Voiko taloyhtiö poistaa leikkipaikan pihaltaan?

Joskus vanhempien taloyhtiöiden pihoilla törmää jo hyvä tovi sitten asennettuihin keinuihin tai muihin leikkivälineisiin, joita ei välttämättä ole käytetty vuosiin. Voi olla, ettei yhtiössä ole enää pitkään aikaan asunut leikki-ikäisiä lapsia, eikä leikkipaikka ole sen vuoksi ollut aktiivisessa käytössä.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että taloyhtiö vastaa kiinteistön omistajana tai haltijana kiinteistönsä turvallisuudesta ja tähän kuuluu myös leikkipaikan turvallisuudesta huolehtiminen. Leikkipaikka on pidettävä turvallisessa kunnossa, vaikka sitä ei aktiivisesti käytettäisikään. Mikäli leikkipaikalla tapahtuu vahinko, yhtiön on pystyttävä osoittamaan huolehtineensa leikkipaikan turvallisuudesta asianmukaisella tavalla.

Entä voiko yhtiö päättää poistattaa leikkipaikan pihaltaan? Mikäli tällaista harkitaan, on syytä ensin tarkistaa mahdolliset leikkipaikkaa koskevat kaavamääräykset. Voi nimittäin olla, että asemakaavassa on määrätty, että yhtiön kiinteistöllä tulee olla leikkipaikka. Lisäksi tulee tarkistaa mahdolliset rasite- ja yhteisjärjestelysopimukset ja varmistua, etteivät ne muodosta estettä poistamiselle. Mikäli esteitä ei ilmene, yhtiö voi päättää leikkipaikan poistamisesta. Asiasta päättäminen kuuluu yhtiökokoukselle.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Linda Hartikainen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

hiilinegatiivinen

29.8.2022

Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

Tamperelainen As Oy Pohjolankatu 18 - 20 on Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö. Se käyttää kaksisuuntaista kaukolämpöä, eli myy lämpöä takaisin energiayhtiölle. Energiaa saadaan taloyhtiössä monesta lähteestä, esimerkiksi aurinkokeräimistä.

ilmastoviisas taloyhtiö

12.9.2022

Ilmastoviisautta taloyhtiöille

Suomen Kiinteistöliitto on käynnistänyt Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen, jossa vieraillaan yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen. Kiertueella keskustellaan taloyhtiöiden kanssa ja kartoitetaan yhdessä parhaita ilmastoviisaita tekoja asumisessa.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille