Taloyhtiöt siirtyvät kaukolämmöstä maalämpöön

Kahtena viime vuotena 150 kerros- ja rivitaloa on vaihtanut kaukolämmön maalämpöön, kertoo Tekniikka&Talous. Samaan aikaan noin 200 uutta rivi-ja kerrostaloa valitsi maalämmön lämmitysmuodokseen.

Pääasiassa maalämpö syrjäyttää öljylämmitystä sekä perinteistä sähkölämmitystä. Viime vuonna jo puolet uusista pientaloista valitsi maalämmön.

Vertailu kannattaa

Kauko- ja maalämpö voivat olla lähes samanhintaisia uuteen kerrostaloon hankittuna. Tiiviillä kaupunkialueella kaukolämpö voi tulla halvemmaksi, selviää Pöyryn tekemistä laskelmista.

Vanhassa kerrostalossa siirtyminen maalämpöön ei aina kannata. Lämmönvaihdinta uusittaessa asia kannattaa kuitenkin selvittää. Maalämmössä alkuinvestoinnit ovat suuret, jolloin energiatehokkaissa kohteissa energian tarve voi jäädä pieneksi. Silloin kannattaa pohtia tarkkaan hyötynäkökulmia.

Kallistuva kaukolämpö on saanut useat taloyhtiöt miettimään maalämpöön siirtymistä Kauniaisissa ja osissa Espoota. Maalämpöinvestoinnit lasketaan sadoissatuhansissa ja takaisinmaksuaika on yleensä kymmenisen vuotta.

Lue alkuperäinen artikkeli Tekniikka&Talous-lehden nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

maalämmön pohjatyöt

27.10.2023

Panosta maalämmön pohjatöihin

Energianhintojen noustessa taloyhtiöiden into siirtyä maalämpöön voi olla niin suuri, että hallitus ja osakkaat ovat valmiita lähtemään soitellen sotaan. Siitä ei kuitenkaan seuraa mitään hyvää, jos pohjatöitä ei ole tehty kunnolla.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

energia-avustuksia

31.3.2023

Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, kertoo ARA. Taloyhtiöt hakivat erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia. Myös esteettömyyskorjauksiin myönnettiin paljon avustuksia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti