Sydänturvallisessa taloyhtiössä sydäniskuri saadaan käyttöön alle 5 minuutissa

Joka päivä vähintään kahdeksan suomalaisen sydän pysähtyy yllättäen. Kun verenkierto pysähtyy, aivot jäävät ilman happea ja ihminen menehtyy nopeasti. Ensihoito pääsee nopeimmillaankin tilanteeseen vasta minuuttien kuluttua. Koska kyse on minuuteista ja niistä ensimmäiset ovat kaikkein kriittisimmät, on ensimmäisenä paikalla olevan henkilön rooli potilaan elämän kannalta tärkein.

Selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat, jos elvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan alle viiden minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä. Paineluelvytyksellä ylläpidetään verenkiertoa aivoihin, mutta sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino palauttaa sydän lyömään oikeaan rytmiin.

Sydäniskurit ovat yleistyneet Suomessa, erityisesti julkisissa tiloissa viime vuosien aikana. Kuitenkin yli puolet sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona, jossa suurin osa arjesta tavallisimmin vietetään. Siksi myös kotien sydänturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Taloyhtiöiden asukkaat, hallitusten jäsenet ja isännöitsijät ovat keskeisessä asemassa suomalaisten sydänturvallisuuden parantamisessa.

Miten taloyhtiössä pitäisi toimia?

Taloyhtiön asukkaana voit esittää taloyhtiön hallitukselle julkisen kysymyksen: ”Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?” Kysymys kannattaa esittää julkisena viestinä esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululla ja asia kannattaa nostaa esille myös taloyhtiön kokouksessa.

Tarkista defi.fi-palvelusta tai 112 Suomi -sovelluksesta, missä taloyhtiötänne lähin sydäniskuri sijaitsee. Jos se ei ole riittävän lähellä, kannattaa harkita sen hankintaa taloyhtiölle. Sydäniskuri maksaa noin 1 500–2 500 euroa.

Lauantaina 16.10. vietettiin Maailman elvytyspäivää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

23.3.2017

Pientalojen sähköasennuksissa ja niiden käyttöönottotarkastuksissa puutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti valvontaprojektissaan 65 uuden pientalon sähköasennusten säädöstenmukaisuutta. Kolmasosassa tarkastetuista kohteista löytyi puutteita asennuksista, niiden käyttöönottotarkastuksista sekä pöytäkirjoista. Vastaavanlaisia selvityksiä on tehty viiden vuoden välein ja tulokset olivat nyt jonkin verran huonontuneet.  Tukes toteutti valvontaprojektin viime vuoden lopulla yhdessä rakennusvalvonnan, sähköalan tarkastajien ja tarkastuslaitoksen kanssa.

18.12.2019

Pyöräpysäköinnin suunnittelu, päätöksenteko taloyhtiössä ja rakentamisen luvat

Uusien pyöräsäilytystilojen suunnittelu Haettaessa lisätilaa pyöräsäilytykselle kannattaa ensin selvittää nykyisten pyöräsäilytystilojen käyttöaste ja mahdollisuudet tilankäytön tehostamiseen. Kokonaan uutta tilaa saadaan joko ottamalla käyttöön kiinteistön muussa käytössä olevia tiloja tai rakentamalla piha-alueelle kokonaan uusi pyörien säilytyspaikka. Katse kannattaa kohdistaa myös yllättäväntuntuisiin, vailla muuta käyttöä oleviin paikkoihin.

17.12.2014

Ja sinä yönä oli ledejä ulkona …

Jouluvalaistus ei ole kovin merkittävä tekijä kotitalouden tai taloyhtiön koko vuoden sähkölaskussa. Jos sähköistä joulutunnelmaa ollaan muutenkin uusimassa, koristevalojen vaihtaminen ledeiksi kannattaa silti. Se pienentää energiankulutusta ja helpottaa huoltoa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti