Turvallisesti lukittu

Katri Koskela rikkoi vuodenvaihteessa yhden lasikaton valmistumalla työn ohessa Suomen ensimmäiseksi naislukkoseppämestariksi. Hän toivoo innostavansa muitakin naisia hakeutumaan yhä sangen miesvaltaiselle lukko- ja turvallisuusalalle.

Millaisia haasteita alan nopea tekninen kehitys asettaa lukkoseppäyrityksille?

Tietotekniikka on tullut jäädäkseen myös lukituspuolelle, ja yritysten on hallittava useita älykkäitä järjestelmiä. Myös tietoturva vaatii yhä enemmän osaamista. Mekaaniset järjestelmät eivät uudistusten myötä silti katoa minnekään. Yhden ihmisen niskaan ei muuttuvassa tilanteessa saa kuitenkaan kaataa liikaa vaatimuksia.

Yksityisiä turvallisuuspalveluita koskeva laki muuttui reilut vuosi sitten. Se koskee myös lukkoseppiä tai murtohälytyslaitteiden asentajia. Miten uudistus on vaikuttanut toimintaan?

Kilpailu osaavasta henkilöstöstä kiristyi entisestään, kun lakiuudistuksen myötä yrityksissä on pitänyt nimetä nykyisiä vaatimuksia edellyttävä turvallisuusalan vastaava hoitaja. Joillekin on ollut haastavaa löytää työntekijä, joka kouluttautuu tehtävään.

Miten pian avaimettomuus alkaa olla arkea ihan tavallisissa taloyhtiöissä?

Kaksi suurta suomalaista toimittajaa eivät ole lähteneet täysin avaimettomalle linjalle taloyhtiöiden lukitsemisessa, joten uskoisin siirtymisen vievän aikansa. Toki jo nyt on asiakkaita, jotka ihmettelevät, miksei kulkua ole järjestetty tunnisteella. Vanhemmat sukupolvet taas saattavat kokea älylukitusjärjestelmät enemmän tai vähemmän turvattomiksi ja haluavat mekaanisen avaimen. Älyavaimiin siirtymistä ei pidä pelätä, kunhan valitsee luotettavan toimittajan. Lukitusjärjestelmät testataan viimeisen päälle ja niitä päivitetään jatkuvasti.

Vaaditaanko kotioven lukitsemisessa tietoteknisiä taitoja, jos lukituksessa siirrytään jossain vaiheessa kokonaan kulkutunnisteisiin?

Tuskin. Erityisiä koodarikykyjä ei tarvita edes silloin, jos siirrytään mobiililukitukseen. Nykyisin sekä äly- että mekaaniset avaimet ovat fyysisesti avaimen näköisiä ja myös niiden käyttö on hyvin samankaltaista. Äly on avaimen sisällä.

Kumman itse valitsisit kotisi lukitukseen: mekaanisen vai älyavaimen?

Pieneen osaketaloyhtiöön valitsisin mekaanisen avaimen ihan sen kustannustehokkuuden takia. Isoissa taloyhtiöissä, joissa on paljon vuokralaisia, suuri vaihtuvuus ja pieniä lapsia, suosisin taas sähkömekaanista avainta. Kadonneet älyavaimet on paljon helpompaa poistaa käytöstä kuin mekaaniset. Lukoston turvataso romahtaa heti, kun ensimmäinen avain katoaa.

Olet Suomen ensimmäinen naispuolinen lukkoseppämestari. Miten ala on voinut pysyä niin miesvaltaisena näin kauan?

Ehkä harva tietää, miten monipuolinen ala nykyään on, ja että alan sisällä on vielä mahdollista suuntautua perinteisen lukituksen lisäksi esimerkiksi laajoihin turvajärjestelmiin. Kaikki pystyvät tekemään näitä hommia sukupuolesta riippumatta. Lukkoseppä nimike muuttuikin koulutusuudistuksen myötä lukitus- ja turvajärjestelmäasentajaksi. Se kuvaa työtä paljon paremmin.

Terveiset taloyhtiöille.

Etenkin vanhemmissa kiinteistössä kannattaa selvittää, miten monta yleisavainta asunto-osakeyhtiöön on tehty. Olen törmännyt urani aikana kohteisiin, joihin yleisavaimia on teetetty jopa kolmisen kymmentä, eikä kenelläkään ole täyttä tietoa, missä ne ovat. Urakoitsijat ovat saattaneet teettää niitä jopa lisää remonttien yhteydessä, eikä kokonaismäärä ole enää kenenkään tiedossa. Tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin silloin, kun lukitusten päivityksen tarpeellisuutta arvioidaan. Kadonnut yleisavain on aina suuri riski, koska sillä pääsee kulkemaan jälkiä jättämättä huoneistoihin, jos huoneiston ovea ei ole lukittu lisäksi erillisellä varmuuslukolla.

KUKA?

Katri Koskela

IKÄ: 37

AMMATTI: yrittäjä, toimitusjohtaja

KOULUTUS: Lukkoseppämestari, lukkosepän ammattitutkinto ja turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinto

HARRASTUKSET: tietokonepelit, matkustelu, kuvataiteet

MIKÄ?

Itä-Helsingin Lukko Oy

PERUSTETTU: 1970.

TYÖNTEKIJÖITÄ: Kymmenen

Itäkeskuksessa toimiva lukkoliike on kolmannen polven perheyritys. Mekaanisten ja sähköisten lukitusratkaisujen lisäksi yritys suunnittelee, asentaa ja huoltaa muun muassa rikosilmoitin-, kulunvalvonta-, ovipuhelin- ja kameravalvontajärjestelmiä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

6.4.2022

Pyörien varastaminen pyörävarastosta on poliisin mukaan kasvava ilmiö

Talven jälkeen polkupyöräänsä taloyhtiön varastosta hakeva voi kokea ikävän yllätyksen. Lukittukin pyörä on saattanut kadota. Rikosylikomisario Pälvi Suokas Hämeen poliisista kertoo Ylen haastattelussa, että pyörien vieminen pyörävarastosta on kasvava ilmiö.

25.4.2022

HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

16.1.2023

Asumisviihtyvyys huomioon

Rakennuksen asumisviihtyvyyteen vaikuttavat keskeisesti asumisterveys ja esteettömyys. Muun muassa sisäilman laadulla ja äänieristyksellä on paljon merkitystä. Asumisviihtyvyyteen tulee panostaa jo rakennusvaiheessa.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti