Yksin kotona olevien lasten turvallisuus huolettaa vanhempia

Koulujen alkaessa lasten turvallisuus on vanhemmille erityisen ajankohtainen asia, kun lapset ovat useammin yksin kotona koulun jälkeen ja aamuisin. Vaikka lapset olisivat jo vähän isompia, vanhempien huoli tuskin koskaan poistuu kokonaan. Huolta voi kuitenkin lievittää tekemällä kodista mahdollisimman turvallisen ja käymällä turvallisuusasiat lasten kanssa säännöllisesti läpi.

Käy nämä asiat läpi lapsen kanssa – turvallisuuden lisäksi parannat omaa mielenrauhaasi

 1. Opeta lapselle paloturvallisuuteen liittyvät asiat hänen ikätasolleen sopivalla tavalla. Pienen lapsen kanssa kanssa voi leikin varjolla esimerkiksi harjoitella kotoa poistumista tulipalon varalta. Neuvo sulkemaan poistuessa ovet perässä, jotta palon leviäminen hidastuisi. Erityisesti monikerroksiseen asuntoon kannattaa hankkia sarjaankytketyt palovaroittimet, jotka kaikki hälyttävät, kun yksikin varoitin havaitsee savua. Näin palo havaitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja poistumiseen jää enemmän aikaa.
 2. Lapselle on tärkeää korostaa, että tulipaloa ei missään tapauksessa saa mennä piiloon. Neuvo soittamaan apua ulospääsyn jälkeen turvallisesta paikasta tai kääntymään esimerkiksi naapurien tai muiden aikuisten puoleen. Jos kotona on Verisuren hälytysjärjestelmä, hälytyskeskuspäivystäjä välittää oikean avun paikalle. Lisäksi puhekeskuksen avulla hälytyskeskuspäivystäjä voi ottaa suoran kuulo- ja puheyhteyden kotiin ja neuvoa lasta.
 3. Vanhemman koululaisen tai teini-ikäisen kanssa voi käydä läpi alkusammutusta. Alkuvaiheessa olevaa paloa voi yrittää sammuttaa itse, mutta kuitenkin niin, että oma turvallisuus ei samalla vaarannu.
 4. Älä jätä tulitikkuja lapsen saataville. Kerro lapselle, että kynttilät ja muu elävä tuli ovat vain aikuisten käyttöä varten.
 5. Sovi lapsen kanssa, mitkä tavarat ja laitteet ovat sallittuja käyttää yksin ollessa. Esimerkiksi ruuan lämmittäminen mikrossa onnistuu alakoululaiselta, mutta hellan käyttö voi olla parempi jättää vanhemmille.
 6. Lataa puhelimeesi Verisuren sovellus ja kytke @Kotona-toiminto päälle kaikkien perheenjäsenien puhelimiin. @Kotona-ominaisuuden avulla Verisuren hälytyskeskuspäivystäjä näkee hälytyksen sattuessa, keitä perheenjäseniä on kotona esimerkiksi tulipalon sattuessa. Välitämme tämän tiedon pelastusviranomaisille, jotta he osaavat varautua ja toimia onnettomuuspaikalla tarpeen vaatimalla tavalla. Lisäksi @Kotona-toiminto helpottaa vanhempien arkea ja lisää turvallisuudentunnetta. Sovelluksen avulla voit esimerkiksi tarkistaa, ovatko kaikki lapset saapuneet jo koulusta kotiin.
 7. Varmista, että kodin sähkölaitteet ja -johdot ovat ehjiä, jotta laitteita olisi turvallista käyttää. Käy lapsen kanssa läpi oikea käyttö: kerro esimerkiksi, että vettä tai muita juomia ei saa pitää sähkölaitteen vieressä, jotta nestettä ei päädy laitteeseen.
 8. Käy lapsen kanssa läpi, miten välipalaa saa tehtyä keittiössä turvallisesti. Juustohöylän, veitsen ja muiden terävien esineiden käyttöä on hyvä harjoitella rauhassa vanhempien kanssa ennen kuin lapsi saa luvan käyttää niitä yksin.
 9. Varaa kotiin laastareita pieniä naarmuja varten ja käy lapsen kanssa läpi, miten pienen haaverin sattuessa toimitaan.
 10. Neuvo lapselle, miten Verisuren turvapainikkeen avulla voi tehdä hätätilanteessa kutsuhälytyksen. Silloin hälytyskeskuksemme soittaa yhteyshenkilöille tai ottaa yhteyttä puhekeskuksen kautta tilanteen selvittämiseksi.
 11. Neuvo, missä tilanteissa ja miten tulee soittaa hätänumeroon 112. Varmista, että lapsi osaa kertoa kotiosoitteen. Jos sinulla on Verisuren hälytysjärjestelmä, hälytyskeskuspäivystäjä välittää oikean avun paikalle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

28.12.2022

Muistuta lämmitystolpan turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti