Varokaa putoavaa kattolunta

Runsas lumisade, katoilla oleva lumi ja nopea lauhtuminen ovat johtaneet siihen, että lumi valuu helposti talojen katoilta ja aiheuttaa kaduilla kulkeville vaaratilanteita. Katoilta putoavat lumimassat ovat aiheuttaneet viime vuosina jopa kuolemaan johtaneita tapaturmia.

Mikäli taloyhtiö ei ole vielä valinnut lumenpudottajaa, on se tehtävä viipymättä ja kartoitettava hyvämaineiset yritykset ja niiden referenssit. Kiinteistöliitto korostaa, että lumenpudotusyrityksiltä on vaadittava selvitys vakuutuksista. Yrityksellä on oltava nimenomaan lumenpudotustoimialaan kuuluva vakuutusturva.

Kattojen tilannetta on tarkkailtava päivittäin, ja lumi ja jää on pudotettava katolta riittävän ajoissa. Jos lunta ja jäätä ei voida poistaa välittömästi vaaratilanteen havaitsemisen jälkeen, on onnettomuusalttiit paikat eristettävä puomein tai lippusiimoin ja niistä on varoitettava selvästi.

Kiinteistönomistajan on huolehdittava myös liukkauden ehkäisemisestä eli jään ja lumen poistosta sekä tarvittavasta hiekoituksesta tontin kohdalla olevalla jalkakäytävällä, ellei kunta ole ottanut jalkakäytävien talvikunnossapitoa vastuulleen. Myös kadulla liikkuvien pitää olla valppaita – asetettuja puomeja ei saa missään tapauksessa siirtää.

Lumitilannetta tarkkailtava

Taloyhtiö tai muu kiinteistönomistaja voi tehdä kiinteistöpalveluyrityksen kanssa sopimuksen kattojen lumitilanteen valvonnasta ja lumien pudottamisesta. Sopimuksessa tulee tarkkaan sopia mm. lumenpudotustarpeen tarkkailusta ja lumien pudottamisesta. Hallituksen velvollisuus on yleisesti ottaen seurata sitä, että sopimuksenmukaiset tehtävät on asianmukaisesti hoidettu.

Taloyhtiössä isännöitsijän tehtäviin kuuluu kiinteistönhoidon tehtävien tarkempi ohjaus, seuranta ja valvonta. Mikäli yhtiössä ei ole isännöitsijää, tai jos ohjausta, seurantaa ja valvontaa ei ole sovittu isännöitsijän tehtäväksi, johtaa tämä siihen, että hallituksen jäsenet joutuvat hoitamaan myös isännöitsijälle kuuluvia tehtäviä.

Mahdollisessa vahinkotapauksessa ensisijainen korvausvastuu säilyy sopimuksesta huolimatta kiinteistönomistajalla. Jos siis kiinteistön vastuualueella liikkuva henkilö loukkaa itsensä, joutuu kiinteistönomistaja korvaamaan syntyneen vahingon, kuten lääkäri- tai sairaanhoitokustannukset ja mahdollisesti aineelliset vahingot.

Kiinteistönomistaja puolestaan voi vaatia sopijakumppaniltaan korvausta jälkikäteen, jos esimerkiksi isännöitsijä tai kiinteistöpalveluyritys ei ole noudattanut sopimusta lumitilanteen valvonnasta ja vaaratilanteiden hoitamisesta.

Rikosoikeudelliseen vastuuseen joutuminen taloyhtiön asioissa on äärimmäisen harvinaista vaikka kiinteistönomistajalla on korostunut huolellisuusvelvollisuus kiinteistön turvallisuudesta.

– Jos kiinteistöä hoidetaan hyvin, hallituksen jäsenet, isännöitsijä tai toimitusjohtaja eivät voi joutua henkilökohtaiseen tai rikosoikeudelliseen vastuuseen vahingosta. Henkilökohtainen vastuu edellyttää aina tehtävien laiminlyöntiä, toteaa Kiinteistöliiton lakipalvelut-yksikön päällikkö Virpi Hienonen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

27.4.2023

Kiinteistömessut järjestetään jälleen ensi syksynä

Korjausrakentamiseen keskittyvät Kiinteistömessut järjestetään neljän vuoden tauon jälkeen ensi syksynä. Rakennusten energiatehokkuus ja digitaaliset talotekniikan ratkaisut ovat messuilla esillä.

syystalkoot tapaturma

15.9.2023

Syystalkoissa vaanii tapaturman vaara

Taloyhtiön syystalkoissa voi sattua tapaturmia, kuten liukastumisia, putoamisia ja haavereita työkalujen kanssa. Työkalut kannattaakin pitää ehjinä ja kunnossa ja turvavarusteet esillä. Talkoovakuutus korvaa tapaturman sattuessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti