Talous kiittää Trumpia hetken – itku lyhyestä ilosta

Suomen talouskehitys saa apua ulkoa, mutta sisällä työntöapu taantuu.

Suomen talous jatkaa kohtuullisessa kasvussa koko kuluvan vuoden. Yllättävää apua näyttää tulevan Atlantin takaa USA:n presidentiksi valitun Donald Trumpin toimien ansiosta. Trumpin elvytys, sääntelyn purku ja ilmeisen läheiset välit Venäjän kanssa tukevat taloutta tämän vuoden aikana. Maksu lankeaa vasta viiveellä. Kapean talousnäkökulman ulkopuolisista tekijöistä puhumattakaan.

Optimismi vahvistui syksyllä

Markkinoilla levisi syksyn aikana vahva optimismi, mikä pohjautuu odotuksiin kahdesta tekijästä: kevyempi sääntely ja elvyttävämpi finanssipolitiikka. Muutokset näkyvät selkeimmin USA:ssa. Trumpin voitto on saanut sääntelyn alaisten yritysten osakkeet nousukiitoon: energia, lääketeollisuus ja pankit hyötyvät löysemmistä rajoitteista. Samalla ilmasto itkee, eriarvoisuus lisääntyy ja uuden finanssikriisin uhka kasvaa. Lopulta lasku lankeaa, mutta tässä ja nyt talous saa tukea, vaikka Trumpin arvaamattomuus tunnustetaankin.

Viime vuoden lopulla Suomen vienti kiihdytti kasvuun ja vienti ottaa vastuuta kuluvana vuonna, kun Venäjän-vastaiset pakotteet mahdollisesti purkautuvat. Nousu nojaa silti yhä kotimarkkinoihin. Rakentaminen ja kulutus kestävät vielä vuonna 2017 ja työttömyys laskee loivasti. Suurempia pilviä kasautuu vuoteen 2018.

Kuntavaalit tuovat uudistuksia

Kevään kuntavaalien jälkeen on hallituksen hedelmällisin hetki iskeä tiukemmilla uudistuksilla. Enää ei kiky sido käsiä tai kuntavaalit rajoita rohkeutta. Hetki osuu haastavasti yhteen talouden toipumisen ja kolmikannan uuden ”Suomen mallin” kanssa. Pettymykset voivat helposti purkautua palkkariitoina ja lakkoaaltoina.

Työttömyyden laskusta huolimatta tilanne on yhä haastava. Pitkä laskukausi on nostanut pitkäaikaistyöttömien osuuden ennätyslukemiin. Jo ensi vuonna kireät työmarkkinat ja osaavien työntekijöiden pula rajoittavat kasvua. Jos valuutta, palkat tai työaika eivät juuri jousta, jää jäljelle vain kasvava työttömyys talousshokeissa. Korkean työttömyyden ansasta täytyy päästä pian pakoon, uudistuksia vaaditaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

talousarviossa

10.1.2023

Talousarviossa huomioitava kasvavat kustannukset

Ensi vuoden talousarviossa on otettava huomioon kasvavat kustannukset, muistuttaa Kiinteistöliitto. Sähkön hinta pysyy korkealla ja lämmityskulut nousevat edelleen. Budjettiin kannattaa jättää liikkumavaraa.

talousarvio

6.10.2022

Muista nämä asiat ensi vuoden talousarviossa

Kiinteistöliitto muistuttaa, että ensi vuoden talousarviota suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon lämmitystarpeen kasvu, sähkön hintakehitys ja vuokrankorotukset. Yllättävien muutosten varalta taloyhtiön kassassa on hyvä olla myös hieman ylimääräistä.

16.5.2022

Toimiva strategia helpottaa hallinnointia

Asunto-osakeyhtiön hallituksen kannattaa hallituskauden alussa laatia strategia ja noudattaa sitä. Strategian tulisi koskea taloudenpitoa, kunnossapitoa ja asumisviihtyvyyttä. Myös vakuutusturva kannattaa huomioida.

Taloyhtiöiden hoito- ja korjauskustannukset

27.5.2022

Suunnitelmallisuus pitää kustannukset aisoissa

Taloyhtiöiden hoitokulut ovat tänä vuonna olleet kasvussa, kun esimerkiksi sähkö ja kaukolämpö ovat kallistuneet. Nousua voi kuitenkin hillitä esimerkiksi investoimalla energiatehokkuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti