Varokaa putoavaa kattolunta

Runsas lumisade, katoilla oleva lumi ja nopea lauhtuminen ovat johtaneet siihen, että lumi valuu helposti talojen katoilta ja aiheuttaa kaduilla kulkeville vaaratilanteita. Katoilta putoavat lumimassat ovat aiheuttaneet viime vuosina jopa kuolemaan johtaneita tapaturmia.

Mikäli taloyhtiö ei ole vielä valinnut lumenpudottajaa, on se tehtävä viipymättä ja kartoitettava hyvämaineiset yritykset ja niiden referenssit. Kiinteistöliitto korostaa, että lumenpudotusyrityksiltä on vaadittava selvitys vakuutuksista. Yrityksellä on oltava nimenomaan lumenpudotustoimialaan kuuluva vakuutusturva.

Kattojen tilannetta on tarkkailtava päivittäin, ja lumi ja jää on pudotettava katolta riittävän ajoissa. Jos lunta ja jäätä ei voida poistaa välittömästi vaaratilanteen havaitsemisen jälkeen, on onnettomuusalttiit paikat eristettävä puomein tai lippusiimoin ja niistä on varoitettava selvästi.

Kiinteistönomistajan on huolehdittava myös liukkauden ehkäisemisestä eli jään ja lumen poistosta sekä tarvittavasta hiekoituksesta tontin kohdalla olevalla jalkakäytävällä, ellei kunta ole ottanut jalkakäytävien talvikunnossapitoa vastuulleen. Myös kadulla liikkuvien pitää olla valppaita – asetettuja puomeja ei saa missään tapauksessa siirtää.

Lumitilannetta tarkkailtava

Taloyhtiö tai muu kiinteistönomistaja voi tehdä kiinteistöpalveluyrityksen kanssa sopimuksen kattojen lumitilanteen valvonnasta ja lumien pudottamisesta. Sopimuksessa tulee tarkkaan sopia mm. lumenpudotustarpeen tarkkailusta ja lumien pudottamisesta. Hallituksen velvollisuus on yleisesti ottaen seurata sitä, että sopimuksenmukaiset tehtävät on asianmukaisesti hoidettu.

Taloyhtiössä isännöitsijän tehtäviin kuuluu kiinteistönhoidon tehtävien tarkempi ohjaus, seuranta ja valvonta. Mikäli yhtiössä ei ole isännöitsijää, tai jos ohjausta, seurantaa ja valvontaa ei ole sovittu isännöitsijän tehtäväksi, johtaa tämä siihen, että hallituksen jäsenet joutuvat hoitamaan myös isännöitsijälle kuuluvia tehtäviä.

Mahdollisessa vahinkotapauksessa ensisijainen korvausvastuu säilyy sopimuksesta huolimatta kiinteistönomistajalla. Jos siis kiinteistön vastuualueella liikkuva henkilö loukkaa itsensä, joutuu kiinteistönomistaja korvaamaan syntyneen vahingon, kuten lääkäri- tai sairaanhoitokustannukset ja mahdollisesti aineelliset vahingot.

Kiinteistönomistaja puolestaan voi vaatia sopijakumppaniltaan korvausta jälkikäteen, jos esimerkiksi isännöitsijä tai kiinteistöpalveluyritys ei ole noudattanut sopimusta lumitilanteen valvonnasta ja vaaratilanteiden hoitamisesta.

Rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuminen taloyhtiön asioissa on äärimmäisen harvinaista vaikka kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön turvallisuudesta.

– Jos kiinteistöä hoidetaan hyvin, hallituksen jäsenet, isännöitsijä tai toimitusjohtaja eivät voi joutua henkilökohtaiseen tai rikosoikeudelliseen vastuuseen vahingosta. Henkilökohtainen vastuu edellyttää aina tehtävien laiminlyöntiä, toteaa Kiinteistöliiton lakipalvelut-yksikön päällikkö Virpi Hienonen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.9.2021

Murtovarkaan niksit kodin suojaamiseen

Jos sinulla on erillinen varashälytin tai yhdistettynä esimerkiksi kodinohjaukseesi, muista puhdistaa numeronäyttö säännöllisesti. Ja miksiköhän? Jos varas näkee näytöltä, mitä numeroita käytät, on varkaan helppo päätellä myös koodisi.

10.1.2017

Katolta putoava lumi sai oman varoitusmerkin

Kansainväliseen turvallisuusmerkkien standardiin on lisätty katolta putoavasta lumesta varoittava merkki, kertoo Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Merkissä on keltaisella pohjalla musta ihmishahmo, talo ja hahmon päälle katolta putoavaa lunta. Kolmion muotoisen varoitusmerkin yhteyteen on lisättävä selittävä teksti viestin perillemenon varmistamiseksi.

7.10.2021

Ongelmatalolle määrättiin uhkasakko

Lahtelainen kerrostalo, Asunto oy Lahden Hämeenkatu 24, on odottanut vuosien ajan peruskorjausta, jonka viipyessä ikkunoita on rikottu ja julkisivua sotkettu. Kaupungin rakennusvalvonnan antamat korjauskehotukset eivät poistaneet ongelmia. Kaupungin rakennus¬ ja ympäristölupalautakunta on päättänyt määrätä asuntoyhtiön korjaamaan tai suojamaan rikkoutuneet ikkunat sekä siistimään julkisivun graffiteista.

1.6.2016

Siistii hommaa valjastaa kiinteistöpalvelualan kesätyöntekijät somelähettiläiksi

Kiinteistötyönantajat ja Siistii hommaa -kampanja järjestävät kiinteistöpalvelualan kesätyöntekijöille #kipahommaa16-kuvakilpailun Instagramissa. Kuvakisan avulla nuoret pääsevät kertomaan omille kavereilleen ja verkostoilleen, millaista kiinteistöpalvelualalla on olla töissä ja mitä työ pitää sisällään. Kilpailu kestää koko kesän alkaen tänään 1.6.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti