Turvalliset eläkepäivät asuntosijoittajan tavoitteena

Uusi asunto on vaivattomuudessaan ylivertainen sijoituskohde, sanoo lohjalainen asuntosijoittaja Sanfrid Lindblom.

Vuokra-asunnoista on kysyntää, asuntojen hinnat nousevat maltillisesti ja korot ovat pysyneet alhaisina. Kannattaisiko ryhtyä asuntosijoittajaksi?

”Kannattaisi”, sanoo lohjalainen Sanfrid Lindblom.

”Leikillisesti voi sanoa, että valmiiksi varakkailla ihmisillä on varaa olla sijoittamattakin, mutta meidän muiden pitää tehdä vaurastumisen eteen toimenpiteitä. Asuntosijoittaminen on hyvä vaihtoehto, koska siinä ei ole liian suuria riskejä.” 

Lindblom neuvoo hankkimaan sijoitusasunnon alueelta, jolla vuokra-asuntojen kysyntä on tasaista. Käytännössä tämä tarkoittaa Etelä-Suomea ja maakuntien kasvukeskuksia. Myös kaupunginosien välillä on eroja: julkiset liikenneyhteydet ja peruspalveluiden saavutettavuus ovat tärkeitä seikkoja.

Asuntosijoittamisen Lindblom aloitti ostamalla vanhoja asuntoja. Myöhemmin hän on tasapainottanut salkkuaan uudiskohteilla.

”Jälkeenpäin ajatellen olisin voinut siirtyä uusiin asuntoihin heti alusta alkaen”, Lindblom pohtii.

Uusi on helpompi vuokrata

Uusi asunto on Lindblomin mukaan vaivattomuudessaan ylivertainen sijoituskohde, etenkin jos haluaa välttää istumisen ylimääräisissä yhtiökokouksissa kinaamassa remonteista.

”Uusissa asunnoissa voi alussa olla maltillisempi tuotto, mutta pitkällä tähtäimellä tuotot kääntyvät uudiskohteiden eduksi, kun remontit painavat vanhojen asuntojen tuottoja.”

Lindblomin kokemuksen mukaan uuteen asuntoon löytää vuokralaisen nopeammin kuin vanhaan. Vuokraakin voi pyytää enemmän. ”Laatu houkuttaa sellaisia vuokralaisia, joilla on säännölliset tulot ja jotka huolehtivat vuokranmaksusta.”

Uudet asunnot myydään nykyään lähes poikkeuksetta niin, että velattomasta myyntihinnasta voi jättää merkittävän osan osuudeksi yhtiölainasta.

”Tämä sopii sellaiselle sijoittajalle, jolla ei ole suuria pääomia tai halua ottaa henkilökohtaista lainaa pankista sijoitusasuntoa varten”, Lindblom sanoo.

Taloyhtiölainaa maksetaan rahoitusvastikkeena, jonka asuntosijoittaja voi vähentää kokonaisuudessaan verotuksessa. Toisin kuin henkilökohtaisessa sijoitusasuntolainassa, myös lainan lyhennyksen osuus rahoitusvastikkeesta on verovähennyskelpoinen. Edellytys tälle on, ettei taloyhtiö rahastoi rahoitusvastikkeita. Rahastointia ei yleensä tehdä uusissa kohteissa.

Turvaa eläkepäivien varalle

Lindblom hankki hiljattain sijoitusasunnoksi YIT:n rakentaman asunnon Turusta.

”Olen ollut erittäin tyytyväinen YIT:n asuntosijoittajan näkökulmaa tukevaan palveluun. Piensijoittajalle myös rakentamisen laadulla on keskeinen merkitys pitkän tähtäimen tuottojen varmistamiseksi. Tässä YIT on ollut mielestäni turvallisin vaihtoehto.”

Viihtyisä asunto hyväkuntoisessa taloyhtiössä houkuttaa pitkäaikaisia vuokralaisia ja tukee asunnon arvon kehittymistä. Taloyhtiön kunnostusta ja viihtyvyyttä koskevissa asioissa kannattaa kuunnella tarkasti yhtiössä asuvia osakkaita, Lindblom neuvoo.

”On myös sijoittajan etu, että talossa viihdytään.”

Lindblom pyrkii hiljalleen kasvattamaan sijoitusasuntojensa määrää. Tärkeimpänä tavoitteena on turvata eläkepäivät sijoitusasuntojen tuotoilla. Samaa hän suosittelee muillekin ikäisilleen.

”Varhemmassa keski-iässä kun aloittaa, niin ehtii hyvin vielä.”

Lindblomin viisi vinkkiä asuntosijoittajalle

  1. Kun vuokralainen irtisanoutuu, markkinoi asuntoa aktiivisesti useissa kanavissa, kunnes uusi sopimus on solmittu. Hyvä tuotto pohjautuu korkeaan vuokrausasteeseen.
  2. Jos mahdollista, opettele remontoimaan itse. Myös siivoustaitojaan voi kehittää ja saada näyttävää tulosta nopeasti.
  3. Asuntosijoittajat suosivat pieniä asuntoja. On kuitenkin paljon vuokralaisia, jotka tarvitsevat kolmioita ja neliöitäkin. Tarkasti laskemalla ne voivat olla hyviä sijoituskohteita, ja kilpailua on vähemmän.
  4. Vuokralainen on asiakas, jota kannattaa palvella. 
  5. Ei kannata jäädä odottamaan ”juuri oikeaa hetkeä” ryhtyä asuntosijoittajaksi, koska sellaista hetkeä ei tule. Harvoin kuulee kenenkään harmittelevan, että on ryhtynyt asuntosijoittajaksi. Usein sen sijaan kuulee harmittelua siitä, että ei tullut aloitettua.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.10.2022

Avustuksilla viihtyisyyttä ja turvallisuutta taloyhtiöön

Suomen Kiinteistölehti esittelee syksyn aikana avustuksia, joita taloyhtiöt voivat hakea. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta saa korjausrakentamisen avustuksia, joilla parannetaan hyvän asumisen edellytyksiä. Avustuksilla voi parantaa esimerkiksi taloyhtiön esteettömyyttä.

taloyhtiön ikkunaremontti

5.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Lue vinkit onnistuneeseen taloyhtiön ikkunaremontin toteutukseen

Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.

Pihla-Tiivi

asiakasvaikuttaja-tiimin

5.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Tule kehittämään tulevaisuuden energiapalveluita kanssamme!

Vantaan energia haluaa kutsua asiakkaansa mukaan kehittämään energiapalveluita. Asiakasvaikuttaja-tiimin jäsenenä pääsee ideoimaan uudenlaisia ilmastoystävällisiä palveluita.

Vantaan Energia

paloturvallisuuden

21.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Vauhtia taloyhtiöiden paloturvallisuuden hoitamiseen

Suomalaisten kiinteistöjen turvallisuuden edistäminen vaatii yhä nopeampia ja tehokkaampia toimenpiteitä. Yksi toimenpide on Safetumin paloturvallisuuden riskitarkastus ja pelastussuunnitelman päivitys.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti