Suomalainen peseytyy ja rentoutuu – Saksassa ja Venäjällä saunassa hikoillaan myrkyt pois

Suomi tunnetaan saunakansana, mutta saunoa osataan muuallakin. Suomalaisen sauna- ja spa-yhtiö Harvian teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin saunomistapoja Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Tutkimustulosten mukaan suomalaiset saunovat paljon ja perinteisesti, kun muualla maailmassa saunasta haetaan yhä useammin arjen ylellisyyttä ja uutta teknologiaa.

Harvian teettämän tutkimuksen mukaan Suomessa saunotaan enemmän kuin muissa tutkituissa maissa, mutta varsin perinteisesti. Tutkimuksen mukaan perinteisen saunakulttuurin harrastajia on eniten juuri Suomessa ja Venäjällä, kun Saksassa ja Ruotsissa sauna on usein varattu hemmotteluun. Yksi asia kaikkia saunakulttuureja kuitenkin yhdistää: suosituin syy saunomiselle on rentoutuminen.

”Sauna kuuluu useimpien suomalaisten arkeen, mutta tavat saunoa eivät Suomessa ole juuri muuttuneet”, kertoo Harvian toimitusjohtaja Tapio Pajuharju.

”Esimerkiksi Venäjällä ja Ruotsissa saunalta haetaan ylellisyyttä ja uutta teknologiaa. Saunoihin saakin nykyään esimerkiksi viihde-elektroniikkaa, moderneja valaistusratkaisuja ja infrapunasäteilijöitä. Myös syyt saunoa vaihtelevat: Saksassa ja Venäjällä haetaan positiivisia terveysvaikutuksia, kun Suomessa sauna on ensisijaisesti puhdistautumisen paikka.”

Suomalaiset saunojista ahkerimpia

Jopa 80 prosenttia suomalaisista saunoo ainakin kerran vuodessa, ja kaksi kolmesta saunojasta käy saunassa viikoittain. Venäjällä ja Saksassa saunomisesta haetaan terveyshyötyjä, mutta suomalaisille saunojille tärkeää on erityisesti puhdas olo saunomisen jälkeen. Suomalaiset saunovatkin melko perinteisesti, ja monelle suomalaiselle puusauna ja saunaperinteet ovat erittäin tärkeitä.

Venäjällä sekä perinteisiä saunojia että ylellisyyden hakijoita

Venäläiset ovat suomalaisten jälkeen ahkerimpia saunojia: yli puolet venäläisistä saunoo vähintään kerran vuodessa, ja heistä kaksi kolmasosaa ainakin kerran kuussa. Myös Venäjältä löytyy perinteisen saunakulttuurin harrastajia, mutta muita maita useampi hakee saunalta myös hienoa muotoilua, uusia innovaatioita ja teknologiaa. Saunomista perustellaan Venäjällä etenkin terveysvaikutuksilla: saunomisen on havaittu olevan yhteydessä esimerkiksi alhaisempaan sydän- ja verisuonisairauksien, muistisairauksien ja verenpainetaudin riskiin.

Saksassa hikoillaan myrkyt pois

Saksalaisista noin 43 prosenttia saunoo vähintään kerran vuodessa. Aktiivisista saunojista kuitenkin jopa 61 prosenttia saunoo vähintään kuukausittain. Saksassa spa-saunat ovat suosittuja, ja joka kolmas saksalaisvastaajista kertoi menevänsä saunaan kaunistautumaan tai viettämään aikaa läheisten kanssa. Myös Saksassa saunotaan erityisesti terveyssyistä – saunassa ”hikoillaan myrkyt pois kehosta”.

Ruotsalaisille sauna on rentoutumispaikka

Vaikka ruotsalaisista noin joka toinen saunoo vähintään kerran vuodessa, on aktiivisaunojia vähän: 40 prosenttia ruotsalaisista saunojista käy saunassa enintään muutaman kerran vuodessa. Ruotsalaissaunojille sauna on rentoutumispaikka salin jälkeen, työmatkalla tai spassa, ja Ruotsissa on muita maita enemmän uutta teknologiaa ja hienoa muotoilua arvostavia alle kolmekymppisiä saunojia.

”Meille on tärkeää ymmärtää asiakkaidemme muuttuvia tarpeita, jotta voimme jatkaa asiakaskokemusta parantavien innovaatioiden kehittämistä. Edistyneillä innovaatioillamme haluamme tuoda ihmisten elämään ainutlaatuisia sauna- ja spa-kokemuksia, jotka tuovat harmoniaa niin keholle kuin mielellekin”, kertoo Pajuharju.

Tutkimuksesta

Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä Suomessa, Venäjällä, Ruotsissa ja Saksassa tammi-helmikuussa 2018. Kyselyn vastaajat ovat 18–74-vuotiaita, ja tutkimukseen osallistui 1000 vastaajaa jokaisesta maasta.  

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

myönteisiä muutoksia

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

ikkunoiden kunnostus

8.7.2022

Ikkunoiden kunnostus on historian säilyttämistä

Vanhoja ikkunoita ei tarvitse välttämättä uusia, vaan ne voidaan kunnostaa. Kunnostus tulee pidemmän päälle taloyhtiölle edullisemmaksi kuin uusiminen. Se on myös ekologisempaa.

uusi lämmitysjärjestelmä

10.10.2022

Uusi lämmitysjärjestelmä tuo säästöjä

Helsinkiläinen As Oy Katajaharjuntie 15 vaihtoi kaukolämmön usean energialähteen yhdistelmään. Poistoilman lämmön talteenotosta, maalämmöstä ja aurinkoenergiasta koostuva yhdistelmä on ollut huoleton ratkaisu ja tuonut säästöjä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti