Tilaa sähkötöiden tekijäksi vain pätevöity ammattilainen

Sähköviasta tai sähkölaitteen virheellisestä käytöstä aiheutuneissa rakennuspaloissa kuoli 11 henkilöä vuonna 2019, samoin vuonna 2018. Levin tapauksessa syynä oli laiton sähköasennus.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) tehdään vuosittain kymmeniä ilmoituksia ammattitaidottomasti ja vaarallisesti tehdyistä sähkötöistä. Laiton sähkötyö on sähköasennus, johon tekijällä ei ole ammattitaitoa ja oikeutta. Se voi myös tarkoittaa, että sähköasennuksen tekee eri yritys tai henkilö kuin sähkötyön tekijäksi on merkitty virallisiin tarkastuspöytäkirjoihin. Kyseisenlaisessa menettelyssä syyllistytään sähköturvallisuuden vaarantamisen lisäksi petokseen.

Sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain henkilö tai yritys, jolla on sähkötöihin vaadittava pätevyys tai erillinen oikeus. Oikeus tehdä sähkötöitä edellyttää muun muassa, että sähkötöitä tekevä henkilö tai yritys tekee Tukesin rekisteriin ilmoituksen sähkötöistä. Sähkötöiden johtajaksi on samalla nimettävä henkilö, jolla on sähköalan pätevyystodistus.

Sähkötöitä tilatessa

  • Varmista, että tekijä löytyy Tukesin rekisteristä.
  • Selvitä, sähköurakoitsijan tekemät aiemmat työt, joista saa kuvan urakoitsijan vastuullisuudesta.
  • Huolehdi, että saat asennukset tehneeltä yritykseltä käyttöönottotarkastuspöytäkirjan. Pöytäkirja on virallinen asiakirja, joka toimii asennusten turvallisuuden vakuutena.
  • Jos sähköasennusten turvallisuudessa ilmenee ongelmia tai niitä on syytä epäillä, käytä asian selvittämiseen tai asennusten etenemisen seuraamiseen Tukesin nimeämiä sähkköasennusten tarkastuspalveluja tarjoavia vakuutettuja laitoksia ja tarkastajia.

Lue lisää Tukesin tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

urakoitsijan konkurssi

6.11.2023

Urakoitsijan konkurssi korjaushankkeen aikana – mitä tehdä?

Tämänhetkisessä taloudellisessa ympäristössä ei ole ollenkaan tavatonta, että urakoitsija menee konkurssiin kesken korjaushankkeen. Urakoitsijan taloudellista tilannetta arvioidessa työmaalta saatu käytännön informaatio on usein keskeisessä asemassa.

Tilaajille

harmaan talouden torjunta

5.5.2023

Harmaan talouden torjunta huomioitava rakennusurakoissa

Taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa huomioon harmaan talouden torjunta hankkiessaan palveluja ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Hallituksen kannattaa palkata ulkopuolinen projektijohtaja valvomaan urakoitsijan valintaa.

huonelämpötilaa

12.12.2022

Alenna huonelämpötilaa oikein

Huonelämpötilan pienentämiseen ei riitä pelkkä patterin termostaatin pyöräytys pienempään asentoon. Rakennuksessa, jossa on vesikiertoinen patteri- ja lämmitysjärjestelmä, voidaan lämmityksen tehoa säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Tämä tehdään automaattisen säätöjärjestelmän avulla.

kylmäkellarit

25.10.2023

Kylmäkellarit ajan tasalle

1960-70-lukujen lähiötaloyhtiöt kamppailevat vanhojen kylmäkellareiden kanssa: niiden ylläpitäminen tulee kalliiksi ja käyttöaste on pieni. Helsinkiläisessä taloyhtiössä kylmäkellarit uudistettiin, ja tilaa vapautui muuhun käyttöön.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti