Ukrainan sodan vaikutukset asuntomarkkinaan ovat kahdensuuntaisia

Alkuvuosi on ollut asuntomarkkinoilla hyvin vilkasta. Pulaa myytävistä halutuista isommista asunnoista ja erityisesti uudemmista omakotitaloista on edelleen.

Usko koronan väistymiseen on tuonut jonkin verran lisää myytävää markkinoille ja kauppoja on tehty nopeasti omakoti- ja rivitaloista. Helmikuussa tehtiin paljon talokauppaa huolimatta lumisesta talvesta, olympialaisista ja hiihtolomista.

− Ukrainan sodan alettua on näkynyt hetkellistä hiljentymistä, ja osa on jopa perunut kauppoja. He odottavat, vaikuttaako tilanne korkoihin tai muihin tekijöihin kuten energian hintaan. Jopa yli 70 % välittäjistä raportoi ostajien olleen jollakin tavalla kiinnostuneita tilanteen aiheuttamista energian hinnan muutosten vaikutuksista, Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg raportoi liiton tiedotteessa.

Pakotteiden vaikutukset ovat vaikuttaneet jollakin tavalla jopa 10 % kaupoista. Varsinaiseen rahaliikenteeseen jotakin vaikutuksia on ollut jo noin 4 % kaupoista. Kaakkois- ja Itä-Suomessa on näkynyt venäläisten ostajien ja myyjien liikettä molempiin suuntiin.

Jo ennen sodan alkua venäläisiä ostajia oli liikkeellä tavanomaista enemmän ja pakotteiden realisoiduttua ovat myös monet venäläiset luopumassa omistuksistaan saadakseen käyttövaroja pahentuvaan taloustilanteeseen.

Sota on tuonut erilaisia ilmiöitä markkinoille

Mannerberg on saanut raportteja jopa siitä, että suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista, jotta turvattaisiin asuminen, jos Suomeen hyökättäisiin. Jonkin verran on ollut havaittavissa myös sitä, että myös suomalaiset sijoittajat muuttavat sijoitusasuntojaan käteiseksi. Kuitenkin pääsyy tähän lienee edelleen vuokra-asuntomarkkinoiden hiljaisempi kysyntä.

− Vakava huoli tulevaisuudesta on varmasti monilla mielessä mutta odotamme myös sitä, että markkinat kiihtyvät pienen hiljaisen hetken jälkeen entisestään, kun todelliset vaikutukset talouteen nähdään, Mannerberg kommentoi.

Korkojen nousupelot näyttävät toistaiseksi taittuneen. Helmikuun alussa nähdystä 12 kk Euriborin noususta on jo sulanut yli puolet.

− Kevään myötä odotamme asuntokaupan vilkastuvan kuten normaalistikin lumien sulaessa, Mannerberg toteaa.

SKVL jäsenyritykset tukevat sodan uhreja

Suomen Kiinteistönvälittäjien jäsenyritykset ovat kyselyn mukaan osallistuneet useiden kymmenien tuhansien eurojen panostuksella sodan uhrien auttamiseen ja kaikkien ajatuksissa on saada rauha Ukrainaan mahdollisimman nopeasti.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.3.2022

OP: Ukrainan sota näkyy notkahduksena asuntokaupassa ja haetuissa lainoissa

OP:lta haettujen uusien asuntolainojen määrä on viikosta 8 alkaen notkahtanut alaspäin viikkotasolla noin 25 prosenttia verrattuna vuoden 2021 ennätyskoviin lukemiin. Viimeisen viiden vuoden tarkastelujaksolla haettujen asuntolainojen määrä on kuitenkin helmi-maaliskuussa pysytellyt vuosien 2018–2020 tasolla. – Sodan aiheuttama tilanne on verrattavissa koronapandemian alkuun, jolloin asuntokauppa hidastui mutta elpyi nopeasti, kun epävarmuus tilanteesta hälveni.

hinnankorotus

16.6.2022

Taloyhtiö, tarkkana sopimushintojen korotusten kanssa

Hyödykkeiden ja palvelujen kustannukset ovat nousseet Ukrainan sodan myötä. Myös taloyhtiö voi saada sopimuskumppaneiltaan hinnankorotusilmoituksia. Ne kannattaa tarkastaa huolella, sillä aina korotukselle ei ole perustetta.

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

Rakentamisen kasvu hidastuu

7.6.2022

Rakli: Rakennushankkeiden käynnistäminen vaikeaa pääkaupunkiseudulla

Rakennushankkeiden määrän kasvu hidastuu pääkaupunkiseudulla, mutta rakentamisen määrän ennustetaan silti kasvavan tänä vuonna erittäin hyvän alkuvuoden takia, kertoo Rakli ry:n suhdannetiedote.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti