Taloudellinen ahdinko estetään huolellisuudella ja avoimuudella

taloudellinen ahdinko

Asunto-osakeyhtiön konkurssia on pidetty pitkään lähinnä teoreettisena mahdollisuutena. Taloudellisesti haastavien aikojen myötä olemme kuitenkin joutuneet toteamaan, että taloyhtiökään ei ole turvassa taloudelliselta ahdingolta. Tämä on näkynyt viimeisen puolen vuoden aikana myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa, jossa kysymykset taloyhtiöiden taloudellisiin haasteisiin liittyen ovat jonkun verran lisääntyneet.

Asunto-osakeyhtiö Aijanlinnan tapaus toimii opettavaisena ja lopulta myös positiivisena esimerkkinä siitä, kuinka taloyhtiö yleensä joutuu vaikeuksiin ja kuinka niistä lopulta voidaan myös selvitä kuiville. Keskeistä on mielestäni ymmärtää se, että taloyhtiö on todellakin osakeyhtiö, jossa osakkaat ovat ikään kuin samassa veneessä, jonka vuoksi jokaista – sekä nykyistä että mahdollisesti tulevaa osakasta tulisi kiinnostaa yhtiön asiat ja niiden huolellinen hoito.

On tärkeää ymmärtää, mitä eri elimet yhtiön hallinnossa tekevät ja mistä ne vastaavat. Tämä koskee sekä hallituksen, isännöitsijän että toiminnantarkastajan ja tilintarkastajan tehtäviä.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Tapio Haltia

Kirjoittaja on neuvontalakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.4.2023

Kiinteistömessut järjestetään jälleen ensi syksynä

Korjausrakentamiseen keskittyvät Kiinteistömessut järjestetään neljän vuoden tauon jälkeen ensi syksynä. Rakennusten energiatehokkuus ja digitaaliset talotekniikan ratkaisut ovat messuilla esillä.

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

10.10.2023

Korjausrakentaminen ja energia esillä Kiinteistömessuilla

Kiinteistömessut järjestetään jälleen 11.–12. lokakuuta Helsingin Messukeskuksessa neljän vuoden tauon jälkeen. Kiinteistölehti on mukana messuilla REM-yritysten yhteisosastolla.

talousarviossa

9.3.2023

Taloyhtiön toiminnantarkastajalle apua tarjolla

Kevään yhtiökokouksissa valitaan taloyhtiöille toiminnantarkastajia. Osalle heistä voi valinnan hetkellä olla epäselvää, mitä kaikkea tehtävä sisältää.