Suomen kaupungit jakautuvat kahtia – asuinalueissa eriarvoistumisen vaara

Suomalaisissa asuinalueissa on olemassa eriarvoistumisen vaara. Alimpien tulotasojen vaikutus näkyy asukastyytyväisyydessä noin puolessa Suomen kaupunkeja.

Kiinteistömaailman tekemä data-analyysi suomalaisista asuinalueista osoittaa, että tulotasolla on vaikutusta alueen asukastyytyväisyyteen. Ylimmän tuloluokan edustuksen kasvaessa tyytyväisyys asuinalueella kasvaa. Tämä toistui kaikkien suurimpien suomalaisten asuinalueiden kohdalla.

Alimman tuloluokan vaikutus alueen asukastyytyväisyyteen puolestaan jakaa Suomen kaupungit kahtia. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Tampereella alimmalla tuloluokalla ei ole merkitystä alueen asukastyytyväisyyteen, kun taas esimerkiksi Vantaalla, Jyväskylässä ja Rovaniemellä alimman tuloluokan edustuksen kasvaessa asukastyytyväisyys laskee.

”Tässä on selkeä kahtiajako. Toisella puolella on kaupunkeja, joiden kaupunginosat ovat heterogeenisia ja tasavertaisia keskenään. Toisella puolella taas on kaupunkeja, joissa on eriarvoistumisen vaara, ja joissain kaupunginosissa jopa slummiutumisen uhka. Alueen asukastyytyväisyyteen vaikuttaa oleellisesti se, kuinka asukasinfran suunnittelussa huomioidaan erilaiset rakenteet ja alueen väestön tulotasokehittyminen”, arvelee Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Asuinalueessa tärkeintä on palvelut

Data-analyysin lisäksi välittäjät arvioivat tärkeimpiä kriteerejä asuinalueen valinnassa. Kyselyssä selvisi, että asunnon etsijät arvostavat nykypäivänä erityisesti toimivia palveluita, hyviä kulkuyhteyksiä sekä koulun ja päiväkodin hyvää sijaintia. Lisäksi asunnon ostajat haluavat tietää tulevista naapureistaan sekä alueen rauhallisuudesta.

Kyselyssä selvitettiin myös ostajien tiedontarvetta asuinalueisiin liittyen: välittäjien mukaan asunnon ostajilla on puutteita erilaisiin asuinalueisiin liittyvässä tiedossa. Sen seurauksena asuntoa etsitäänkin usein alueilta, jotka ovat ennalta tuttuja.

”Asuinalueisiin liittyy paljon vahvoja ennakkoluuloja, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Suomessa on paljon hyviä asuinalueita ja valinta kannattaa tehdä omaa taloutta ja elämäntilannetta peilaten”, Heikkinen neuvoo.

Kiinteistömaailmassa suosiota keränneet asuntojen esittelyvideot saavat nyt seuraajikseen alueiden esittelysivut, joissa myös videoilla on keskeinen rooli.

”Kaikki tieto, jota voimme ostajalle tarjota hänen omalla kotisohvallaan on tärkeää”, Heikkinen jatkaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Suomen Kiinteistölehden uudeksi päätoimittajaksi Mirva Brola

Maan johtava taloyhtiöiden asioihin erikoistunut media Suomen Kiinteistölehti saa uuden päätoimittajan. FM Mirva Brola, 39, aloittaa lehden päätoimittajana 1.7.2022 alkaen. Brola toimii nykyisin Suomen Kiinteistölehden toimituspäällikkönä.

varaudu poikkeustilanteisiin

6.10.2022

Viisas varautuu poikkeustilanteisiin

Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti