Yhä useampi kunta ottaa hulevesimaksun käyttöön

Helsingin Uutiset kirjoittaa kohua herättäneestä Oulun perimästä hulevesimaksusta. Hulevesien eli rakennetuilta tonteilta ja mailta pois johdettavien sade- ja sulamisvesien maksua peritään tällä hetkellä vain pienessä osassa Suomen kuntia. Tulevaisuudessa yhä useampi kunta saattaa kuitenkin ottaa hulevesimaksun käyttöön.

Kuntaliiton kuntatekniikan kehittämisen erityisasiantuntija Tuulia Innala kertoo, että hulevesimaksu on kustannusvastaava maksu, joka täytyy suhteuttaa hulevesien hallinnan aiheuttamiin kustannuksiin. Kunnan oikeus periä hulevesimaksuja perustuu maankäyttö- ja rakennuslakiin.

Kunta ei siis voi tehdä tuottoa ohjaamalla kassaansa hulevesimaksuvaroja. Maksua ei voida periä veroluonteisesti, vaan se on ohjattava hulevesien hallintaan, Innala sanoo. Hän myös arvioi, että maksut tulevat laajemmin käyttöön lähivuosina, sillä kunta- ja maakuntauudistus voi heikentää kuntien taloutta ja täten lisätä painetta maksujen perimiseen. Päätöksen asiassa tekevät luottamusmiehet virkamiesten esityksen perusteella.

Esimerkiksi Ylöjärvellä hulevesimaksu otetaan käyttöön vuoden 2017 alussa. Sadevesistä tulee kertymään kaupungin kassaan arviolta 350 000 euroa vuodessa. Yhden omakotitalon kohdalla maksua tullaan perimään noin 30 euroa vuodessa.

Vaasassa asukkaat ovat protestoineet hulevesimaksun käyttöönottoa. Taloyhtiöitä edustava järjestö Pohjanmaan kiinteistöyhdistys on arvioinut, että kiinteistöjen vesimaksut kasvavat hulevesimaksun myötä keskimäärin kuudella prosentilla.

 

Linkki alkuperäiseen artikkeliin

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

ilma-vesilämpöpumppu

14.10.2022

Ilma-vesilämpöpumput yleistyvät vauhdilla

Kerrostalot etsivät nyt vaihtoehtoa kaukolämmölle. Erilaiset lämpöpumput ovat taloudellisesti järkevä ratkaisu. Vesi-ilmalämpöpumppu sopii myös suurempien asuintalojen lämmönlähteeksi.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti