Taloyhtiön tietopalvelu huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä huoneistotietojärjestelmä on ollut käytössä reilun vuoden. Huoneistotietojärjestelmässä on tällä hetkellä noin 1 800 taloyhtiötä, joista suurin osa on uusia yhtiöitä.

Uudet, vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut yhtiöt ovat perustamisestaan lähtien huoneistotietojärjestelmässä ja osakehuoneistoilla on sähköinen omistajamerkintä. Paperisia osakekirjoja ei ole painettu.

Vanhojen taloyhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään alkaa osakeluettelon siirrosta. Osakeluettelon siirto tehdään sähköisellä osakeluettelon siirtopalvelulla, jonka Maanmittauslaitos avaa huhtikuun lopussa osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolle. Isännöintijärjestelmää käyttävien taloyhtiöiden kannattaa odottaa siihen asti, kunnes osakeluettelon tiedot voidaan siirtää isännöintijärjestelmästä huoneistotietojärjestelmään.

Kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, osakeluettelon ylläpito on Maanmittauslaitoksen vastuulla. Maanmittauslaitos muun muassa selvittää säännöt ja rekisteröi omistukset, panttaukset ja rajoitukset.

Tietopalvelua annetaan aluksi tulosteilla

Taloyhtiö saa huoneistotietojärjestelmästä käyttöönsä osakeluettelon ja osakkaiden yhteystiedot. Osakeluettelo on yhtiökohtainen kooste taloyhtiön tiedoista, eikä sisällä osakkeenomistajien sähköpostiosoitteita. Yhtiökokouskutsujen lähettämistä varten taloyhtiö saa erikseen käyttöönsä listan osakkaiden yhteystiedoista.

Jos osakkaalla on turvakielto, hänen tietonsa eivät näy tulosteilla. Jos taloyhtiö tarvitsee tarkempaa tietoa yksittäisestä osakehuoneistosta esimerkiksi lunastustilanteessa, yhtiö voi tilata osakehuoneistotulosteen.

Ennen siirtopalvelun avaamista osakeluettelon ja osakkaiden yhteystiedot voi tilata Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta. Osakeluettelon siirtopalvelun avaamisen jälkeen uudet yhtiöt ja osakeluettelonsa siirtäneet vanhat yhtiöt saavat haettua tiedot maksutta suoraan siirtopalvelusta.

Kaupparekisterin tiedot ajan tasalle

Osakeluettelon siirtopalveluun kirjautuessa taloyhtiön edustajatiedot tarkistetaan kaupparekisteristä. Tiedot omistuksen rekisteröinneistä Maanmittauslaitos lähettää taloyhtiölle kaupparekisterissä olevaan yhteystietoon, ensisijaisesti sähköpostiin. Jos sähköpostia ei ole kaupparekisterissä, tieto lähetetään postiosoitteeseen.

Lue lisää: osakehuoneistorekisteri.fi

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti