Sosiaalinen sekoittaminen lisää asuinalueiden koettua viihtyisyyttä

Sosiaalinen sekoittaminen asuinalueilla, eli monitasoinen asuminen kalliimmista omistusasunnoista edullisimpiin vuokra-asuntoihin, ei välttämättä miellytä kaikkia. Sosiaalista sekoittamista voi kuitenkin olla järkevää lisätä tulevaisuuden kannalta, kirjoittaa Helsingin Uutiset (30.9.2020).

Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osastolla työskentelevä lehtori Teemu Kemppainen kannattaa sosiaalista sekoittamista. Hän tarkasteli kolme vuotta sitten valmistuneessa väitöskirjassaan lähiöissä koettua turvattomuutta ja sosiaalista epäjärjestystä. Sekoitetumman alueen väestöpohja on tasapainoisempi, paikallinen sosiaalinen elämä tehokkaammin säänneltyä ja yhteiselo siten rauhallisempaa, Kemppainen kertoo artikkelissa.

Lähiaikoina valmistuu myös tutkimus siitä, minkälainen rooli ara-asunnoilla on asukkaiden asumistyytyväisyyden, turvattomuuden tai häiriöiden kokemuksen osalta. Kemppainen kertoo tutkimuksiensa perusteella selkeintä näyttöä olevan siitä, millaiseksi asukas kokee ympäristönsä esimerkiksi elämänlaadun kannalta. Sekoittaminen on perusteltua, jos halutaan edistää asumiseen liittyvää arkisen hyvinvoinnin kokemusta ja sen tasaisempaa jakautumista väestössä, Kemppainen sanoo.

Alueiden erot ovat melko voimakkaita ja pysyviä. Jos nykytilannetta ei pyritä korjaamaan sekoittamisella, voi tapahtua yhä voimakkaampaa eriytymistä, jolloin ehkä jonain päivänä alue saattaa alkaa vaikuttamaan asukkaidensa terveyteen, koulutukseen ja työhön, Kemppainen arvioi. Hän pitää keskeisenä haasteena Helsingin ympäristössä sitä, kuinka saada lisää ara-kantaa sinne, missä sitä on kaikkein vähiten.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

älykäs valaistus

30.9.2022

Älyä valaistukseen

Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.

22.12.2021

Puukerrostalo valmistui kolme vuotta myöhässä − kustannukset kaatuivat asukkaiden syliin

Länsiväylä-lehti uutisoi Kirkkonummen Sundsbergissä sijaitsevan puukerrostalon ja sen asukkaiden kohtalosta. Kaupungin ensimmäisen puukerrostalon piti olla muuttovalmis jo vuoden 2018 lopulla. Talon valmistumista ovat hidastaneet kuitenkin rakennusvaiheen ongelmat sekä ennen muuta konkurssi, joka kaatoi rakennuksen massiivipuuelementit toimittaneen Alavus Tilaelementit Oy:n.

20.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Miten taloyhtiön korjaushankkeen viestinnässä onnistutaan?

Laajat korjaushankkeet ovat taloyhtiöille suuria taloudellisia satsauksia, jotka vaikuttavat suuresti myös asukkaiden jokapäiväiseen elämään. Mikäli korjaushankkeen viestintä on hoidettu huonosti, ei tarvittava tieto tavoita asianomaisia ja koko hankkeesta jää helposti huono kuva. Kuinka iso rooli ammattilaisilla on viestinnässä?

Raksystems

21.10.2021

Suomalaiset viettävät yhä enemmän aikaa kylpyhuoneessa vain ollakseen yksin

IDO-tuotteita valmistavan Geberitin kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset hakevat kylpyhuoneesta yhä enemmän omaa rauhaa. Tammikuussa 2021 tehdyssä kyselyssä 38 prosenttia suomalaisista kertoi viettävänsä toisinaan ylimääräistä aikaa kylpyhuoneessa vain saadakseen hieman omaa aikaa. Vuotta aikaisemmin samoin vastasi 29 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti