietoa

Yksiöiden myynti-ilmoitusten määrä kasvoi kymmenessä väkiluvultaan suurimmassa kaupungissa, tammi–maaliskuu 2022 verrattuna viime vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen.

Helsinki 33 prosenttia
Pori 26 prosenttia
Tampere 23 prosenttia
Jyväskylä 23 prosenttia
Turku 20 prosenttia
Espoo 18 prosenttia
Kuopio 15 prosenttia
Vantaa 14 prosenttia
Lahti 12 prosenttia
Oulu 9 prosenttia
Lähde: Etuovi.com, aktiiviset ilmoitukset alueittain

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.3.2022

Energiaremonttien kysyntä kasvaa

Kallistunut energia on saanut yhä useamman kiinteistönomistajan harkitsemaan energiaremonttia. Ukrainan tilanne tulee todennäköisesti vielä lisäämään innostusta energiaremontteihin. Valtio tukee energiaremontteja tänä vuonna 40 miljoonalla eurolla.

18.1.2022

Vuokratalojen asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia halutaan vahvistaa

Suomessa on lähes 370 000 valtion tukemaa vuokra-asuntoa, joissa asukasvaikuttaminen on tärkeä osa talojen oikea-aikaista kunnossapitoa ja viihtyisyyttä. Asukkaiden äänen kuuluminen on turvattu yhteishallintolailla, joka antaa vuokratalojen asukkaille, asumisoikeuden haltijoille sekä osaomistustalojen vähemmistöosakkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia omaa asumistaan koskevissa asioissa. Yli 30 vuotta voimassa ollutta lakia halutaan tarkentaa.

28.1.2022

Asunto-osaketta ei voi hylätä

Mikäli joku taloyhtiön osakkaista ei selviä maksuistaan, muut osakkaat joutuvat viime kädessä kattamaan hänen osuutensa. Yhtiö voi ottaa huoneiston hallintaansa ja vuokrata sen vastikerästien kattamiseksi. Tämä ei kuitenkaan onnistu, mikäli halukkaita vuokralaisia ei ole.

25.4.2022

Asuntojen kuumuus kesähelteillä pahenee, ellei ongelmaan reagoida

Poikkeuksellisen kuumat kesät ovat kirvoittaneet monet kerrostaloasukkaat vaatimaan viilennystä asuntoihinsa. Ilmastonmuutoksen edetessä myös sään ääri-ilmiöt voimistuvat, joten pitkät hellekesät todennäköisesti yleistyvät entisestään. Asiaan pitäisi alkaa varautua jo ennalta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti