Vastuu yhtiölainasta on yhteistä

Taloyhtiöllä voi olla rakennusaikaista lainaa, tai yhtiölainaa on voitu ottaa korjaushankkeita varten. Jos joku osakkaista ei pysty maksamaan lainaosuuttaan, se jää viime kädessä muiden osakkaiden maksettavaksi.

Taloyhtiö lyhentää yhtiölainaa tyypillisesti osakkeenomistajilta kuukausittain kerättävillä pääomavastikkeilla. Oman yhtiölainaosuuden voi usein halutessaan maksaa myös kertaosuutena erikseen määriteltyinä ajankohtina pois. Jos osakas jättää vastikkeensa maksamatta, osakkaalle annetaan maksukehotus.

Jos maksukehotuksesta huolimatta osakkeenomistaja ei maksa rästejä ja niitä kertyy 2–3 kuukauden ajalta, hallitus voi päättää hallintaanottovaroituksen antamisesta osakkaalle. Yhtiökokous voidaan puolestaan kutsua koolle päättämään huoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan, kun rästejä on kertynyt noin 3 kuukauden ajalta.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Sanni Nuutinen

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vastuullinen Saumalaakso

Yritysvastuu on yrityksen lupaus käyttäytyä vastuullisesti yhteiskunnan velvoittamin pelisäännöin. Vastuullinen yritys toimii mahdollisimman kestävällä tavalla: taloudellisen kannattavuuden lisäksi se ottaa huomioon sidosryhmien, ympäristön ja yhteiskunnan edut. Saumalaakson missiona on toimia alan vastuullisena edelläkävijänä nyt ja jatkossa.

Saumalaakso

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

virhevastuu

11.11.2022

Mitä tarkoittaa 10-vuotisvastuu uudessa taloyhtiössä?

Perustajaurakoitsijan virhevastuu jatkuu takuuajan jälkeen piilevien virheiden osalta kymmenen vuotta. Virheistä on ilmoitettava heti kun ne havaitaan, hyvissä ajoin ennen kymmenen vuoden rajaa. Sen jälkeen ilmoitetut virheet eivät enää ole perustajaurakoitsijan vastuulla.

Tilaajille