Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Parveke on monessa kodissa olohuoneen jatke. Parveke tuo osakkeenomistajalle myös velvollisuuksia, jotka korostuvat erityisesti näin talvella.

Asunto-osakeyhtiölain mukaisesti parveke kuuluu osakehuoneistoon, mikäli sinne on kulkuyhteys vain osakehuoneiston kautta. Osakas on tällöin vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta, ja yhtiö vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Mikäli parvekkeelta on kulkuyhteys useampaan osakehuoneistoon, osakkaiden tulee sopia keskenään parvekkeen sisäpintojen puhdistuksesta ja kunnostuksesta. Parveke, jonne on yleinen kulkuyhteys, on yksistään taloyhtiön vastuulla.

Osakkaalle kuuluva parvekkeen sisäpintojen kunnossapitovastuu käsittää esimerkiksi parvekekaiteen sisäpuoliset pintarakenteet ja parvekkeen lattian pinnoitteen tai suoja-alustan. Osakas saa tehdä parvekkeellaan sellaisia remontteja, joilla ei ole vaikutusta rakennuksen rakenteisiin tai julkisivuun. Yhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvat muun muassa rakenteet, eristeet ja vedenpoistojärjestelmä.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Erika Laurila

Kirjoittaja on oikeustieteen maisteri ja asumisen ja rakentamisen juridiikan asiantuntija Lexia Asianajotoimistossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

parvekelasien kunnossapito

18.5.2022

Kuka vastaa parvekelasien kunnossapidosta ja sen kustannuksista?

Kenen vastuulla on parvekelasien kunnossapito? Entä miten siihen liittyvät kustannukset jaetaan? Tästä aiheesta tulee usein kysymyksiä Kiinteistöliiton lakineuvontaan.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.

asentaa remontti

17.5.2022

Osakas voi tehdä oman remontin yhtiön hankkeen yhteydessä

Kun taloyhtiössä valmistellaan suurta korjaushanketta, joka ulottuu myös osakkaiden huoneistoihin, osakkaat saattavat haluta tehdä samalla omiakin remonttejaan. Asunto-osakeyhtiölain puolesta tämä on mahdollista.