Väestönsuojien merkitys suomalaisille kasvanut

Suomalaiset pitävät väestönsuojia ja väestönsuojelua yhä tärkeämpinä omalle ja kansalliselle turvallisuudelle, selviää Väestönsuojien Rakentamisyhdistys ry VSR:n teettämästä tutkimuksesta. 92 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ajatteli, että väestönsuojat ovat tarpeellisia Suomen väestön suojaamiseksi poikkeusoloissa, ja 87 prosenttia uskoi suojien lisäävän suomalaisten turvallisuutta. Määrät ovat selvästi kasvaneet vuoden 2019 tutkimuksesta, jossa väestönsuojien tarpeellisuuteen uskoi 80 prosenttia ja niiden merkitykseen turvallisuuden lisääjinä 68 prosenttia.

Vain viisi prosenttia tutkimuksen osallistujista kannatti väestönsuojien rakentamisen lopettamista, kun 81 prosenttia oli uusien suojien rakentamisen kannalla. 95 prosenttia kannatti nykyisten väestönsuojien kunnossapitämistä. 11 prosenttia osallistujista pelkäsi väestönsuojien lisäävän asumiskustannuksia.

Huomattava osa tutkimuksen osallistujista arvioi mielipiteensä Suomen turvallisuusasioista yleensä muuttuneen myönteisemmäksi Venäjän sodanaloituksen jälkeen. Vain 0-2 prosenttia vastaajista arvioi mielipiteensä energiahuollon ja huoltovarmuuden turvaamisesta, väestönsuojelusta ja väestönsuojien rakentamisesta muuttuneen kielteisempään suuntaan. Kantaa ottamattomuus väestönsuojeluasioihin väheni vuodesta 2019.

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy joulukuussa 2022, ja siihen osallistui 1056 henkilöä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

31.3.2022

Pelastusalan keskusjärjestö vaatii väestönsuojille nimettyä hoitajaa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) esittää, että väestönsuojien kunnosta vastaavien kiinteistönomistajien tulisi nimetä erillinen henkilö, joka huolehtii väestönsuojien huollosta ja tarkastuksista vuosittain. SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Pouta toteaa Ylelle, että nykyinen lainsäädäntö ei suojanhoitajan nimeämistä edellytä. Poudan mukaan väestönsuojan hoitajat ohjaisivat ja johtaisivat toimia myös käyttöönotto- ja suojautumistilanteessa, ellei kiinteistössä ole toisin sovittu.

18.3.2022

Tutkimus: Joka neljäs omakotiasuja aikoo teettää lämmitysremontin lähiaikoina

Vuonna 2020 lämmitysremontti aiottiin lähiaikoina teettää vain joka kymmenennessä omakotitalossa, viime ja tänä vuonna remontti oli lähiaikoina aikeissa jo joka neljännessä pientalossa. Monessa omakotitalossa lämmitysremontti on ajankohtainen, sillä 40 prosentilla on käytössään alkuperäinen lämmitysjärjestelmä. Alle neljännes on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana ja vajaa 40 prosenttia puolestaan on korjannut alkuperäistä järjestelmää osittain.

energiatarkastus

29.7.2022

Helppo energiatarkastus taloyhtiöiden apuna

Kiinteistöjen energiatehokkuudella on iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja taloyhtiön taloudessa. Energiatehokkuus parantaa myös asumisen laatua. Energiatehokkuuden parantaminen kannattaa aloittaa helpolla ja kustannustehokkaalla energiatarkastuksella.

10.3.2022

Kevään yhtiökokouksessa kannattaa puhua pelastussuunnitelmasta

Tiedottaminen pelastussuunnitelmasta on usein taloyhtiössä heikoin lenkki pelastussuunnitelmaa koskevien velvoitteiden täyttämisessä. Vaikka lain edellyttämä pelastussuunnitelma on laadittu, hallituksen vastuulla on siitä tiedottaminen. – Pelastussuunnitelmat on todennäköisesti laajasti laadittu, mutta niitä ei välttämättä ole päivitetty ja pidetty ajan tasalla eikä tiedottamista ole hoidettu, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama arvioi monen taloyhtiön tilannetta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti