Tyhjät asunnot ja seisova vesi uhka käyttöveden puhtaudelle

Viemäri- ja käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Putkista irtoavat epäpuhtaudet voivat aiheuttaa tukoksia hanoihin, wc-istuimiin ja lämmönvaihtimiin. Haasteen käyttöveden puhtaudelle aiheuttavat myös kerrostaloissa tyhjillään olevat asunnot, joiden putkissa vesi seisoo, kirjoittaa TM Rakennusmaailma -lehti.

Kun käyttövesiputket alkavat tulla ikänsä päähän, niiden vuotoriski kasvaa ja veden laatu heikkenee. Viemäriputkien kunto voidaan selvittää kuvaamalla. Käyttövesiputket sen sijaan ovat tilavuudeltaan niin pieniä, ettei kuvaus yleensä ole mahdollinen.

Käyttövesiputkien ensimmäiset merkit huononevasta kunnosta ovat yleensä vuodot, veden maun muuttuminen sekä epäpuhtauksien aiheuttamat tukokset wc-istuimissa, hanoissa ja lämmönvaihtimissa. Kerrostaloissa tyhjillään olevien asuntojen putkissa seisova vesi puolestaan mahdollistaa bakteerien kasvun putkistossa.

Suurin osa Suomen rakennuskannasta on peräisin 1970-luvulta, ja niiden käyttövesiputkisto on tehty kupariputkista. Ikääntyessä putkien sisään kertyy patinaa, jota voi irrota veden joukkoon. Tällä hetkellä putkiremontteja tehdäänkin eniten juuri 70-luvulla rakennettuihin taloihin.

Putkiremonttia suunnitellessa on tärkeää muistaa myös käyttövesiputkien vaihtaminen. Ne kulkevat pääosin samoissa kuiluissa viemäriputkien kanssa, joten vaihto hoituu samalla, kun rakenteita avataan. Jos viemäriputket päätetään sukittaa, täytyy muistaa, että käyttövesiputket pitää ehkä kuitenkin vaihtaa, muuten niiden vuotoriski kasvaa, neuvoo Geberitin tuotepäällikkö Tapio Aaltonen artikkelissa.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vesimittarit

19.4.2023

Vesimittari näyttää väärin – tarkista nämä asiat

Helsinkiläinen taloyhtiö huomasi joidenkin asukkaiden vesilaskujen olevan poikkeuksellisen pieniä. Syynä oli vika lämpimän veden mittareissa. Asiantuntijan mukaan vesimittarit asennetaan usein väärin.

asunnottomuuden

11.10.2022

Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä

Kustannusten nousu voi lisätä asunnottomuutta, varoittaa Y-Säätiö. Myös sote-uudistus tuo riskejä. Säätiö toivoo, että tulevina vuosina asunnottomuus saataisiin poistettua Suomesta kokonaan.

puhdas vesi

31.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys

Suomessa veden saatavuus saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta maailmalla miljoonat ihmiset kärsivät veden puutteesta päivittäin. Vedenkäytön mittaaminen ja optimointi auttaa säästämään rahaa ja suojelemaan sinistä planeettaamme.

Smartvatten

vesimaksut

31.10.2022

Miten puuttua maksamattomiin vesimaksuihin?

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan vesimaksua yhtiöjärjestykseen kirjatun vastikeperusteen mukaisesti. Vedestä aiheutuneet kustannukset voidaan kattaa myös hoitovastikkeella. Jos osakas ei maksa vesimaksuja, taloyhtiö voi puuttua asiaan.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti