Sähkönkulutus minimiin lomareissun aikana – Tarkista nämä, ennen kuin suljet oven!

Kesälomareissujen valmistelut ovat suomalaisilla kuumimmillaan. Osa lähtee ulkomaille, toiset mökille. Muutamalla pikkukikalla säästää helposti kesän aikana tyhjilleen jäävän kodin sähkölaskussa. Yhdellä muistisäännöllä vältyt myös ukkostuhoilta. Vakituinen asunto kannattaa ehdottomasti asettaa kesäsäätöihin. Tässä helpot vinkit:

1. Lämmitys pois

Kaikki lämmitykset on syytä ottaa kesällä pois päältä. Kannattaa muistaa napsauttaa pois myös kylpyhuoneen lattialämmitys, sillä se vie käyttämättömänä turhaan energiaa. Kotona ollessa kylpyhuoneen lattialämmitys on hyvä säätää pienemmälle tai pitää suihkun käytön jälkeen vähän aikaa päällä kosteusvaurioiden välttämiseksi.

2. Irrota laitteet pistorasioista

Laitteet tulee irrottaa pistorasioista kokonaan, eli pelkkä valmiustilaan asettaminen ei riitä. Kierrä siis koti läpi, ja irrota kaikki pienet sähkölaitteet, kuten televisio, tietokone, kahvinkeitin ja muut keittiölaitteet pistorasioista. Tämä toimenpide suojaa myös pölypaloilta ja ukkosvaurioilta. Sulakkeiden irrotus tai pääkytkimen kääntäminen ei nimittäin suojaa ukkosvaurioilta.

3. Tyhjennä jääkaappi ja pakastin

Myös kylmälaitteita voi ottaa pois päältä, sillä ne kuluttavat turhaan energiaa kesälämpimässä kodissa. Jos jääkaappi on mahdollista syödä tyhjäksi, kannattaa sekin sammuttaa. Useamman pakastimen kodeissa pakasteet voi siirtää yhteen pakastimeen, ja toisen voi sulattaa ja sammuttaa ennen loppukesän satokautta.

4. Ilmanvaihto pienimmälle

Ilmanvaihtokoneen voi poissaolon ajaksi asettaa minimiteholle. Kannattaa myös muistaa ottaa tuloilman lämmitys pois.

5. Nykytekniikka vahtimaan kotia

Kotiin asennettavien älylaitteiden avulla voi seurata ja turvata kotia monin tavoin. Lämpötilaa vahtiva laite kannattaa säätää hälyttämään lämpötilan laskiessa alle 15 asteen – näin tietää, jos vaikkapa ikkuna on mennyt rikki. Vesivahingoista hälyttää oma vahti. Voroja voi pelotella asettamalla valoja syttymään ja sammumaan automaattisesti eri huoneissa.

6. Vanhat laitteet mökille

Kodin elektroniikkalaitteistoa on hyvä uusia sopivin väliajoin. Vanhat laitteet voi viedä mökille, jolloin niiden jäljellä oleva elinkaari tulee hyödynnettyä. Jos mökillä ei olla kesäaikaa kauempaa, jää laitteiden kuluttama ylimääräinen energia vähäiseksi. Vakituisessa asunnossa on syytä olla ne energiatehokkaimmat laitteet.

7. Tarkista kulutuslukemat vielä ennen lähtöä

Sähkön kulutusta mittaavasta palvelusta voi vielä tarkistaa vielä ennen lähtöä, ettei mitään sähkön suursyöppöä ole jäänyt päälle.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.1.2018

Colliers International ostaa Ovenian

Markkinajohtaja Ovenia Groupin osto vahvistaa entisestään Colliersin kiinteistö- ja varainhoitotoimintaa Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan toimialueella.  Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI, TSX: CIG), maailman johtava kiinteistöjohtamisalan yritys, on tänään ilmoittanut ostavansa Ovenia Groupin (myöhemmin ”Ovenia” tai ”yritys”), Suomen johtavan kiinteistöjohtamis- ja isännöintipalveluja tarjoavan yrityksen. Viimeisen kahdentoista kuukauden aikana Ovenia on tuottanut yli 45 miljoonaa euroa […]

11.5.2016

Suuret salkkukaupat nostavat kiinteistökaupankäynnin volyymiä

Kiinteistömarkkinoilla kaupankäynti jatkuu vilkkaana kaikkialla maailmassa, kertovat KTI Markkinakatsaus ja RAKLI-KTI Toimitilabarometri. Ennätysmatalien korkojen ympäristössä kiinteistöjen vakaat nettotuotot houkuttelevat sijoittajia. Runsas sijoituskysyntä painaa tuottovaatimuksia. Toimitilavuokramarkkinoilla syntyy nyt uusia sopimuksia melko vilkkaasti, mutta tyhjän toimistotilan suuri määrä painaa vuokratasoja.

9.6.2015

Taloyhtiön hallitus, tarkistitko tilinpäätöksen?

Taloyhtiöiden tilinpäätökset laaditaan yleensä keväisin. Vaikka tilinpäätöksen laatisi isännöintiyritys tai tilitoimisto, taloyhtiön hallitus on viime kädessä vastuussa sen paikkansapitävyydestä. Hallituksen tulee siksi tarkistaa tilinpäätös ennen sen allekirjoittamista.

22.6.2015

Kesä – taloyhtiön osakkaan muistilista

Vedet – muista tarkistaa, että astian- ja pyykinpesukoneen hanat ovat off-asennossa ja muutkin vesihanat tuli varmasti laitettua kiinni. Huomaathan, että laitteiden hanat on syytä pitää suljettuina aina muulloinkin, kun et käytä laitetta! Vesimaksu – lyhytaikainen tai tilapäinen poissaolo ei oikeuta vielä olemaan maksamatta vesimaksua.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti