Suomen ensimmäinen PAH-koira aloitti nuuhkimisen

Senaatti-kiinteistöt on saanut uuden jäsenen sisäilmatiimiinsä: suursnautseri Fiinu etsii työkseen haitallisia PAH-yhdisteitä rakennuksista. Fiinu on tiettävästi Suomen – ehkä jopa maailman – ensimmäinen PAH-koira. Senaatin yli kymmenen muuta sisäilmakoiraa ovat niin sanottuja homekoiria, eli ne etsivät rakennuksista mikrobivaurioita. Koiratoiminta on osa Senaatin mittavaa panostusta hyvien sisäolosuhteiden varmistamiseen kiinteistöissään.

Suursnautseri Fiinu on etsinyt merkkejä haitallisista PAH-yhdisteistä Senaatti-kiinteistöjen rakennuksista kuluvan vuoden syksystä lähtien. Fiinu on nopea oppija, sillä sen koulutus kesti vain noin vuoden verran.

-Aloitamme vanhojen rakennustemme korjausprosessin aina tutkimuksella, johon kuuluu rakenteiden kunnon selvittäminen ja rakennusmateriaalien tunnistaminen. PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja voi olla eri paikoissa, ja niiden olemassaolo pitää selvittää aina kohdekohtaisesti. Näin estämme yhdisteiden leviämisen sisäilmaan purku- ja muutostöiden yhteydessä, Senaatti-kiinteistöjen koiratiimin asiantuntija Ville Heikkinen kertoo.

Ville Heikkinen on Fiinun isäntä ja vastasi myös Suomen ensimmäisen PAH-koiran koulutuksesta.

-Koira on hyvä apu PAH-yhdisteiden etsinnässä. Sen avulla voin käydä läpi melko nopeasti esimerkiksi ison rakennuksen. Fiinu merkkaa paikat, joista se haistaa PAH-yhdisteitä. Koira haistaa hyvin herkästi yhdisteet, mutta ei pysty tietenkään kertomaan niiden pitoisuuksia. Koiran tekemän taustatyön perusteella voimme käynnistää tarkemmat tutkimukset.

PAH-yhdisteet ovat haitta-aineita, jotka voivat suurina pitoisuuksina olla haitallisia terveydelle. Sisäilman kohonneet PAH-pitoisuudet ovat yleensä peräisin vanhoista rakennusmateriaaleista, kuten kreosoottipitoisista vesieristeistä. PAH-yhdisteitä on myös monissa muissa rakennusmateriaaleissa. Kun sisätiloissa puretaan PAH-yhdisteitä sisältäviä rakennusmateriaaleja, edellytetään lähes aina alipaineistettua ja osastoitua purkutapaa aivan kuten asbestin purussa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

20.2.2023

Työtaistelut hidastavat helmikuun Kiinteistölehden jakelua

Lehden helmikuun numero ilmestyy torstaina 23. helmikuuta, mutta sen jakelu lukijoille voi viivästyä merkittävästi. Painettu lehti voi saapua postiluukuista vasta kahden viikon päästä.

19.1.2023

Isännöintikartellipäätöksestä useita valituksia

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä kolme isännöintialan yritystä ovat valittaneet markkinaoikeuden isännöintikartellia koskevasta ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti