Suomen kaupungit jakautuvat kahtia – asuinalueissa eriarvoistumisen vaara

Suomalaisissa asuinalueissa on olemassa eriarvoistumisen vaara. Alimpien tulotasojen vaikutus näkyy asukastyytyväisyydessä noin puolessa Suomen kaupunkeja.

Kiinteistömaailman tekemä data-analyysi suomalaisista asuinalueista osoittaa, että tulotasolla on vaikutusta alueen asukastyytyväisyyteen. Ylimmän tuloluokan edustuksen kasvaessa tyytyväisyys asuinalueella kasvaa. Tämä toistui kaikkien suurimpien suomalaisten asuinalueiden kohdalla.

Alimman tuloluokan vaikutus alueen asukastyytyväisyyteen puolestaan jakaa Suomen kaupungit kahtia. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Tampereella alimmalla tuloluokalla ei ole merkitystä alueen asukastyytyväisyyteen, kun taas esimerkiksi Vantaalla, Jyväskylässä ja Rovaniemellä alimman tuloluokan edustuksen kasvaessa asukastyytyväisyys laskee.

”Tässä on selkeä kahtiajako. Toisella puolella on kaupunkeja, joiden kaupunginosat ovat heterogeenisia ja tasavertaisia keskenään. Toisella puolella taas on kaupunkeja, joissa on eriarvoistumisen vaara, ja joissain kaupunginosissa jopa slummiutumisen uhka. Alueen asukastyytyväisyyteen vaikuttaa oleellisesti se, kuinka asukasinfran suunnittelussa huomioidaan erilaiset rakenteet ja alueen väestön tulotasokehittyminen”, arvelee Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Asuinalueessa tärkeintä on palvelut

Data-analyysin lisäksi välittäjät arvioivat tärkeimpiä kriteerejä asuinalueen valinnassa. Kyselyssä selvisi, että asunnon etsijät arvostavat nykypäivänä erityisesti toimivia palveluita, hyviä kulkuyhteyksiä sekä koulun ja päiväkodin hyvää sijaintia. Lisäksi asunnon ostajat haluavat tietää tulevista naapureistaan sekä alueen rauhallisuudesta.

Kyselyssä selvitettiin myös ostajien tiedontarvetta asuinalueisiin liittyen: välittäjien mukaan asunnon ostajilla on puutteita erilaisiin asuinalueisiin liittyvässä tiedossa. Sen seurauksena asuntoa etsitäänkin usein alueilta, jotka ovat ennalta tuttuja.

”Asuinalueisiin liittyy paljon vahvoja ennakkoluuloja, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Suomessa on paljon hyviä asuinalueita ja valinta kannattaa tehdä omaa taloutta ja elämäntilannetta peilaten”, Heikkinen neuvoo.

Kiinteistömaailmassa suosiota keränneet asuntojen esittelyvideot saavat nyt seuraajikseen alueiden esittelysivut, joissa myös videoilla on keskeinen rooli.

”Kaikki tieto, jota voimme ostajalle tarjota hänen omalla kotisohvallaan on tärkeää”, Heikkinen jatkaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

22.5.2017

Museovirasto esittää Suomenlinnan suojelemista

Suomenlinna on yksi maamme tunnetuimmista historiallisista kohteista. Sen suojelua ei kuitenkaan ole tähän mennessä ratkaistu lopullisesti, vaikka valtio ja Helsingin kaupunki ovatkin sitoutuneet alueen suojeluun ja kehittämiseen. Nyt Museovirasto on päättänyt esittää Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle Suomenlinnan suojelemista rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla.

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

26.4.2018

Tunnistatko kodin vaaralliset jätteet ja tiedätkö, mitä niille pitäisi tehdä?

Vaaralliset jätteet sisältävät aineita, jotka jo pieninä määrinä voivat olla haitallisia ihmiselle ja ympäristölle. Tavallisimpia kodin vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi maalit, akut, öljyt, liimat, lakat, lääkkeet sekä paristot ja energiansäästölamput. – Vaaralliset jätteet eivät kuulu viemäriin, taloyhtiön jäteastioihin tai luontoon, painottaa HSY:n toimintovastaava Maarit Kiviranta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti