Yksiöistä halutaan nyt eroon

Yksiöiden tarjonnan kasvu näkyy asuntojen myyntisivustolla. Etuovi.comissa oli tammi–maaliskuussa myynnissä yksiöitä 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan ja Helsingissä peräti 33 prosenttia enemmän. Kokonaisuudessaan asuntoja oli myynnissä 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Aiempaa suurempi osuus myynnissä olevista asunnoista on siis yksiöitä. Talouselämä lehti on laskenut, että vuokraussivusto Vuokraovi.comissa vuokrayksiöitä oli niin ikään tarjolla 9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Talouselämä lehti kysyi OP-kodin johtaja Lasse Palovaaralta, onko yksiö asuntosijoittajalle huonompi sijoituskohde kuin aiemmin?

− Asuntosijoittajat ovat laittaneet Suomen suurissa kaupungeissa sijaitsevia yksiöitä tavallista enemmän myyntiin. Osa asuntosijoittajista haluaa vähentää riskejään ja ovat siksi päättäneet muuttaa omistuksiaan rahaksi.

Asuntosijoittajat suosivat aiemmin yksiöitä, sillä niiden ylläpitäminen ja remontoiminen on suurempia asuntoja halvempaa ja niistä voi pyytää kokoon nähden paljon vuokraa.

Pariskunnat hyljeksivät yksiöitä

Tarjonnan kasvun taustalla on muitakin syitä kuin se, että osa sijoittajista myy pieniä sijoitusasuntojaan. Palovaaran mukaan myös omistusasujat havittelevat aiempaa suurempia koteja. Yksiön sijasta halutaan nyt ostaa kaksio.

Myös ensiasunnoksi etsitään Palovaaran mukaan nykyään usein kaksiota tai isompaa asuntoa, jos se vain on taloudellisesti mahdollista. Ennen koronaa oli hänen mukaansa tavallista, että pariskunta etsi kasvukaupunkien keskustoista yksiötä.

Yksiöiden kysynnän hiipumisen taustalla on ainakin osin myös korona-aikana yleistynyt etätöiden tekeminen ja Airbnb-asuntojen vuokrakysynnän hiipuminen.

Myös aiempaa harvempi opiskelija on hankkinut kämpän opiskelupaikkakunnaltaan. Samaan aikaan uusia asuntoja on valmistunut runsaasti kasvukeskuksiin.

Tilatotietoa

Yksiöiden myynti-ilmoitusten määrä kasvoi kymmenessä väkiluvultaan suurimmassa kaupungissa, tammi–maaliskuu 2022 verrattuna viime vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen.

Helsinki 33 prosenttia
Pori 26 prosenttia
Tampere 23 prosenttia
Jyväskylä 23 prosenttia
Turku 20 prosenttia
Espoo 18 prosenttia
Kuopio 15 prosenttia
Vantaa 14 prosenttia
Lahti 12 prosenttia
Oulu 9 prosenttia
Lähde: Etuovi.com, aktiiviset ilmoitukset alueittain

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistöverotuspäätökset

6.3.2023

Kiinteistöverotuspäätökset tulevat pian – tarkista tietosi

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet tulevat Omaveroon ja postiin maaliskuun aikana. Helsingin kaupunki kannustaa kiinteistönomistajia tarkistamaan kiinteistöjen tietojen oikeellisuuden, sillä rakennusten virheellisiä tietoja korjataan.

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

viemärinkuvaus

3.11.2022

Milloin viemärikuvaus on tarpeen?

Taloyhtiön viemäreitä kannattaa tutkia säännöllisesti. Viemärikuvaus paljastaa piilevät viat, ja niihin ehditään reagoida ajoissa. Uuden talon viemärit kannattaa kuvata jo ensimmäisen kymmenvuotistarkastuksen lähestyessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti