Vappuna saa grillata ja juhlia – myös parvekkeella

Isä ja tytär grillaavat pihatalkoissa. Kuvituskuva

Vappuna moni kaivaa grillin varastosta ja valmistaa kevään ensimmäiset grilliherkut. Jos grillauspaikaksi valikoituu parveke, ruuanlaitto saattaa herättää naapureissa ristiriitaisia tunteita.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa, että parvekkeella grillaamista ei ole kielletty laissa.

”Taloyhtiössä voidaan toki laatia omat järjestysmääräykset, mutta ne eivät saa rajoittaa normaalia asumista”, Pynnönen sanoo.

Monien kerrostaloyhtiöiden järjestysmääräyksissä lukee, että parvekkeella grillaaminen on kielletty. Tällaisessa kiellossa on valvomisen vaikeuden lisäksi ongelmana se, ettei kiellon rikkomiseen voida pätevästi puuttua, mikäli grillaaminen tehdään paloturvallisesti. Järjestysmääräysten rikkomisesta voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi. Hallintaanottoa ei kuitenkaan voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

”Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta”, Pynnönen toteaa.

Tämän vuoksi Kristel Pynnönen suosittelee, ettei parvekegrillaamista koskevaa kieltoa ilman hyviä perusteluja kirjattaisi yhtiön järjestysmääräyksiin.

Satunnaista juhlimista siedettävä

Myös vappuun liittyvä juhliminen saattaa kuumentaa taloyhtiössä tunteita. Pynnösen mukaan jokainen saa järjestää satunnaisia juhlia, ja satunnaisia juhlia on jokaisen siedettävä.

”Yörauha ja naapurit tulisi kuitenkin huomioida. Juhlia pitävän kuuluu huolehtia, että keskustelun ja musiikin äänenvoimakkuus pysyy kohtuullisena. Taloyhtiön järjestyssäännöistä riippuen yörauha voi olla iltakymmenestä aamuseitsemään tai iltayhdestätoista aamukuuteen”, Pynnönen muistuttaa.

Vappua vietetään vain päivä tai pari, eikä muunkaan juhlimisen kuulu olla jatkuvaa.

”Jos juhliminen aiheuttaa jatkuvasti häiriötä, voi tilanteeseen puuttua ja ilmoittaa asiasta eteenpäin taloyhtiölle”, Pynnönen neuvoo.

Kristel Pynnönen suosittelee, että poliisi kutsuttaisiin paikalle vain silloin, jos meteli on kohtuuttoman kovaa ja jatkuu pitkään, eikä häiriötä kokeva naapuri syystä tai toisesta uskalla itse mennä puuttumaan tilanteeseen.

4 kommenttia

 • Ari Saarinen Reply

  27.4.2018 at 09:57

  “Vappuna saa grillata ja juhlia – myös parvekkeella”. Tällaisia yksiviivaisia otsikoita ei saisi missään nimessä käyttää, sillä tällöin ei muisteta, että jokaisessa kerrostaloyhtiössä on voimakkaasti allergisia ja astmaattisia asukkaita, jotka eivät voi sietää grillauksenkaan aiheittamaa savua. Myös täytyy ottaa huomioon paloturvallisuus, sillä missään nimessä hiiligrillin käyttö parvekeella ei ole sallittua!

 • Pirjo Salonen Reply

  27.4.2018 at 14:23

  Hiili grillillä ei saa grillata, kaasu ja sähkögrillilla saa, niistä ei muodostu savua. Tupakointi pitäisi kokonaan lailla kieltää parvekkeilla se savu tulee sisälle ja myöskin marin poltto mitä tapahtuu mein talossa, välillä on rappukäytävä ja hissi niin kaameen katkun peitossa ettei ole mitään asiaa, itse astmaatikkona en kärsi niitä ollenkaan. Valitettu on isännöitsijälle mutta ei mikään auta poliisit on käyneet tosi monta kertaa.

 • Markus Salmivirta Reply

  29.4.2018 at 11:35

  Pynnösen grillausohje on ajasta jälkeenjäänyt ja soveltuu vain avoparvekeille. Lasitetuilla parvekkeilla kukin parvekelinja muodostaa hormin, jossa alakerran grillisavut nousevat koko 7. kerroksen läpi kaikkien haisteltaviksi. Tatkistakaa ohjeenne !

 • Eila Sorri Reply

  2.5.2018 at 17:07

  Ylin kerros ja yläpuolella rutikuivaa kymmeniä vuosia kuivanutta parvekkeen puista sälekattoa, joka kiertää räystäiden alitse seuraavalle parvekkeelle. Ihan järkevää toimintaa taloyhtiöltä kieltää grillaaminen parvekkeella. Jos ei kielletä, joku ymmärtämätön sytyttää grillin ja polttaa säleet ja siinä voi mennä katto ja osa asunnoistakin.

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti


Käytämme evästeitä, jotta voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen.
Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää