Uusi selvitys tekeille asuntotuotannon tarpeesta

Kiihtyvä kaupungistuminen ja maahanmuutto lisäävät asuntojen kysyntää etenkin kasvukeskuksissa. Jotta tarvittavaa asuntorakentamisen määrää kyettäisiin ennakoimaan väestökehitykseen nähden, Teknologian tutkimuskeskus VTT tekee uuden selvityksen uusien asuntojen tarpeesta.

Selvityksessä pyritään arvioimaan, minne uusia asuntoja tulee rakentaa ja kuinka paljon. Tarkastelu ulotetaan vuoteen 2040 saakka. Laskelmat perustuvat tuoreimpiin väestöennusteisiin, ja niissä otetaan huomioon maahanmuutto, maan sisäinen muuttoliike sekä asuntokuntien koon kehitys.

”Selvityksessä on tarkoitus myös haarukoida, minkä suuruinen vaje kasvukeskusten asuntotarjonnassa on tällä hetkellä ja missä määrin asuntoja on poistumassa käytöstä alueilla, joilla ei ole kysyntää”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen toteaa.

Rakennusteollisuus RT on tilannut selvityksen VTT:ltä yhdessä ympäristöministeriön, Kuntarahoituksen, Hypoteekkiyhdistyksen, SAK:n ja SKOLin kanssa. Hanke käynnistyy lokakuussa, kun Tilastokeskus julkaisee väestöennusteensa.  Tavoitteena on saada selvitys valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Pakarisen mukaan asuntotuotantotarpeen pitkän aikavälin ennakointi on välttämätöntä, jotta esimerkiksi kaupungit osaavat hallitusti varautua kasvuun kaavoituksessaan ja tonttitarjonnassaan. Selvitys tuottaa kaksi vaihtoehtoista näkemystä tulevasta kehityksestä alueittain ja talotyypeittäin.

VTT on tehnyt vastaavan selvityksen vuonna 2012, jolloin pohjana käytettiin vuoden 2009 väestöennustetta. Tarkastelujakso oli tällöin vuoteen 2030 saakka. Nämä laskelmat ovat kuitenkin osoittautuneet alimitoitetuksi toteutuneeseen ja ennakoituun kehitykseen nähden

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

lämmönjakokeskus

26.10.2022

Ota nämä huomioon lämmönjakokeskusta uusittaessa

Kaukolämpöverkoissa siirrytään tulevaisuudessa alhaisempiin lämpötiloihin. Tämä tulee huomioida uutta lämmönjakokeskusta hankittaessa. Lämmönjakokeskuksen voi omaksi ostamisen sijaan vuokrata myös leasing-palveluna.

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Konesaumattu rivipeltikatto – elinkaari pitenee korjaamalla

Aina ei tarvitse uusia koko kattoa – elinkaarta voidaan usein jatkaa oikein tehdyillä korjaustoimenpiteillä. Riittävän ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla saavutetaan myös kustannussäästöä. Kattotutka on toiminut suomalaisilla katoilla jo lähes 30 vuoden ajan.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti