Vuokraturva: Loppuvuoden tunnelmat vuokramarkkinoilla

Vuokra-asuntomarkkinoiden tasapaino on parantunut ja vuokralaisen asema helpottunut, kun vuokra-asuntojen määrä on nopeaa tahtia kasvanut. Varsinainen vuokra-asuntopula on poistunut koko Suomesta. Vuokra-asunnoista on paikoin jopa ylitarjontaa, arvioi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Nyt sijoittajat tarkkailevat silmä kovana, alkavatko opiskelijat  muuttaa normaaliin tapaan syksyä vasten opiskelupaikkakunnille. Tämä muuttoliike on perinteisesti tehnyt kesästä vuoden vilkkaimman jakson vuokramarkkinoilla. Viime vuosi oli poikkeus. Useimmat opinahjot siirtyivät etäopetukseen ja monet uudet opiskelijat lykkäsivät muuton opiskelupaikkakunnalle epämääräiseen tulevaisuuteen.

Edeltävästä poikkeusvuodesta johtuen opiskelijoiden keskuudessa on  patoutunutta muuttotarvetta. Jos syksy aloitetaan lähiopetuksessa, aivan uusien opiskelijoiden lisäksi myös edellisen vuoden saapumiserä aktivoituu muuttamaan. Paikoin ylitarjonnasta kärsiville vuokramarkkinoille se olisi merkittävä ja vuokranantajille mieleinen piristysruiske. Opiskelijoiden suuren määrän vuoksi varsinkin pienistä asunnoista voisi  jälleen tulla opiskelupaikkakunnilla pulaa, ja sillä olisi vaikutusta myös isompien asuntojen kysyntään.

Jos opiskelija on jo nyt varma siitä, että joka tapauksessa aikoo opiskelupaikkakunnalle muuttaa, asunnonhakua ei kannatta jättää siihen, mahdolliseen syksyn lähiopetuksen varmistumiseen. Vielä tässä vaiheessa asunnon löytäminen on selvästi helpompaa, ja valinnanvaraakin mukavasti.

Toinen sijoittajien tarkkaan seuraama kehityskulku on aiemmin Airbnb-käytössä olleiden asuntojen mahdollinen poistuminen tavallisilta vuokramarkkinoilta. Viimeisen vuoden ajan ne ovat osaltaan lisänneet vuokra-asuntojen tarjontaa. Paluu väliaikaismajoitukseen muuttaisi kysynnän ja tarjonnan suhdetta pitkäaikaisilla, ns. tavallisilla vuokramarkkinoilla. Toistaiseksi matkailun paluu minkäänlaiseen normaalitilanteeseen näyttää kuitenkin suht etäiseltä.

Vaikuttaa siis siltä, että opiskelijoista johtuva vuokra-asuntojen kysyntä saattaa olla kasvussa, mutta vuokra-asunnon tarjonta tuskin laskee – kysynnän ja tarjonnan suhde kasvukeskuksissakin pysyisi suurin piirtein tasapainossa. Voimakkaita vuokrien nousuja tai laskuja tuskin nähdään, mutta pieni nousu kasvukeskusten vuokrissa on mahdollista loppuvuonnakin, jos opiskelijoiden asuntokysyntä palautuu.

Kolmanneksi sijoittajat seuraavat asumisen uusia isoja trendejä, joiden vaikutukset yltävät paljon korona-aikaa pidemmälle. Näistä merkittävin on etätyö. Se vaikuttaa asunnon valintaperusteisiin ja sijaintiin liittyviin preferensseihin tavalla, joka voi myöhemmin kasvaa asumisen megatrendiksi. Etätyön yleistymisestä saattaa tulla yksi koko vuosikymmenen suurista leimallisista piirteistä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.11.2016

Vuokraturva: Pienten kaksioiden ylituotanto ongelma asuntomarkkinoilla

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kritisoi Vuokraturvan blogissa rakennusliikkeitä liiallisesta pienten kaksioiden rakentamisesta. Hänen mukaansa on ymmärrettävää, että kun kaavoituksella rajoitetaan yksiöiden tuotantoa, keskittyvät rakennusliikkeet pienten kaksioiden rakentamiseen. Tämä tuo kuitenkin ongelmia asuntomarkkinoille, sillä pienten kaksioiden hinnat ovat korkeita, samoin kuin vuokrat.

8.8.2019

Moni opiskelija vielä ilman asuntoa

Vaikka uusilla opiskelijoilla olisi tänä kesänä ollut siihen hyvä mahdollisuus, yllättävän suuri joukko ei ole hoitanut asuntoasioitaan ajoissa kuntoon, sanoo Vuokraturva tiedotteessaan. Moni uusi opiskelija ei välttämättä ymmärrä millaiseen kiireeseen ja kilpailutilanteeseen se voi johtaa, Vuokraturva varoittaa. Jos asunto on edelleen hankkimatta, nyt on kiireen vilkkaan syytä asiaan tarttua.

21.10.2021

Vuokra-asuntotilanne ei enää pahenna työvoimapulaa

Vuokra-asuntojen saatavuuden ja työvoimapulan sovittamaton ristiriita asuntomarkkinoilla näyttää Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan helpottaneen. Muun muassa vuosien 2000 ja 2007 kovaksi äityneeseen työvoimapulaan yhdistyi keskeisesti kasvukeskusten krooninen asuntopula, johon työnantajat harmittelivat työn perässä muuttamisen kompastuvan. − Nyt kaikissa kasvukeskuksissa asuntoja ja erityisesti vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla.

9.3.2018

Perheasuntojen kysyntä kasvaa muuttohaluisilla vuokramarkkinoilla

Vahva talouskasvu ja ennätyksellisen korkealle noussut luottamus kuluttajien omaan talouteen ovat lisänneet isojen vuokra-asuntojen ja perheasuntojen kysyntää selvästi, sanoo Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola. Kiinnostusta voimistaa Metsolan mukaan se, että uuden pienen vuokra-asunnon ja selvästi isomman hyväkuntoisen vanhemman asunnon vuokraero on kutistunut ja lisäneliöiden kustannus siten pienentynyt. Tilastokeskus, Vuokraturva Oy, Suomen Vuokranantajat ry ja Vuokralaiset […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti