Vastuu yhtiölainasta on yhteistä

Taloyhtiöllä voi olla rakennusaikaista lainaa, tai yhtiölainaa on voitu ottaa korjaushankkeita varten. Jos joku osakkaista ei pysty maksamaan lainaosuuttaan, se jää viime kädessä muiden osakkaiden maksettavaksi.

Taloyhtiö lyhentää yhtiölainaa tyypillisesti osakkeenomistajilta kuukausittain kerättävillä pääomavastikkeilla. Oman yhtiölainaosuuden voi usein halutessaan maksaa myös kertaosuutena erikseen määriteltyinä ajankohtina pois. Jos osakas jättää vastikkeensa maksamatta, osakkaalle annetaan maksukehotus.

Jos maksukehotuksesta huolimatta osakkeenomistaja ei maksa rästejä ja niitä kertyy 2–3 kuukauden ajalta, hallitus voi päättää hallintaanottovaroituksen antamisesta osakkaalle. Yhtiökokous voidaan puolestaan kutsua koolle päättämään huoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan, kun rästejä on kertynyt noin 3 kuukauden ajalta.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Sanni Nuutinen

Kirjoittaja on lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuuvapaus

22.5.2023

Milloin hallituksen vastuuvapaus on syytä evätä?

Yksi yhtiökokousten esityslistalle kuuluvista päätettävistä asioista on vastuunvapauden myöntäminen hallitukselle – tai sen epääminen. Kyse on merkittävästä päätöksestä, jonka tekeminen edellyttää riittäviä tietoja.

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille