Taksikuskista talkkariksi

Usein elokuvista tuttu mielikuva talonmiehestä on se, että hän ajaa pihan lapsia takaa luudan kanssa. Tämä ei pidä paikkaansa vallilaisen talonmiehen Johan Vilénin kohdalla.

Miten päädyit talonmieheksi?

Sattuman kautta. Edellisen talonmiehessä jäädessä eläkkeelle pari vuotta sitten taloyhtiössä huoneiston omistava siskoni kertoi, että taloyhtiö hakee talonmiestä. Hain paikkaa ja sain sen. Tein aiemmin taksikuskin töitä ja halusin työn, jossa on ”normaali työaika”.

Mitä kuuluu talonmiehen työtehtäviin?

Nimikekin sen jo sanoo, työhön kuuluu talon ja asukkaiden huolenpito. Pitää huolehtia siitä, että kaikki toimii. Piha- ja katualueiden kunnossapito kuuluu myös työtehtäviin. Vaikka talo sijaitsee vilkkaalla paikalla, on isommilta ilkivallan teoilta säästytty.

Ovatko talonmiehen työtehtävät muuttuneet vuosien saatossa?

Minulla on talonmiehen työstä alle kahden vuoden kokemus, talot ovat ainakin teknisempiä kuin ennen. Työstä on tullut haastavampaa. Vanhassa talossa on aina omat haasteensa, tässä taloyhtiössä on kaikki mittavat remontit tehty.

Millaiset ovat talonmiehen työajat, oletko aina töissä?

Työaikani on arkisin kello 7-16. Huoltoyhtiö päivystää iltaisin ja viikonloppuisin sekä lomieni aikaan. Jonkin verran tietysti otetaan yhteyttä työaikani ulkopuolella. Asun työsuhdeasunnossa taloyhtiössä, joten olen paikalla myös työajan ulkopuolella. En koe häiritseväksi sitä, että minuun otetaan yhteyttä myös vapaa-aikana.

Miten taloyhtiössä sijaitsevat liikehuoneistot vaikuttavat työhösi?

Talossa on kaksi kauppaa. Ne työllistävät jonkin verran. Toki kaupoilla on omat huoltohenkilönsä. Totta kai kaupat tuovat paljon ihmisiä taloyhtiön alueelle. Aiemmin roskisdyykkarit ovat olleet riesana kauppojen roskiksilla.

Suosittelisitko talonmiehen ammattia muillekin?

Kyllä. Työpäivän voi suunnitella vapaasti ilman välitöntä työnohjausta. Yksikään päivä ei ole samanlainen. Työssä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Lähin esimieheni on isännöitsijä ja toimin yhteistyössä hallituksen kanssa. Työ vaatii teknistä osaamista, joten ihan kylmiltään ammattiin ei voi ryhtyä.

Johan Vilén

  • Ikä 49
  • Ammatti talonmies
  • Koulutus veneenrakentaja, sähkö- ja kylmälaiteasentaja
  • Harrastukset paritanssit (lava- ja kilpatanssit), lenkkeily, lukeminen

Asunto Oy Sture

  • Sijaitsee Helsingin Vallilassa
  • Rakennusvuosi: 1926
  • Huoneistoja: 156
  • Liikehuoneistoja: 4
  • Asukkaita: 223
  • Muuta: Oli rakennusajankohtana yksi edistyksellisimmistä rakennuksista Helsingissä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.4.2022

Huhtikuun Kiinteistölehti syventyy korjaushankkeisiin

Helsingin keskustassa sijaitsevassa arvokiinteistössä peruskorjattiin vuodelta 1934 peräisin olevat veräjähissit. Kuinka hanke eteni ja mitkä olivat suurimmat haasteet, selviää artikkelistamme Veräjähissi kuntoon yhtiötä arvostaen. Rakennuskustannukset nousevat, mutta kiinteistöjä on pakko korjata.

3.5.2022

Ennakoi ja tiedota – Näin onnistut taloyhtiön kevättalkoissa

Nyt on aika alkaa valmistella kevättalkoita. Onnistuneet talkoot syntyvät ennakoiden, tiedottamalla ja suhtautumalla keveästi yhteiseen tekemiseen. Rakkaat naapurit, pannaan piha kuntoon!

hulevesiä

23.3.2023

Suomen Kiinteistölehti seuraa maaliskuussa hulevesiä

Maaliskuun Suomen Kiinteistölehdessä seurataan kaupunkitulvien torjumista ja uusitaan salaojia. Kysyimme eduskuntapuolueilta, mitä ne aikovat tehdä taloyhtiöille tärkeiden asioiden eteen tulevalla vaalikaudella. Lehdessä saadaan myös vinkkejä riitaisasta yhtiökokouksesta selviytymiseen.

kesäkuun Suomen Kiinteistölehti

22.6.2022

Kesäkuun Suomen Kiinteistölehti tutustuu taloyhtiösaunoihin

Taloyhtiöiden yhteissaunojen uusi tuleminen, pienen taloyhtiön hallinto, pihan ja puutarhan myrkylliset kasvit. Näihin ja moniin muihin aiheisiin paneutuu kesäkuun Suomen Kiinteistölehti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti