Uudet kattotiilet pinnoituksen hinnalla

Vanhat kattotiilet voi pinnoittamisen sijaan olla järkevämpää vaihtaa uudeksi.  – Nykyisillä kattotiilenhinnoilla se voi tulla jopa edullisemmaksi kuin niiden pesu ja pinnoitus, sanoo Ormaxin toimitusjohtaja Pekka Pohjalainen.  – Samalla tulee tarkastettua alusrakenteiden kunto.

Monet yritykset ovat kesän aikana tarjonneet aktiivisesti erilaisia tiilikattojen pesuja ja uudelleenpinnoituksia. Syykin on selvä. Tiilikatto on hyvin ekologinen ja pitkäikäinen katemateriaali. VTT:n elinkaarianalyysin mukaan betonitiilikatto kestää 70 vuotta ja savitiilikatto saattaa hyvin olla useita satoja vuosia vanha ja edelleen täysin kunnossa. Hyvin ilmansaasteisessa tai metsäisessä ympäristössä vanha tiilikatto voi kuitenkin näyttää likaantuneelta tai siihen voi kertyä paljon sammalta. Niinpä katon pesettäminen ja pinnoituttaminen voi hyvinkin tuntua hyvältä ajatukselta.

Pinnoitus ei korjaa kattoa

– Pesemisen ja pinnoittamisen jälkeen mahdollisesti pitkäänkin huonosti huollettu katto toki näyttääkin paremmalta. Mutta jos katon alusrakenteet ovat rikki tai esimerkiksi aluskate jopa puuttuu kokonaan, pinnoittaminen ei katosta ehjää tee, myynti- ja markkinointipäällikkö Niko Neuvonen huomauttaa.

Katto toki kannattaa huoltaa säännöllisesti: poistaa katolle puista tippuneet roskat, lehdet ja neulaset sekä puhdistaa rännit.

Väärillä pinnoitteilla kattotiilen pintaa voidaan myös vahingoittaa. – Alan johtavana tuotekehittäjänä ja valmistajana meillä on vuosikymmenien kokemus kattojen pinnoituksesta ja tiedämme, että vääränlaisilla pinnoitteilla voidaan tuhota koko katto, Neuvonen huomauttaa.

Esimerkiksi Ormaxin valmistamien tiilien takuu ei ole voimassa enää sen jälkeen, jos katto on käsitelty muulla kuin Ormaxin / Braas Monier -konsernin Technical Centerin hyväksymillä aineilla.

– Vieläkin tuhoisampia ongelmia voi aiheutua siitä, ettei katon puhdistaja tai pinnoittaja välttämättä ymmärrä katon toimintaa kokonaisuudessaan. Kattorakenteen piileviä ongelmia ei havaita tai niitä voidaan katolla huolimattomasti liikuttaessa tai toimittaessa vieläpä pahentaa entisestään, Neuvonen jatkaa.

 Katon vaihto kannattavaa

Uudet kattotiilet maksavat vähemmän kuin vanhojen tiilien uudelleen pinnoitus.  – Rautakaupoissa kattotiilet maksavat 7-8 €/m2. Ne voidaan myös latoa vanhoille tiiliruoteille ja samalla tulee tarkistettua alusrakenteiden kunto ja mahdolliset ongelmakohdat korjattua, Pohjalainen lisää.

Modernit kattotiilet ovat entistäkin kestävämpiä. Esimerkiksi Ormax Protector+ -kattotiilen pinnoite suojaa tiiltä UV-säteilyltä. Lisäksi se hylkii likaa ja kasvullisuutta. Lämpöä heijastava pinta takaa myös miellyttävämmän sisäilman kesähelteillä. Ormax myöntää Orimattilan Pennalassa valmistettavalle Ormax Protector +-kattotiilelle 30 vuoden takuun.

Katon vaihtoon voidaan toki yhdistää vanhassa talossa myös energiatehokkuuden parantaminen ja yläpohjan lisäeristyskerroksen paksuutta kasvattamalla. Uusi, energiaa säästävä ja tyylikäs katto nostaa aina myös kiinteistön arvoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.6.2021

Kaupallinen yhteistyö

Kevät toi uudet jäteastiat myös pääkaupunkiseudun pieniin taloyhtiöihin

Mikko Koivulehto (vas.) ja Pasi Saukkonen ovat tyytyväisiä uusiin jäteastioihin. Pääkaupunkiseudun uudet jätehuoltomääräykset tulivat jätteiden lajittelun osalta voimaan tänä vuonna. Merkittävin muutos entiseen on, että jokaisessa vähintään viiden huoneiston taloyhtiössä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on oltava keräysastiat lasi-, kartonki- ja muovipakkauksille, pienmetallille ja biojätteelle.

HSY

4.7.2018

Taloyhtiön putkiremontti tulossa – mitä korjausvaihtoehtoja on tarjolla?

Taloyhtiön vesijohto- ja viemäriputket kestävät käytössä keskimäärin 40–60 vuotta. Tämän jälkeen ne on uusittava. Putkien korjaamista ei kannata lykätä, koska vanhoissa ja huonokuntoisissa putkissa esiintyy esimerkiksi vuotoja normaalia herkemmin.

6.6.2016

Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella syyskuussa

Espoon ja Fiskarsin päälähetysasemilla tehdään antennitelevisioverkon taajuusmuutoksia 5.9.2016 alkavalla viikolla (viikko 36). Samanaikaisesti tehdään muutostöitä myös osalla alueen täytelähetinasemia. Muutosten yhteydessä tv-lähetyksissä esiintyy kahden – kolmen päivän aikana muutaman tunnin katkoksia.

18.1.2018

Hanoista ja vesijohdoista voi liueta metalleja juomaveteen – veden juoksuttaminen poistaa haitalliset pitoisuudet

Juoksuttaminen kannattaa varsinkin, jos vesi on seissyt useita tunteja tai jos vesikalusteet ovat alle vuoden ikäiset. Kiinteistöjen vesijohdoista ja hanoista voi liueta veteen merkittäviä määriä nikkeliä, lyijyä ja kuparia. Tämä käy ilmi Aalto-yliopistosta valmistuneen Meri Sipilän diplomityöstä, jota varten tutkittiin hanavedestä otettuja vesinäytteitä 30 kiinteistöstä eri puolella Suomea.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti