Tilaa sähkötöiden tekijäksi vain pätevöity ammattilainen

Sähköviasta tai sähkölaitteen virheellisestä käytöstä aiheutuneissa rakennuspaloissa kuoli 11 henkilöä vuonna 2019, samoin vuonna 2018. Levin tapauksessa syynä oli laiton sähköasennus.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes) tehdään vuosittain kymmeniä ilmoituksia ammattitaidottomasti ja vaarallisesti tehdyistä sähkötöistä. Laiton sähkötyö on sähköasennus, johon tekijällä ei ole ammattitaitoa ja oikeutta. Se voi myös tarkoittaa, että sähköasennuksen tekee eri yritys tai henkilö kuin sähkötyön tekijäksi on merkitty virallisiin tarkastuspöytäkirjoihin. Kyseisenlaisessa menettelyssä syyllistytään sähköturvallisuuden vaarantamisen lisäksi petokseen.

Sähköasennuksia ja sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain henkilö tai yritys, jolla on sähkötöihin vaadittava pätevyys tai erillinen oikeus. Oikeus tehdä sähkötöitä edellyttää muun muassa, että sähkötöitä tekevä henkilö tai yritys tekee Tukesin rekisteriin ilmoituksen sähkötöistä. Sähkötöiden johtajaksi on samalla nimettävä henkilö, jolla on sähköalan pätevyystodistus.

Sähkötöitä tilatessa

  • Varmista, että tekijä löytyy Tukesin rekisteristä.
  • Selvitä, sähköurakoitsijan tekemät aiemmat työt, joista saa kuvan urakoitsijan vastuullisuudesta.
  • Huolehdi, että saat asennukset tehneeltä yritykseltä käyttöönottotarkastuspöytäkirjan. Pöytäkirja on virallinen asiakirja, joka toimii asennusten turvallisuuden vakuutena.
  • Jos sähköasennusten turvallisuudessa ilmenee ongelmia tai niitä on syytä epäillä, käytä asian selvittämiseen tai asennusten etenemisen seuraamiseen Tukesin nimeämiä sähkköasennusten tarkastuspalveluja tarjoavia vakuutettuja laitoksia ja tarkastajia.

Lue lisää Tukesin tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huonelämpötilaa

12.12.2022

Alenna huonelämpötilaa oikein

Huonelämpötilan pienentämiseen ei riitä pelkkä patterin termostaatin pyöräytys pienempään asentoon. Rakennuksessa, jossa on vesikiertoinen patteri- ja lämmitysjärjestelmä, voidaan lämmityksen tehoa säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Tämä tehdään automaattisen säätöjärjestelmän avulla.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

tarjouspyyntöön panostus

9.9.2022

Tarjouspyyntöön syytä panostaa

Taloyhtiön kannattaa tehdä tarjouspyyntö laajaan korjaushankkeeseen vasta sitten, kun on tehty purku- ja korjaustyöselvitys kaikkine piirustuksineen ja liitteineen. Jos tarjouspyynnön tekeminen tuottaa hankaluuksia, kannattaa kysyä apua Kiinteistöliiton neuvonnasta.

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti