Uudet kattotiilet pinnoituksen hinnalla

Vanhat kattotiilet voi pinnoittamisen sijaan olla järkevämpää vaihtaa uudeksi.  – Nykyisillä kattotiilenhinnoilla se voi tulla jopa edullisemmaksi kuin niiden pesu ja pinnoitus, sanoo Ormaxin toimitusjohtaja Pekka Pohjalainen.  – Samalla tulee tarkastettua alusrakenteiden kunto.

Monet yritykset ovat kesän aikana tarjonneet aktiivisesti erilaisia tiilikattojen pesuja ja uudelleenpinnoituksia. Syykin on selvä. Tiilikatto on hyvin ekologinen ja pitkäikäinen katemateriaali. VTT:n elinkaarianalyysin mukaan betonitiilikatto kestää 70 vuotta ja savitiilikatto saattaa hyvin olla useita satoja vuosia vanha ja edelleen täysin kunnossa. Hyvin ilmansaasteisessa tai metsäisessä ympäristössä vanha tiilikatto voi kuitenkin näyttää likaantuneelta tai siihen voi kertyä paljon sammalta. Niinpä katon pesettäminen ja pinnoituttaminen voi hyvinkin tuntua hyvältä ajatukselta.

Pinnoitus ei korjaa kattoa

– Pesemisen ja pinnoittamisen jälkeen mahdollisesti pitkäänkin huonosti huollettu katto toki näyttääkin paremmalta. Mutta jos katon alusrakenteet ovat rikki tai esimerkiksi aluskate jopa puuttuu kokonaan, pinnoittaminen ei katosta ehjää tee, myynti- ja markkinointipäällikkö Niko Neuvonen huomauttaa.

Katto toki kannattaa huoltaa säännöllisesti: poistaa katolle puista tippuneet roskat, lehdet ja neulaset sekä puhdistaa rännit.

Väärillä pinnoitteilla kattotiilen pintaa voidaan myös vahingoittaa. – Alan johtavana tuotekehittäjänä ja valmistajana meillä on vuosikymmenien kokemus kattojen pinnoituksesta ja tiedämme, että vääränlaisilla pinnoitteilla voidaan tuhota koko katto, Neuvonen huomauttaa.

Esimerkiksi Ormaxin valmistamien tiilien takuu ei ole voimassa enää sen jälkeen, jos katto on käsitelty muulla kuin Ormaxin / Braas Monier -konsernin Technical Centerin hyväksymillä aineilla.

– Vieläkin tuhoisampia ongelmia voi aiheutua siitä, ettei katon puhdistaja tai pinnoittaja välttämättä ymmärrä katon toimintaa kokonaisuudessaan. Kattorakenteen piileviä ongelmia ei havaita tai niitä voidaan katolla huolimattomasti liikuttaessa tai toimittaessa vieläpä pahentaa entisestään, Neuvonen jatkaa.

 Katon vaihto kannattavaa

Uudet kattotiilet maksavat vähemmän kuin vanhojen tiilien uudelleen pinnoitus.  – Rautakaupoissa kattotiilet maksavat 7-8 €/m2. Ne voidaan myös latoa vanhoille tiiliruoteille ja samalla tulee tarkistettua alusrakenteiden kunto ja mahdolliset ongelmakohdat korjattua, Pohjalainen lisää.

Modernit kattotiilet ovat entistäkin kestävämpiä. Esimerkiksi Ormax Protector+ -kattotiilen pinnoite suojaa tiiltä UV-säteilyltä. Lisäksi se hylkii likaa ja kasvullisuutta. Lämpöä heijastava pinta takaa myös miellyttävämmän sisäilman kesähelteillä. Ormax myöntää Orimattilan Pennalassa valmistettavalle Ormax Protector +-kattotiilelle 30 vuoden takuun.

Katon vaihtoon voidaan toki yhdistää vanhassa talossa myös energiatehokkuuden parantaminen ja yläpohjan lisäeristyskerroksen paksuutta kasvattamalla. Uusi, energiaa säästävä ja tyylikäs katto nostaa aina myös kiinteistön arvoa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

14.12.2022

Isännöintiala saa uudet eettiset ohjeet

Isännöintiliitto on hyväksynyt isännöinnin uudet eettiset ohjeet, joita on valmisteltu kolme vuotta. Eettiset ohjeet tulevat voimaan helmikuun alussa 2023.

talousarviossa

10.1.2023

Talousarviossa huomioitava kasvavat kustannukset

Ensi vuoden talousarviossa on otettava huomioon kasvavat kustannukset, muistuttaa Kiinteistöliitto. Sähkön hinta pysyy korkealla ja lämmityskulut nousevat edelleen. Budjettiin kannattaa jättää liikkumavaraa.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti