Taloyhtiöllä vastuu liukastumisten ehkäisystä alueellaan

Liukas keli on näkynyt piikkinä tapaturmien määrässä. Taloyhtiöillä on vastuu piha-alueen turvallisuudesta, vakuutusyhtiö If muistuttaa.

Kun jalankulkija kaatuu ja loukkaa itsensä liukkaalla taloyhtiön pihalla, on kiinteistön omistaja vastuussa korvauksista, jos hän on laiminlyönyt velvollisuutensa. Ifin korvausasiantuntija Anne Koivisto kertoo, että taloyhtiöillä on korostunut vastuu pihojen ja katujen kunnossapidosta. Taloyhtiön täytyy tehdä kaikki mahdollinen riskien poistamiseksi sekä ennakoida riskit. Hiekoitus kerran päivässä ei riitä, jos se ei poista liukkautta. Vaaran paikat, kuten kadulle vettä vuotavat rännit täytyy ottaa mukaan liukkauden arviointiin. Korvausvastuu ei väisty, vaikka työ olisi ulkoistettu kiinteistönhuollolle.

Pienet taloyhtiöt hoitavat joskus talvikunnosssapidon talkootyönä. Tällöin vahingonkorvausvastuun asukkaan tai osakkeenomistajan liukastumisesta voi välttää vain, jos pystyy osoittamaan, että hiekoittaminen on hoidettu vahingon tapahtuessa asianmukaisesti tai olosuhteet ovat estäneet talvikunnossapidon, Koivisto sanoo.

Jalankulkijatkin voivat monella tavalla ehkäistä kaatumisriskiä. Esimerkiksi kenkien liukuesteet ovat edullinen tapa ehkäistä kaatumisesta johtuvia vammoja.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuuvapaus

22.5.2023

Milloin hallituksen vastuuvapaus on syytä evätä?

Yksi yhtiökokousten esityslistalle kuuluvista päätettävistä asioista on vastuunvapauden myöntäminen hallitukselle – tai sen epääminen. Kyse on merkittävästä päätöksestä, jonka tekeminen edellyttää riittäviä tietoja.

Tilaajille

vastuunjako

8.6.2023

Vastuunjako vaatii pykälätuntemusta

Taloyhtiön ja osakkaiden kunnossapidon vastuunjaosta säädetään asunto-osakeyhtiölaissa. Sen mukaan osakas vastaa huoneistonsa sisäpuolisten osien kunnossapidosta, yhtiö puolestaan rakenteista, ulko-ovista, ikkunoista, eristeistä sekä perusjärjestelmistä.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti