Taajuusmuutokset pimentävät antennitaloyhtiöiden televisiot

Taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa Pohjois-Suomesta. Muutokset vaativat korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

Nykyisin TV-käytössä oleva 700 MHz:n lähetystaajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Tämän ja ensi vuoden aikana tehtävät taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa Suomutunturin ja Sallan Sarivaaran lähetinasemilta ja jatkuvat elo-syyskuussa muualle Lappiin. Loka-marraskuussa muutostyöt etenevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Eteläisemmässä Suomessa muutokset tehdään vuoden 2016 aikana.

Taajuusmuutokset edellyttävät kaikkien Digitan antenniverkossa olevien taloyhtiöiden ja julkisten kiinteistöjen yhteisantennijärjestelmien vahvistimien virittämistä uudelle taajuusalueelle. Kaikki nykyiset laitteet eivät kuitenkaan sovellu uusilla taajuuksilla lähetettävien kanavien vastaanottoon ja jakeluun, joten monissa taloyhtiöissä antennivahvistimet joudutaan uusimaan.

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kempin mukaan tämä tarkoittaa taloyhtiölle yleensä noin tuhannen euron investointia. Oman taloyhtiön antennijärjestelmä kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella hyvissä ajoin ennen taajuuksien muuttumista.

– Jos apua tilataan vasta kun TV-kuva häviää, niin silloin ollaan jo todella myöhässä. Suomessa on noin 40 000–50 000 yhteisantennikiinteistöä, joten taajuuksien muuttuessa ammattitaitoisia asentajia ei tule millään riittämään joka paikkaan, Kemppi painottaa.

Taajuuksien muuttuessa antenniurakoitsija tarvitaan paikalle virittämään päävahvistimeen uudet kanavat näkyviin. Mikäli järjestelmä on kunnossa ja vahvistinkeskus on aiemmin ”päivitetty”, onnistuu päävahvistimen säätäminen ammattilaiselta alle tunnissa, mutta jos myös katolla oleva antenni vaatii uudistusta tai suuntausta, puhutaan tällöin helposti useamman tunnin työstä.

– Välttääkseen ruuhkia taloyhtiöiden kannattaa sopia toisesta vierailukerrasta antenniasentajan kanssa jo ensimmäisellä käynnillä tehtävän järjestelmän tarkastuksen ja mahdollisen uudistuksen yhteydessä, Kemppi sanoo.

Omakotitaloissa riittää yleensä pelkkä kanavien uudelleen virittäminen televisioon tai digiboksiin taajuusmuutosten jälkeen. Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa, kaapelitelevisiotalouksia tai IPTV-lähetysten vastaanottajia.

Pätevien ja luotettavasti toimivien antenniurakoitsijoiden yhteystiedot löydät osoitteesta www.sant.fi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistövero

31.10.2022

Kiinteistövero uhkaa nousta historiallisen korkeaksi

Kiinteistövero uhkaa ensi vuonna nousta historiallisen korkeaksi, kun rakennuskustannusindeksin vuosimuutos nousee, varoittaa Rakli. Kiinteistövero on jo nyt kiinteistöjen suurin kustannuserä. Indeksikorotuksen myötä se saattaisi kansalaiset vaikeuksiin.

20.2.2023

Työtaistelut hidastavat helmikuun Kiinteistölehden jakelua

Lehden helmikuun numero ilmestyy torstaina 23. helmikuuta, mutta sen jakelu lukijoille voi viivästyä merkittävästi. Painettu lehti voi saapua postiluukuista vasta kahden viikon päästä.

21.4.2022

Pelkästään etäyhteydellä järjestettävistä yhtiökokouksista tehdään laillisia lakimuutoksella

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakimuutosehdotukset osakeyhtiölain, asunto-osakeyhtiölain, osuuskuntalain ja yhdistyslain muuttamisesta. Lakimuutosehdotuksen mukaan esimerkiksi taloyhtiön hallitus voisi jatkossakin päättää, missä muodossa yhtiökokous pidetään. Huomioon on otettava kokouksen pitomuotoon vaikuttavat yhtiöjärjestysmääräykset.

aurinkosähkömarkkinat

23.8.2022

Motiva: Aurinkosähkömarkkinat ylikuumentuneet

Aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet, varoittaa Motiva. Kysyntä on lisääntynyt ja komponenteissa on saatavuusongelmia, minkä vuoksi tarjouksia saattaa joutua odottamaan kauan. Motiva kehottaa malttiin aurinkosähkön hankinnassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti