Tulisijan oikeaoppinen käyttö tuo säästöä

tulisijan oikeaoppinen käyttö

Sähkön hinnan kohoaminen on lisännyt kiinnostusta puulla lämmittämiseen. Tulisijan käytöllä lämmityksessä tai sen tukena on merkitystä säästöjen saavuttamisessa sekä sähkönkulutuksen kulutuspiikkien tasaamisessa.

Energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta voidaan turvata järkevällä ja oikeaoppisella tulisijan käytöllä. Oikeaoppinen käyttö pienentää myös päästöjä.

Tulisija on oikein käytettynä luotettava ja edullinen lämmöntuottaja verrattuna esimerkiksi sähköön, erityisesti tämänhetkisillä vaihtelevilla markkinoilla. Moni miettii parhaillaan vanhan tulisijansa ottamista uudelleen käyttöön, kun muiden lämmitysmuotojen kustannukset ovat nousseet moninkertaisiin lukemiin aiemmasta.

– Toimiva tulisija on ainoa sähköstä riippumaton laite, jolla voi pitää kotinsa lämpimänä ja valmistaa ruokaa silloinkin, jos muissa energiajärjestelmissä olisi häiriöitä, muistuttaa toiminnanjohtaja Hannu Murtokare Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:stä.

Käyttäjä voi itse vaikuttaa tulisijan käytöstä syntyviin päästöihin. Kuiva polttopuu, riittävät veto-olosuhteet ja sopiva määrä puita tulisijassa varmistavat vähäpäästöisyyden.

Uusien tulisijojen energiatehokkuus on parantunut kolmanneksella 1980-luvun tulisijoihin verrattuna. Energiatehokkuuden paraneminen on johtanut pienhiukkaspäästöjen vähenemiseen yli kolmanneksella. Oman tulisijansa toimivuudesta parhaalla mahdollisella tavalla voi ottaa selvää esimerkiksi käyttöohjeen avulla tai kysymällä nuohoojalta.

Muista säännöllinen nuohoaminen

Nuohous on hoidettava säännöllisesti, sillä nuohoamaton tulisija polttaa puita heikommin, varaa huonommin lämpöä ja samalla tuottaa päästöjä enemmän, muistuttaa Nuohousalan keskusliitto.

Vakituisen asunnon tulisijat tulee nuohota vuosittain ja vapaa-ajan asunnon tulisijat vähintään kolmen vuoden välein. Kun tulisijaa käytetään enemmän, myös nuohous pitää suorittaa määrävälejä tiheämmin. Yli kolme vuotta käyttämättömänä ollut tulisija pitää aina tarkistuttaa nuohoojalla ennen uutta käyttöönottoa.

Nuohoojalta saa neuvoja ja vinkkejä energiatehokkaaseen ja ympäristöystävälliseen puun polttoon. Jos pohtii esimerkiksi tulisijan korjausta tai uusimista energiatehokkaammaksi, nuohoojalta kannattaa kysyä mielipidettä asiaan. Näin voi säästää sekä ympäristöä että energialaskua.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

6.4.2022

Onko taloyhtiöauto tulevaisuuden ratkaisu liikkumiseen

Taloyhtiöautolla asukkaat voivat nauttia autoilun tuomasta vapaudesta ilman autoon sidottua pääomaa sekä ylläpitoon liittyviä kuluja ja huolia. Taloyhtiöauto tukee myös kestävän kehityksen mukaisia arjen valintoja. Leasingpalvelu sisältää yleensä kaikki auton ja palvelun ylläpitoon ja hallinnointiin liittyvät kulut ja toimet kuten polttoaineet tai sähkön, huollot, puhtaanapidon, katsastukset ja renkaidenvaihdot.

24.2.2022

Kunnossapitotarveselvityksen tekemisessä on vielä kehitettävää

Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen arvio sellaisista yhtiön rakennusten ja kiinteistön kunnossapitoon liittyvistä tarpeista, jotka vaikuttavat olennaisesti esimerkiksi osakehuoneistojen käyttämiseen tai yhtiövastikkeeseen seuraavan viiden vuoden aikana. Suunnitelmallisuus on käytännössä välttämätöntä, jotta kiinteistöä ja sen palveluita voidaan ylläpitää sekä kehittää osakkaiden ja asukkaiden muuttuvia tarpeita vastaavasti. Kunnossapitotarveselvityksen lisäksi yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- […]

29.4.2022

Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Nyt Motiva on tuottanut yhdessä Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti