Taloyhtiön tietopalvelu huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä huoneistotietojärjestelmä on ollut käytössä reilun vuoden. Huoneistotietojärjestelmässä on tällä hetkellä noin 1 800 taloyhtiötä, joista suurin osa on uusia yhtiöitä.

Uudet, vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut yhtiöt ovat perustamisestaan lähtien huoneistotietojärjestelmässä ja osakehuoneistoilla on sähköinen omistajamerkintä. Paperisia osakekirjoja ei ole painettu.

Vanhojen taloyhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään alkaa osakeluettelon siirrosta. Osakeluettelon siirto tehdään sähköisellä osakeluettelon siirtopalvelulla, jonka Maanmittauslaitos avaa huhtikuun lopussa osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolle. Isännöintijärjestelmää käyttävien taloyhtiöiden kannattaa odottaa siihen asti, kunnes osakeluettelon tiedot voidaan siirtää isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään.

Kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, osakeluettelon ylläpito on Maanmittauslaitoksen vastuulla. Maanmittauslaitos muun muassa selvittää säännöt ja rekisteröi omistukset, panttaukset ja rajoitukset.

Tietopalvelua annetaan aluksi tulosteilla

Taloyhtiö saa huoneistotietojärjestelmästä käyttöönsä osakeluettelon ja osakkaiden yhteystiedot. Osakeluettelo on yhtiökohtainen kooste taloyhtiön tiedoista, eikä sisällä osakkeenomistajien sähköpostiosoitteita. Yhtiökokouskutsujen lähettämistä varten taloyhtiö saa erikseen käyttöönsä listan osakkaiden yhteystiedoista.

Jos osakkaalla on turvakielto, hänen tietonsa eivät näy tulosteilla. Jos taloyhtiö tarvitsee tarkempaa tietoa yksittäisestä osakehuoneistosta esimerkiksi lunastustilanteessa, yhtiö voi tilata osakehuoneistotulosteen.

Ennen siirtopalvelun avaamista osakeluettelon ja osakkaiden yhteystiedot voi tilata Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta. Osakeluettelon siirtopalvelun avaamisen jälkeen uudet yhtiöt ja osakeluettelonsa siirtäneet vanhat yhtiöt saavat haettua tiedot maksutta suoraan siirtopalvelusta.

Kaupparekisterin tiedot ajan tasalle

Osakeluettelon siirtopalveluun kirjautuessa taloyhtiön edustajatiedot tarkistetaan kaupparekisteristä. Tiedot omistuksen rekisteröinneistä Maanmittauslaitos lähettää taloyhtiölle kaupparekisterissä olevaan yhteystietoon, ensisijaisesti sähköpostiin. Jos sähköpostia ei ole kaupparekisterissä, tieto lähetetään postiosoitteeseen.

Lue lisää: osakehuoneistorekisteri.fi

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

7.5.2020

Uusi tietopankki avaa taloyhtiön kunnossapitovastuita

Osakkaan ja taloyhtiön kunnossapitovastuut ovat kestopuheenaihe taloyhtiöissä. Kuka maksaa kosteusvaurion korjauskustannukset? Saako rivitalopihalle rakentaa varaston?

5.11.2019

Tutkimus: Joka neljäs taloyhtiön osakas tuntee oman taloyhtiönsä talouden heikosti

Suurin osa suomalaisten taloyhtiöiden osakkaista kokee tuntevansa oman taloyhtiönsä taloudellisen tilanteen vähintään melko hyvin. Joka neljäs (23 %) osakkaista ei kuitenkaan tiedä, onko omalla taloyhtiöllä lainaa tai mitkä ovat oman taloyhtiön suurimmat menoerät. Tiedot selviävät Realia Isännöinnin IRO Researchillä teettämästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti