Taloyhtiöt, kiinnittäkää huomio paloturvallisuuteen!

Pelastussuunnitelma ei pelasta asukkaita vaaratilanteessa, varsinkaan jos sen vaarojen ja riskien arviointia on laiminlyöty.

Suomessa sattuu päivittäin lähes 20 rakennuspaloa ja vuosittain tulipaloissa kuolee lähes sata ihmistä. Valtaosa tulipaloista olisi estettävissä ennalta. Pelastussuunnitelmat ovat olleet taloyhtiöille lakisääteisiä jo pitkään, mutta usein sen tekeminen on enemmänkin pakkopullaa kuin oman kiinteistön pelastusturvallisuuden tarkastelua.

Taloyhtiöille löytyy paljon erilaisia palveluita pelastusturvallisuuteen liittyen. Ammattilaiset osaavatkin ottaa sellaiset asiat huomioon, joita taloyhtiössä ei itse välttämättä osattaisi.

Ennaltaehkäisy säästää rahaa ja ihmishenkiä

Aktiivisella vaarojen ja riskien arvioinnilla tulipalojen vahinkoja voidaan rajata ja syttymistä voidaan estää.

– Nykyisellään ennaltaehkäisevään turvallisuustyöhön ei kiinnitetä riittävästi huomiota.  Meillä tapahtuu liian paljon palokuolemia ja suuri osa näistä olisi voitu estää. Vähän aikaa sitten Vuosaaressa menehtyi tulipalossa kolme lasta ja heidän äitinsä. Onnettomuustutkinnan mukaan huoneistossa ei ollut palovaroitinta, operatiivinen johtaja Teemu Kajava Safetum Oy:stä kertoo.

Kolmasosa taloyhtiöistä paloturvallisuuden riskiryhmässä

Safetum Oy:n pelastusturvallisuuden vuositilastojen mukaan 36% taloyhtiöistä kuuluu turvallisuuden riskiryhmään.

-Tyypillisimpiä puutteita ovat paloseinien läpiviennit, ylimääräinen tavara porrashuoneissa, kellareissa ja ullakoilla sekä paloturvallisuuslaitteiden huoltojen laiminlyönti. Nämä ovat niitä vaaranpaikkoja jotka voivat aiheuttaa tulipalon, kiihdyttää palon leviämistä tai johtaa siihen, että tulipalossa menehtyy ihmisiä, Kajava sanoo.

Asunto Oy Eerikinkatu 48 vei kaatopaikalle 17 000 kiloa erilaista romua vintiltä ja kellarista Safetum Oy:n pelastustarkastuksen seurauksena.

Asunto Oy Eerikinkatu 48 vei kaatopaikalle 17 000 kiloa erilaista romua vintiltä ja kellarista Safetum Oy:n pelastustarkastuksen seurauksena.

-Nyt kaikki komerot on tyhjätty ja taloyhtiö sai käsityksen siitä, kenelle mikäkin komero kuuluu. Tilat urakoitiin kolmessa päivässä tyhjäksi ja tällä hetkellä tyhjät komerot ovat lukittuina, ettei niihin enää vietäisi ”ei-kenenkään” tavaraa, isännöitsijä Jarno Aalto Helsingin Pro Isännöinnistä toteaa.

-Jo aiemmin yhdestä kellarikomerosta löytyi koivuhalkoja lattiasta kattoon asti. Mitä ilmeisemmin ne olivat 1930-luvulta peräisin, hallituksen jäsen Raimo Pusa naurahtaa.

Tiedota, tiedota ja tiedota

Asukkaiden tulee tietää, miten toimitaan mahdollisessa tulipalotilanteessa.

– Vuositilastojemme mukaan 32% taloyhtiöistä ei ole tiedottanut pelastussuunnitelmasta asianmukaisesti. Taloyhtiöillä voi olla omat nettisivut, jossa toimintaohjeet ovat luettavissa, mutta paperilla tapahtuvaa viestintää ei sovi aliarvioida. Säännöllisin väliajoin olisi hyvää jakaa kaikille asukkaille esimerkiksi turvallisuusohjevihko, Kajava ohjeistaa taloyhtiöitä.

Tärkeää on myös monikielinen tiedottaminen, sillä kaikki asukkaat eivät suomea tai ruotsia ymmärrä.

Kerran vuodessa asukkaiden palovaroitin testiin

Helsingin Pro Isännöinti on yhdessä huoltoyhtiön kanssa päättänyt vuosittain tarkistaa huoneistojen palovaroittimet ja vaihtaa niihin paristot.

– Olemme saaneet tästä ratkaisusta asukkailta hyvää palautetta ja samalla nostamme kootusti kiinteistön paloturvallisuutta, Aalto kertoo.

– Vuositilastojemme mukaan lähes kaksi kolmesta taloyhtiöstä on laiminlyönyt rakennuksen paloturvallisuuslaitteiden ylläpidon. Tämä johtuu usein siitä, ettei huoltotoimien vastuita ole määritelty, Kajava summaa.

Turvallisuus liittyy kaikkeen tekemiseen

Turvallisuusjohtaminen on osa kiinteistöjohtamista. Käytännön turvallisuustoimet sisällytettynä taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS) tuo hallitukselle kokonaiskuvan kiinteistön turvallisuuskunnosta.

– Pelastustarkastukset antavat näkymän taloyhtiön turvallisuudesta ja pöytäkirjaan merkityt puutteet otetaan myös hallituksien keskuudessa tosissaan. Teetämme kiinteistöissämme vuosittain kevään sekä kesän aikana pelastustarkastuksia ja alamme työstämään puutteiden korjauksia loppuvuoden aikana. Pelastustarkastuksesta on tavallaan tullut osa vuosikelloamme, jolla voimme sisällyttää taloyhtiön turvallisuusasioiden hoitamisen isännöitsijän työhön, Aalto sanoo.

– Taloyhtiön turvallisuusjohtaminen on yhteistyötä ja viestintää. Tavoitteena on luoda turvallinen ja viihtyisä asukaskokemus, Kajava kertoo hymyillen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

10.1.2022

Taloyhtiöt tyytyväisiä suunnittelu- ja valvontapalveluiden laatuun

Taloyhtiöt käyttävät ulkopuolista suunnittelua ja valvontaa sitä todennäköisemmin, mitä kalliimmasta korjaushankkeesta on kysymys. Alle 50 000 euron hankkeista lähes puolet tehtiin ilman suunnittelua, kun taas yli 500 000 euron korjaushankkeista suunnittelijaa käytettiin lähes kaikissa. Ulkopuolista valvontaa käytettiin alle 50 000 euron hankkeista lähes 60 prosentissa ja yli 500 000 euron hankkeista miltei jokaisessa.

28.3.2022

Taloyhtiötapahtuman täyttävät lukuisat mielenkiintoiset näytteilleasettajat sekä puhujat

Huhtikuussa järjestettävä Taloyhtiötapahtuma 2022 täyttää Helsingin Messukeskuksen Siiven kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijoilla sekä ammattilaisilla. Tilaisuuteen on ilmoittautunut lähes sata erilaista alan näytteilleasettajaa ja päivän aikana tullaan kuulemaan useita mielenkiintoisia puheenvuoroja.      Kiinteistömedialla työskentelevä Tommi Vienonen on yksi Taloyhtiötapahtuma 2022-puhujista. Vienosen nykyinen titteli on myyntijohtaja, mutta on hänelle kertynyt kira-alalta monipuolisesti kokemusta niin urakoitsijan, järjestömaaailman kuin […]

12.1.2022

Taloyhtiöiden hoitokulut uhkaavat kasvaa tänä vuonna

Kaukolämmön hintakehitys vaihtelee nyt suuresti kaupunkien välillä. Suurimmat korotuspaineet tulevat niihin energiayhtiöihin, jotka käyttävät öljyä, kivihiiltä, maakaasua tai turvetta. − Taloyhtiön budjettia laadittaessa on lähtökohtana oltava tavanomaisen vuoden lämmitystarve, joka lasketaan pitkän ajan keskiarvosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti