Vältä vesivahinko hiihtolomalla

Vuotovahinko on kaikkein yleisin kiinteistöissämme tapahtuva vahinko. Pitkällä historialla sekä vuotovahinkojen määrä että keskihinta on kasvanut merkittävästi. Jopa 70 prosenttia asuntojen ja kiinteistöjen vahingoista johtuu vesivahingoista. Kaikista näistä vuotovahingoista 10 prosenttia on pelkästään astian- tai pyykinpesukoneiden aiheuttamia. Kalustettuja asuntoja tarjoavan Forenomin kokemus kertoo yhä useamman lähtevän evakkoon kodistaan vesivahingon takia

Colemont vakuutusmeklareiden myyntijohtaja Antero Miikki kertoo vuotovahinkojen korjaamisen olevan jatkuvasti myös kalliimpaa. Huoneistojen taso on parantunut ja sen myötä vahinkojen korjaus on myös kalliimpaa. ”Vuotovahinkojen lisääntymiseen voi vaikuttaa myös se, että putkistomme ovat uusimisiässä 70 -luvulla rakennetuissa taloissa ja tämä peruskorjausvelka näkyy vahinkojen lisääntymisessä”, Miikki arvelee.

Miikki neuvoo kotivakuutuksen ostajia varmistumaan vakuutuksen riittävästä laajuudesta. ”Vakuutuksesta tulee löytyä vastuuvakuutus, joka korvaa asukkaan itse aiheuttamat vahingot”, Miikki kertoo. Vakuutuksen vastuuosasta voidaan korvata asukkaan omasta huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä johtuneet vahingot. Tällaisia vahinkoja voivat olla pakastimen oven auki jättämisestä johtuva rakenteiden kastuminen tai hanan auki jättämisestä syntynyt vesivahinko taloyhtiölle.

Vahingon sattuessa asiakas tyypillisesti toivoo väliaikaista asuntoa oman kodin remontin ajaksi mahdollisimman läheltä omaa kotia, jotta elämä voi jatkua mahdollisimman normaalisti vahingosta huolimatta. ”Asiakkaamme arvostavat siistiä, modernia ja kodinomaista asuntoa hyvällä sijainnilla”, kertoo Forenomin vuokrauspäällikkö Jaakko Ihalainen. Vaikka kyseessä ei olekaan vapaaehtoinen muutto, Forenomin asiakkaat ovat kokeneet miellyttävänä yllätyksenä esimerkiksi uudehkon tai juuri remontoidun asunnon evakossa olemisen ajaksi.

Forenom on huomannut, että palo- ja vesivahinkojen vuoksi ollaan yhä useammin evakossa, ja monesti vahingot sattuvat juuri loman aikana. Forenom palvelee vuosittain satoja asiakkaita, jotka tarvitsevat väliaikaisen asunnon oman kodin remontin ajaksi. Tyypillisesti evakkoon joudutaan jopa kolmeksi kuukaudeksi. Väliaikaisen majoittumisen tarjoaminen osana vakuutuskorvausta riippuu asiakkaan ja vakuutusyhtiön sopimasta vakuutussopimuksesta. Kun asiakkaan vakuutus kattaa vahingon aikaisen väliaikaisen majoituksen, vakuutusyhtiö maksaa suurimman osan väliaikaisesta majoituksesta ja asiakas maksaa omavastuuosuuden suuruisen osan majoituksesta.

Vahingon kohdannut asiakas tarvitsee apua nopeasti ja vaivattomasti. Yllättävän vahingon sattuessa asiakas kaipaa myös empaattista palvelua. Asiakkaat arvostavat erityisesti sitä, että asunnon saa tarvittaessa jo heti vahinkopäivänä.

Vakuutusyhtiö toivoo tavallisesti lyhyttä irtisanomisaikaa, ettei asuntoa makseta turhaan esimerkiksi kuukauden irtisanomisajan loppuun vaan vain niistä päivistä, kun asiakas tarvitsee väliaikaisen kodin. Forenomin kalustetun asunnon irtisanominen onnistuu joustavasti remontin loppumispäivään. ”Nämä kustannusten säästöt on otettu lämpimästi vastaan vakuutusyhtiöpuolella”, kertoo Forenomin vuokrauspäällikkö Jaakko Ihalainen.

Turvallisuusalan asiantuntija- ja verkkopalveluihin erikoistuneen Safetum Oy:n johtava turvallisuusasiantuntija Tuomas Jurvelin korostaa turvallisuusasioiden jatkuvaa seurantaa. Kodin ja kiinteistön vaarojen ja riskien ennaltaehkäisyyn voimme jokainen vaikuttaa pienillä asioilla. Esimerkiksi varmistamalla, että astia- ja pyykinpesukoneen alla on vakuutusyhtiöiden edellyttämä turvakaukalo, huolehtimalla palovaroittimien toimintakunnosta, seuraamalla veden kulutusta vahinkojen havaitsemiseksi ja niin edelleen. Kokonaisuudessaan kodin vaarojen ja riskien kartoitus onnistuu kätevästi ilmaisen palotarkastus.fi- palvelun avulla. Näin kodin riskit pysyvät hallinnassa”, kiteyttää Safetumin Tuomas Jurvelin.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

19.1.2022

Riita remonttivastuista toi osakkaalle 68000 euron oikeudenkäyntikulut

Asunnonomistajan aloittama remontti paljasti lahovaurioita lattiarakenteesta. Hirsirunkoinen arvotalo oli rakennettu vuonna 1906. Keittiön ja olohuoneen lattiarakenteet olivat lahonneet ja ne purettiin.

16.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Älykäs lämmitysjärjestelmä ratkaisi asuntojen lämmityskiistat

Helsinkiläisessä taloyhtiö As Oy Oskelantie 5:ssä oli jo pidemmän aikaa painittu monelle taloyhtiölle tutun haasteen kanssa: energiankulutusta haluttiin tarkastella ja pienentää, mutta asuntojen lämpötiloja säädettäessä asukkailta tuli nopeasti kipakkaa palautetta. ”Lämmitystä tarkastaessa ja tasapainottaessa törmäsimme tilanteeseen, jossa niin sanotusti ihminen tuli vastaan. Kärjistetysti sanoen lämpötilan nostaminen oli monen mielestä hyvä asia, mutta laskeminen nosti nopeasti […]

Wattinen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti