Taajuusmuutokset pimentävät antennitaloyhtiöiden televisiot

Taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa Pohjois-Suomesta. Muutokset vaativat korjauksia taloyhtiöiden yhteisantennijärjestelmiin.

Nykyisin TV-käytössä oleva 700 MHz:n lähetystaajuusalue siirtyy poliittisen päätöksen mukaisesti langattoman laajakaistan käyttöön. Tämän ja ensi vuoden aikana tehtävät taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa Suomutunturin ja Sallan Sarivaaran lähetinasemilta ja jatkuvat elo-syyskuussa muualle Lappiin. Loka-marraskuussa muutostyöt etenevät Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Eteläisemmässä Suomessa muutokset tehdään vuoden 2016 aikana.

Taajuusmuutokset edellyttävät kaikkien Digitan antenniverkossa olevien taloyhtiöiden ja julkisten kiinteistöjen yhteisantennijärjestelmien vahvistimien virittämistä uudelle taajuusalueelle. Kaikki nykyiset laitteet eivät kuitenkaan sovellu uusilla taajuuksilla lähetettävien kanavien vastaanottoon ja jakeluun, joten monissa taloyhtiöissä antennivahvistimet joudutaan uusimaan.

Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n puheenjohtaja Martti Kempin mukaan tämä tarkoittaa taloyhtiölle yleensä noin tuhannen euron investointia. Oman taloyhtiön antennijärjestelmä kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella hyvissä ajoin ennen taajuuksien muuttumista.

– Jos apua tilataan vasta kun TV-kuva häviää, niin silloin ollaan jo todella myöhässä. Suomessa on noin 40 000–50 000 yhteisantennikiinteistöä, joten taajuuksien muuttuessa ammattitaitoisia asentajia ei tule millään riittämään joka paikkaan, Kemppi painottaa.

Taajuuksien muuttuessa antenniurakoitsija tarvitaan paikalle virittämään päävahvistimeen uudet kanavat näkyviin. Mikäli järjestelmä on kunnossa ja vahvistinkeskus on aiemmin ”päivitetty”, onnistuu päävahvistimen säätäminen ammattilaiselta alle tunnissa, mutta jos myös katolla oleva antenni vaatii uudistusta tai suuntausta, puhutaan tällöin helposti useamman tunnin työstä.

– Välttääkseen ruuhkia taloyhtiöiden kannattaa sopia toisesta vierailukerrasta antenniasentajan kanssa jo ensimmäisellä käynnillä tehtävän järjestelmän tarkastuksen ja mahdollisen uudistuksen yhteydessä, Kemppi sanoo.

Omakotitaloissa riittää yleensä pelkkä kanavien uudelleen virittäminen televisioon tai digiboksiin taajuusmuutosten jälkeen. Muutokset eivät koske DNA:n lähetysverkkoa, kaapelitelevisiotalouksia tai IPTV-lähetysten vastaanottajia.

Pätevien ja luotettavasti toimivien antenniurakoitsijoiden yhteystiedot löydät osoitteesta www.sant.fi.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.12.2021

Kaupallinen yhteistyö

Valokuitu lisää asuinmukavuutta ja tekee taloyhtiöstä houkuttelevan asukkaille

Loimaalaisen isännöitsijä Ari Laaksosen edustamassa taloyhtiössä tehtiin vuonna 2016 sisäverkkosaneeraus. Saneerauksessa kerrostaloon asennettiin Lounean valokuitu ja nyt asunnoissa on valokuidulla toimivat kaapeli-tv ja lankapuhelin sekä mahdollisuus nopeaan laajakaistaan. Saneeraus tuli ajankohtaiseksi, kun vanhan kupariverkon kanssa alkoi olla yhä enemmän ongelmia.

Lounea

25.1.2022

Näin säästät sähköä

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski muistuttaa muun muassa Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa artikkelissa, että kaikki kodit ovat erilaisia ja siksi niissä on erilaisia tapoja, joilla voi vaikuttaa sähkölaskunsa suuruuteen. Kunkin laitteen kohdalla säästö voi olla pientä, mutta niistä saatava yhteisvaikutus voi olla suuri. Ahkerassa käytössä oleva sähkökiuas vie rutkasti energiaa.

10.12.2021

Olisiko nyt oikea aika vaihtaa sähkösopimusta?

Kannattaako nyt tehdä kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus vai ostaa markkinahintaan sidottua pörssisähköä, jonka hinta vaihtuu tunti tunnilta? Kolmas vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin sähkön hinta seurailee markkinahintoja hitaammin. Määräaikainen sopimus ei ehkä ole halvin, mutta auttaa ennakoimaan kuukausittaisia menoja, jos se on omalle taloudenhallinnalle tärkeää, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell huomauttaa Talouselämä-lehdelle.

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti