Vinkkejä putkiremontin suunnitteluun

Ympäristöministeriön arvion mukaan putkiremontti koskettaa lähivuosina yli miljoonaa suomalaista*. Viemäriputkien pitäisi kestää normaalikäytössä vähintään 50 vuotta. Putkien materiaalilla sekä rakennustyön laadulla on kuitenkin iso merkitys sille, kauanko viemäristö säilyy käyttökuntoisena.

Vanhojen viemärien ongelmia ovat usein tukokset, vuodot ja hajuhaitat. Jos putkiremonttia lykätään liian pitkään, suuremman vesivahingon riski kasvaa. Myös kulut kasvavat radikaalisti, jos vuodon kastelemia rakenteita joudutaan kuivaamaan. Siksi putkiremonttia kannattaa ryhtyä valmistelemaan ajoissa. Jos ongelmia on jo ilmennyt, remonttia ei tulisi siirtää. Vakuutusyhtiö ei korvaa mahdollisia vahinkoja, jos ne johtuvat korjausten laiminlyönnistä. Saniteettitekniikan valmistaja Geberit kokosi vinkkejä putkiremontin suunnitteluun.

 1. Jätevesiviemäreissä materiaalivalinnoilla on suuri merkitys viemäreiden tekniseen käyttöikään. Valurautaputkien käyttöikä on yleensä lyhyempi kuin muoviputkilla, sillä niiden seinämät ovat ohuempia ja ne kestävät huonommin kemikaaleja. Viemäreissä syntyvät kaasut haurastuttavat valurautaputkia, jolloin vanhat putket saattavat syöpyä puhki. Muoviputket kestävät hyvin kemikaaleja ja säilyttävät paremmin virtausominaisuutensa, eli niihin ei synny tukoksia yhtä helposti.
 2. Taloon alun perin asennettujen viemäriputkien materiaali ei määrää sitä, millaiset putket taloon täytyy putkiremontissa asentaa. Nykyisin suositellaan valurautaviemäreiden vaihtamista muovisiin viemäriputkiin.
 3. Putkiremontilla tarkoitetaan perinteisesti käyttövesi- ja viemäriputkien uusimista tai kunnostusta. Usein samassa yhteydessä uusitaan laajemmin rakennuksen talotekniikkaa, kuten sähkö- ja tietoliikennekaapelointeja.  Kustannussäästöjä saadaan, kun rakenteita avatessa uusitaan kerralla kaikki niissä kulkeva talotekniikka. Lämmitysputkien uusimistarve tulee usein myöhemmin kuin vesi- ja viemäriputkilla.
 4. Käyttövesiputkiston kuntoa kannattaa epäillä viimeistään, jos hanasta alkaa tulla rusehtavaa vettä tai veden maku ja haju muuttuvat. Veden laadun heikkeneminen voi kertoa myös putkivuodon kasvavasta riskistä.
 5. Viemäriputkien kunnossa hälyttäviä merkkejä ovat lisääntyneet tukokset, vuodot ja putkistosta kuuluvat oudot äänet. Korjaustarpeet voidaan selvittää kiinteistön kuntoarviolla ja putkiston tarkemmalla kuntotutkimuksella.
 6. Putkiremontteja tehdään yleensä 45–50 vuoden välein, mutta remontin tarve tulee arvioida aina rakennuskohtaisesti. Jos vuonna 1968–1973 välisenä aikana tai sitä aiemmin rakennettuun taloon ei ole vielä tehty putkiremonttia, saneerauksen aika on käsillä. Jos rakennustyöt on aikanaan tehty oikaisten ja laadusta tinkien, jo 30 vuotta vanha talo voi olla putkiremontin tarpeessa.
 7. Putkiremontin yhteydessä uusitaan yleensä märkätilojen eli vessojen ja kylpyhuoneiden vesieristykset, laatoitukset ja kalusteet. Myös keittiön vesipistettä ja muita vesipisteitä remontoidaan. Jos keittiötä tai kodinhoitohuonetta halutaan uusia putkiremontin yhteydessä, nämä remontit ovat osakkaan vastuulla.
 8. Taloyhtiöissä yhtiökokouksen tehtävänä on päättää, mihin tasoon kylpyhuoneet halutaan putkiremontin yhteydessä saneerata. Esimerkiksi lisätäänkö kylpyhuoneisiin lattialämmitys tai halutaanko asentaa vuodonilmaisimet.
 9. Putkiremonttia suunnittelevan omakotiasujan kannattaa jättää remontin suunnittelu ammattilaiselle. Osaava LVI-suunnittelija tietää ja tarvittaessa selvittää vaadittavat toimenpiteet kohteessa. Hän voi tarvittaessa toimia myös kohteen LVI-töiden valvojana.
 10. Vuoropuhelu tilaajan ja LVI-suunnittelijan välillä on ensiarvoisen tärkeää ennen remonttiin ryhtymistä, jotta lopputulos vastaa toivomuksia. Näin suunnittelija varmasti ymmärtää tilaajan tahtotilan lopputuloksen suhteen.
 11. Putkiremontin toteuttavaa yritystä valitessa kannattaa selvittää, onko yrityksellä referenssejä vastaavista kohteista, ovatko sen taustatiedot kunnossa ja onko yrityksellä varmasti kapasiteettia suorittaa työ sovitussa aikataulussa.

* Tilastotiedon lähde: Ympäristöministeriö: http://www.ymparisto.fi/putkiremontti/

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.11.2022

Olisiko aika uusia sähköt?

Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti