Sähkönkulutus minimiin lomareissun aikana – Tarkista nämä, ennen kuin suljet oven!

Kesälomareissujen valmistelut ovat suomalaisilla kuumimmillaan. Osa lähtee ulkomaille, toiset mökille. Muutamalla pikkukikalla säästää helposti kesän aikana tyhjilleen jäävän kodin sähkölaskussa. Yhdellä muistisäännöllä vältyt myös ukkostuhoilta. Vakituinen asunto kannattaa ehdottomasti asettaa kesäsäätöihin. Tässä helpot vinkit:

1. Lämmitys pois

Kaikki lämmitykset on syytä ottaa kesällä pois päältä. Kannattaa muistaa napsauttaa pois myös kylpyhuoneen lattialämmitys, sillä se vie käyttämättömänä turhaan energiaa. Kotona ollessa kylpyhuoneen lattialämmitys on hyvä säätää pienemmälle tai pitää suihkun käytön jälkeen vähän aikaa päällä kosteusvaurioiden välttämiseksi.

2. Irrota laitteet pistorasioista

Laitteet tulee irrottaa pistorasioista kokonaan, eli pelkkä valmiustilaan asettaminen ei riitä. Kierrä siis koti läpi, ja irrota kaikki pienet sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet pistorasioista. Tämä toimenpide suojaa myös pölypaloilta ja ukkosvaurioilta. Sulakkeiden irrotus tai pääkytkimen kääntäminen ei nimittäin suojaa ukkosvaurioilta.

3. Tyhjennä jääkaappi ja pakastin

Myös kylmälaitteita voi ottaa pois päältä, sillä ne kuluttavat turhaan energiaa kesälämpimässä kodissa. Jos jääkaappi on mahdollista syödä tyhjäksi, kannattaa sekin sammuttaa. Useamman pakastimen kodeissa pakasteet voi siirtää yhteen pakastimeen, ja toisen voi sulattaa ja sammuttaa ennen loppukesän satokautta.

4. Ilmanvaihto pienimmälle

Ilmanvaihtokoneen voi poissaolon ajaksi asettaa minimiteholle. Kannattaa myös muistaa ottaa tuloilman lämmitys pois.

5. Nykytekniikka vahtimaan kotia

Kotiin asennettavien älylaitteiden avulla voi seurata ja turvata kotia monin tavoin. Lämpötilaa vahtiva laite kannattaa säätää hälyttämään lämpötilan laskiessa alle 15 asteen – näin tietää, jos vaikkapa ikkuna on mennyt rikki. Vesivahingoista hälyttää oma vahti. Voroja voi pelotella asettamalla valoja syttymään ja sammumaan automaattisesti eri huoneissa.

6. Vanhat laitteet mökille

Kodin elektroniikkalaitteistoa on hyvä uusia sopivin väliajoin. Vanhat laitteet voi viedä mökille, jolloin niiden jäljellä oleva elinkaari tulee hyödynnettyä. Jos mökillä ei olla kesäaikaa kauempaa, jää laitteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Vakituisessa asunnossa on syytä olla ne energiatehokkaimmat laitteet.

7. Tarkista kulutuslukemat vielä ennen lähtöä

Sähkön kulutusta mittaavasta palvelusta voi vielä tarkistaa vielä ennen lähtöä, ettei mitään sähkön suursyöppöä ole jäänyt päälle.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

korjaushankkeen takuuaika

12.8.2022

Kaupallinen yhteistyö

Ota nämä asiat huomioon taloyhtiön remontin takuuaikana

Taloyhtiön korjaushankkeen takuuaika alkaa, kun remontin valmistumisen jälkeen kiinteistö on hyväksytty vastaanotetuksi. Taloyhtiön kannattaa olla tarkkana siitä, että takuuaikana ilmenneiden vikojen ja puutteiden korjaus sisältyy takuuseen.

Raksystems

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

20.10.2022

Näin tarkistat ilmanvaihdon toiminnan ja säädöt

Energiatehokkaasti toimiva ilmanvaihto säästää sekä lämpöä että sähköä. Siksi järjestelmän toiminta ja asetukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja säätää energiaa säästävämmäksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti