Taksikuskista talkkariksi

Usein elokuvista tuttu mielikuva talonmiehestä on se, että hän ajaa pihan lapsia takaa luudan kanssa. Tämä ei pidä paikkaansa vallilaisen talonmiehen Johan Vilénin kohdalla.

Miten päädyit talonmieheksi?

Sattuman kautta. Edellisen talonmiehessä jäädessä eläkkeelle pari vuotta sitten taloyhtiössä huoneiston omistava siskoni kertoi, että taloyhtiö hakee talonmiestä. Hain paikkaa ja sain sen. Tein aiemmin taksikuskin töitä ja halusin työn, jossa on ”normaali työaika”.

Mitä kuuluu talonmiehen työtehtäviin?

Nimikekin sen jo sanoo, työhön kuuluu talon ja asukkaiden huolenpito. Pitää huolehtia siitä, että kaikki toimii. Piha- ja katualueiden kunnossapito kuuluu myös työtehtäviin. Vaikka talo sijaitsee vilkkaalla paikalla, on isommilta ilkivallan teoilta säästytty.

Ovatko talonmiehen työtehtävät muuttuneet vuosien saatossa?

Minulla on talonmiehen työstä alle kahden vuoden kokemus, talot ovat ainakin teknisempiä kuin ennen. Työstä on tullut haastavampaa. Vanhassa talossa on aina omat haasteensa, tässä taloyhtiössä on kaikki mittavat remontit tehty.

Millaiset ovat talonmiehen työajat, oletko aina töissä?

Työaikani on arkisin kello 7-16. Huoltoyhtiö päivystää iltaisin ja viikonloppuisin sekä lomieni aikaan. Jonkin verran tietysti otetaan yhteyttä työaikani ulkopuolella. Asun työsuhdeasunnossa taloyhtiössä, joten olen paikalla myös työajan ulkopuolella. En koe häiritseväksi sitä, että minuun otetaan yhteyttä myös vapaa-aikana.

Miten taloyhtiössä sijaitsevat liikehuoneistot vaikuttavat työhösi?

Talossa on kaksi kauppaa. Ne työllistävät jonkin verran. Toki kaupoilla on omat huoltohenkilönsä. Totta kai kaupat tuovat paljon ihmisiä taloyhtiön alueelle. Aiemmin roskisdyykkarit ovat olleet riesana kauppojen roskiksilla.

Suosittelisitko talonmiehen ammattia muillekin?

Kyllä. Työpäivän voi suunnitella vapaasti ilman välitöntä työnohjausta. Yksikään päivä ei ole samanlainen. Työssä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Lähin esimieheni on isännöitsijä ja toimin yhteistyössä hallituksen kanssa. Työ vaatii teknistä osaamista, joten ihan kylmiltään ammattiin ei voi ryhtyä.

Johan Vilén

  • Ikä 49
  • Ammatti talonmies
  • Koulutus veneenrakentaja, sähkö- ja kylmälaiteasentaja
  • Harrastukset paritanssit (lava- ja kilpatanssit), lenkkeily, lukeminen

Asunto Oy Sture

  • Sijaitsee Helsingin Vallilassa
  • Rakennusvuosi: 1926
  • Huoneistoja: 156
  • Liikehuoneistoja: 4
  • Asukkaita: 223
  • Muuta: Oli rakennusajankohtana yksi edistyksellisimmistä rakennuksista Helsingissä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.3.2015

Arkadianmäen pylväät häämöttävät

Tänään tässä maassa on parisen tuhatta kansalaista, joiden vilpittömänä haaveena on nousta loppukeväällä Arkadianmäen leveitä portaita kohti edessä näkyviä graniittipylväitä. Ja tietenkin vasta valittuina kansanedustajina. Tuo valittujen edustajien 200-päinen joukko aloittaa toimikautensa harvinaisen haastavissa olosuhteissa.

19.9.2017

Taloyhtiön kannattaa panostaa laadukkaaseen avainhallintaan

Asiantuntevalla avainhallinnalla varmistetaan lukitusjärjestelmäinvestoinnin pitkäkestoisuus. Jos tämä unohtuu, menee kalliskin investointi hukkaan. Kun avainhallinta hoidetaan oikein, eivät kiinteistön ylläpidossa tapahtuvat muutokset, kuten siivousfirman ja huoltoyhtiön tai näiden henkilökunnan vaihtuminen, horjuta saavutettua turvallisuustasoa.

16.4.2018

Espoon Soukkaan nousi ekomäki

Kolme taloyhtiötä toteutti yhteistyössä maalämpö-  ja lämmöntalteenottohankkeen. Sen edut on huomattu ensimmäisten käyttökuukausien aikana kylmistä talvipäivistä huolimatta. Ekologisuus ja energiaomavaraisuus kiinnostavat taloyhtiöitä asumiskustannusten noustessa.

28.11.2016

Aurinkosähkö taloyhtiöön

Helsingin Suurmetsässä sijaitseva As Oy Jakolehto huomasi kattojen lämpökuvauksen yhteydessä, että aurinkosähkö voisi olla potentiaalinen vaihtoehto. Tässä taloyhtiössä turvallisuusasiat ja edelläkävijyys ovat olleet sydämenasioita. As Oy Jakolehdossa on jo aiemmin tehty erilaisia energiansäästötoimenpiteitä ja taloyhtiössä ollaan oltu myötämielisiä uusiinkin innovaatioihin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti